Αθήνα

 

16 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Βούτσης έδωσε συνέντευξη στην αρχαιότερη εφημερίδα της Τυνησίας

Συνέντευξη στην ημερήσια γαλλόφωνη εφημερίδα La Presse παραχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Τύνιδα. Η La Presse είναι η αρχαιότερη τυνησιακή εφημερίδα, με έτος ίδρυσης το 1936, και μία από τις πρώτες σε κυκλοφορία στη χώρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Σε ποιο πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψή σας στην Τύνιδα και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Ν. Βούτσης: Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στη χώρα σας. Απ’ ό,τι γνωρίζω, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην Τυνησία. Είναι επίσης η δεύτερη επίσκεψή μου στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων μου. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας με τη δημοκρατική Τυνησία. Η Ελλάδα βλέπει τη χώρα σας ως ένα φίλο με τον οποίο τη συνδέουν ισχυροί πολιτικοί, πολιτιστικοί αλλά και συναισθηματικοί δεσμοί, που αντικατοπτρίζουν τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ δύο αρχαίων πολιτισμών του κοινού γεωγραφικού μας χώρου, της Μεσογείου. Τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα υποστηρίζει πάντα φιλικές προς τη χώρα σας θέσεις.

[adsense]

Μας ενώνουν επίσης κοινές αξίες. Η Ελλάδα, γενέτειρα της Δημοκρατίας, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Επανάσταση του Ιανουαρίου του 2011, από την οποία γεννήθηκε η Αραβική Άνοιξη. Η τελευταία, δυστυχώς μόνο εδώ, έδωσε καρπούς, αποδεικνύοντας ότι η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα μόνα πραγματικά θεμέλια της σταθερότητας και της δημοκρατίας.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι συγκίνηση, αναλογιζόμενος ότι η παρούσα Συνέλευση των Εκπροσώπων του Λαού αποτελεί το πρώτο κοινοβούλιο που εξελέγη δημοκρατικά, με άμεση, καθολική ψηφοφορία, στην Τυνησία, από την ανεξαρτησία της. Το πραγματικά ιστορικό αυτό νομοθετικό σώμα, κρίσιμο για την εφαρμογή στην πράξη της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, αξίζει κάθε δυνατή υποστήριξη. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τους περιορισμένους ανθρώπινους πόρους και υλικά μέσα που διαθέτει, έχει ήδη επιτελέσει σημαντικό έργο σε ό,τι αφορά τη σύσταση των Ανεξάρτητων Συνταγματικών Αρχών και την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.

Πέραν της ενίσχυσης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Τυνησία, καθώς και των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, η επίσκεψή μου αποσκοπεί, ειδικότερα, στη διερεύνηση των δυνατοτήτων απευθείας συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων με τη Συνέλευση των Εκπροσώπων του Λαού, ενδεχομένως μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών που αφορούν στη λειτουργία της Συνέλευσης και στην οργάνωση του έργου της.

Δημοσιογράφος: Ποιοι τομείς των διμερών σχέσεων μπορούν, ή επιβάλλεται, να ενισχυθούν για την προώθηση των οικονομικών κυρίως συμφερόντων των δύο χωρών;

Ν. Βούτσης: Αν και προς το παρόν υπολείπονται σαφώς των φιλοδοξιών μας, λόγω της οικονομικής κατάστασης στις χώρες μας τα τελευταία χρόνια, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Τυνησίας διαθέτουν δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης, η οποία θα αποβεί επωφελής και για τις δύο πλευρές. Υπάρχουν, θεωρώ, ευκαιρίες συνεργασίας ελληνικών και τυνησιακών επιχειρήσεων σε αρκετούς τομείς. Ενδεικτικά αναφέρω, μεταξύ άλλων, εκείνους των κατασκευών, της ναυτιλίας, των υδρογονανθράκων, της παραγωγής ενέργειας, ιδίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της παραγωγής μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και των βιομηχανιών έντασης εργασίας με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η κλωστοϋφαντουργία.

Η υλοποίηση σημαντικών κοινών πρωτοβουλιών, όπως η απευθείας σύνδεση του λιμένα του Πειραιά με τους λιμένες Bizerte και Rades στην Τύνιδα, αναμφισβήτητα μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής μας συνεργασίας, γιατί θα επιτρέψει την αύξηση του όγκου των εμπορικών μας συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο, θετική επίδραση στη διευκόλυνση των επιχειρηματικών και τουριστικών ροών μπορεί να έχει η αποκατάσταση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας-Τύνιδας. Ελληνικές εταιρίες άλλωστε συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, τόσο ευρωπαϊκών όσο και τυνησιακών φορέων, και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τυνησιακής οικονομίας.

Η Ελλάδα, εξάλλου, χορηγεί υποτροφίες σε Τυνήσιους σπουδαστές που φοιτούν σε ελληνικά ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα, ενώ ανταποκρίνεται θετικά στο ενδιαφέρον τυνησιακών φορέων για μεταφορά τεχνογνωσίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η υφαντουργία, οι αστικές μεταφορές και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η σύγκληση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, τον προσεχή Νοέμβριο, θα δώσει νέα ώθηση στη διμερή οικονομική συνεργασία μας, ενώ αναμένεται ότι θα υπογραφούν συμφωνίες, τόσο μεταξύ υπουργείων των δύο χωρών, για παράδειγμα στον τομέα της υγείας, όσο και μεταξύ των φορέων Enterprise Greece, FIPA και CEPEX (Centre de Promotion des Exportations) για την προώθηση των διμερών επενδύσεων και των εξαγωγών.

Δημοσιογράφος: Πώς βλέπετε το μέλλον των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τυνησίας;

Ν. Βούτσης: Από την ίδρυση του σύγχρονου τυνησιακού κράτους, οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, χάρη στους ιστορικούς μας δεσμούς, τις κοινές μας αξίες, τις γόνιμες πολιτιστικές μας ανταλλαγές, τη γεωγραφική γειτνίαση, τα αμοιβαία φιλικά αισθήματα των λαών και την πλήρη απουσία σημείων τριβής μεταξύ των κρατών μας. Πρόσφατα, οι πολιτικές εξελίξεις στην Τυνησία κατέδειξαν την ωριμότητα των πολιτικών σας ιθυνόντων και τη βούλησή τους να παραμείνουν σταθερά προσηλωμένοι στην εδραίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Σημαντικές προκλήσεις, ωστόσο, παραμένουν. Η επιδείνωση της τρομοκρατικής απειλής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική εντείνει τις ανησυχίες μας. Τα προβλήματα ασφάλειας και οι οικονομικές και κοινωνικές τους συνέπειες δυσχεραίνουν τις προσπάθειές σας για ανάπτυξη και σταθερότητα. Γνωρίζω καλά τα μείζονα προβλήματα που η τρομοκρατία έχει προκαλέσει στη χώρα σας και το βαρύ τίμημα αίματος που έχει καταβληθεί. Η επίσκεψή μου, άλλωστε, συμπίπτει με μια θλιβερή επέτειο, αυτή του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μουσείο BARDO, που προκάλεσε το θάνατο τόσων αθώων ανθρώπων.

Είμαι ενήμερος, επίσης, των συστηματικών και επίμονων προσπαθειών της χώρας σας να πατάξει αυτή τη μάστιγα. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Τυνησίας και είναι έτοιμη να προσφέρει τη συνδρομή της στις προσπάθειες αυτές, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών.

Η κρίση, προπάντων, στη Λιβύη έχει αρνητικές συνέπειες στα γειτονικά της κράτη. Η πολιτική επίλυση του προβλήματος, στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η νομιμότητα στο έδαφός της.

Πέραν του τομέα της ασφάλειας, όμως, είναι σκόπιμο να εμβαθύνουμε τόσο τις πολιτικές όσο και τις οικονομικές και πολιτιστικές μας σχέσεις. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα υποστηρίζει την Τυνησία μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπου παγίως υποστηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με τις χώρες της νότιας διάστασης της πολιτικής γειτονίας, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς. Ως ένδειξη της αλληλεγγύης μας, αναφέρω ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, συναινέσαμε πρόσφατα στην αύξηση των ποσοστώσεων εισαγωγών τυνησιακού ελαιολάδου. Το πράξαμε, όχι μόνο επειδή επιθυμούμε να υποστηρίξουμε οικονομικά μια φίλη μεσογειακή χώρα, αλλά και διότι είμαστε βέβαιοι ότι η ανάπτυξη της τυνησιακής οικονομίας αποτελεί προϋπόθεση της εδραίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης για τους μετανάστες που προσπαθούν να δραπετεύσουν από τους πολέμους και την τρομοκρατία είναι η καλύτερη, ή η μοναδική, λύση σε αυτή τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση;

Ν. Βούτσης: Όχι μόνο δεν είναι μοναδική αλλά δεν αποτελεί καθόλου λύση το να κλείσει τα σύνορά της η Ευρώπη προς όσους φεύγουν από τις χώρες τους εξαιτίας της γενικότερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή έχει πολυπαραγοντική προέλευση και ταυτόχρονα έχει μια ευρύτατη διεθνή διάσταση, διότι όλη η περιοχή της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής διαδραμάτιζε επί δεκαετίες και διαδραματίζει και σήμερα έναν πάρα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο παγκοσμίως. Υπήρξαν πόλεμοι με επεμβάσεις εξωτερικές στο όνομα της αντιτρομοκρατίας. Υπήρξαν και υπάρχουν ανοικτές πληγές από βίαιες φονταμενταλιστικές θρησκευτικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, που έφτασαν στις μέρες μας στη μαζική εμφάνιση -με προσδοκία διαμόρφωσης και ιδιαίτερου ισλαμικού κράτους- των δυνάμεων του ISIS. Υπήρχαν και υπάρχουν πάντοτε, επίσης, εμφύλιες συγκρούσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτούνταν και από την οικονομική υπανάπτυξη στην περιοχή ή και από τις προσπάθειες μεγάλων δυνάμεων ή τοπικών, περιφερειακών δυνάμεων που θέλουν να έχουν ηγεμονική παρουσία στην περιοχή.

Για όλους αυτούς τους λόγους και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η λεγόμενη Διεθνής Κοινότητα, στη οποία προφανώς συμπεριλαμβάνεται η Ε.Ε., δεν ήταν απούσα, αμέτοχη και απαθής. Κάθε μεγάλη παγκόσμια δύναμη αλλά και κάθε χώρα ξεχωριστά έχει ένα μικρό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη, η οποία αποτελεί για την περιοχή ένα είδος φαντασιακού παραδείσου ασφαλείας και σταθερότητας, θα πρέπει να κάνει το λογαριασμό της με την Ιστορία και να αναλάβει το μέρος των ευθυνών που της αναλογεί για τη φιλοξενία και ενδεχομένως για τη μελλοντική ενσωμάτωση ενός μέρους από τις τεράστιες προσφυγικές ροές που παράγονται.

Γι’ αυτό, εδώ και χρόνια, έχουμε θέσει το ζήτημα της ανάληψης μεριδίου ευθύνης, από κάθε χώρα ξεχωριστά μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, για τη φιλοξενία ενός αριθμού προσφύγων και μεταναστών, αριθμός που ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες φαίνεται πως μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Δεν πρέπει να καταστεί η Ευρώπη φρούριο απέναντι στους άλλους λαούς, αλλά ούτε μέσα στην ίδια την Ευρώπη να λαμβάνονται μέτρα που να καθιστούν μερικές χώρες, εν προκειμένω τη δική μας, στρατόπεδο φύλαξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων. Αυτές είναι απαράδεκτες καταστάσεις που δεν δίνουν καμία λύση στο πρόβλημα.

Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική για ειρήνευση και σταθερότητα σε όλη την περιοχή, στην οποία θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει η Ε.Ε., με τη συνεργασία όλων των Κυβερνήσεων των χωρών που έχουν έναν τέτοιο φιλειρηνικό προσανατολισμό. Επίσης, μια λογική οικονομικής ανάπτυξης για όλες αυτές τις χώρες που σήμερα υφίστανται τα δεινά της αποσταθεροποίησης στην περιοχή, έτσι ώστε να μπορούν, με ειρήνη και ασφάλεια, να συγκρατούν τους πληθυσμούς τους, παρέχοντάς τους αξιοπρεπή διαβίωση, μέλλον και ελπίδα. Μόνον έτσι θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Όσο πιο γρήγορα σταθεροποιηθεί η περιοχή τόσο λιγότερες θα είναι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Αλλά και αυτές που ήδη υπάρχουν θα πρέπει να απορροφηθούν και να ενσωματωθούν με κόστος που θα αναλάβει τόσο η Ε.Ε. όσο και άλλες χώρες που έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Δημοσιογράφος: Η τρομοκρατία κατέφερε ισχυρό πλήγμα στον τομέα του τουρισμού της Τυνησίας. Ομοίως και σε πολλές άλλες χώρες. Από την εμπειρία σας ως πολιτικού μίας παραδοσιακά τουριστικής χώρας, πιστεύετε ότι η τρομοκρατία έδωσε τη χαριστική βολή στον τουρισμό ως στρατηγικό οικονομικό τομέα;

Ν. Βούτσης: Η χώρα μας, παρ’ ότι περνάει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με βαριές κοινωνικές συνέπειες την τελευταία εξαετία, έχει γίνει τόπος αυξημένης κατ’ έτος τουριστικής ροής -φέτος περιμένουμε 25 εκατομμύρια τουρίστες- ακριβώς και για τον λόγο ότι έχουν αλλάξει οι ταξιδιωτικοί προορισμοί στην ευρύτερη περιοχή λόγω της μη σταθερότητας σε άλλους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς.

Έχουμε επίγνωση αυτής της κατάστασης, όπως επίσης έχουμε επίγνωση των παραγόντων που μπορούν να πλήξουν την τουριστική προσέλευση στη χώρα μας φέτος και στο μέλλον, εάν συνεχιστεί μια πολιτική «κλειστών συνόρων» που εγκλωβίζουν τις προσφυγικές ροές μέσα στη χώρα μας, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει πολύ λίγες δυνατότητες για οικονομική απασχόληση και ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων.

Η υπόθεση της τρομοκρατίας στην καινούρια της εκδοχή την τελευταία διετία, με τη «εξαγωγή» τρομοκρατικών ενεργειών σε χώρες και σε πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπως επίσης και με την επανάληψη τέτοιων συμβάντων σε χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, προκαλεί προφανώς μια αρνητική και αντίρροπη δυναμική στην τουριστική προσέλευση και είναι ένας επιπλέον λόγος, πέραν του κύριου που προφανώς είναι ο ανθρωπισμός και η αποτροπή της απώλειας ανθρώπινων ζωών, για να αντιμετωπιστεί ριζικά αυτή η υπόθεση και να ηττηθεί η στρατηγική της τρομοκρατίας μέσα κι από την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που την προκαλούν.

Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθεί σε χαριστική βολή και για τη δική σας χώρα και για τις άλλες χώρες της περιοχής, όπως βεβαίως και για τη δική μας, η υπόθεση της τρομοκρατίας όσον αφορά τον τουρισμό. Θα πρέπει και σ’ αυτόν τον τομέα, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομία, αλλά έχει κι άλλες διαστάσεις, πολιτισμικές, εμπορικές, μορφωτικές κ.λπ. να ληφθούν σε διεθνές επίπεδο οι πρωτοβουλίες που θα συρρικνώνουν συνεχώς και θα ελαχιστοποιούν την επικινδυνότητα τρομοκρατικών ενεργειών.

Δημοσιογράφος: Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε το 2015 υπέρ της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους –ως κράτους βιώσιμου, ανεξάρτητου και κυρίαρχου, επί τη βάσει των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Aνατολική Ιερουσαλήμ– και κάλεσε την ελληνική Κυβέρνηση να πράξει το ίδιο και να ενθαρρύνει την επανεκκίνηση των διπλωματικών διαβουλεύσεων για την ειρήνευση στην περιοχή. Ποια είναι τα αποτελέσματα;

Ν. Βούτσης: Όλοι γνωρίζουμε, από τη διαμόρφωση της ιστορικής πραγματικότητας στην πολύπαθη περιοχή μας, ότι πολλές φορές οι κρίσεις γίνονται εμβρυουλκός για την επίλυση ζητημάτων τα οποία σε προηγούμενες φάσεις είχαν αφεθεί να λιμνάσουν και να αποτελούν μόνιμους παράγοντες αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Ένα τέτοιο πρόβλημα για παράδειγμα αποτελεί και το Κυπριακό, όχι μόνο το Παλαιστινιακό, όταν επί σαράντα χρόνια δεν έχει επανενωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε μία ομοσπονδιακή βιώσιμη υπόσταση με τη συμμετοχή πλέον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Παλαιστινιακό υπήρξε και είναι ακόμα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το σημείο στο οποίο διασταυρώνονται και παράγονται πάρα πολλές αντιθέσεις, συγκρούσεις και τάσεις αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Μέσα σε αυτή τη γενικευμένη κρίση, η οποία έφτασε να δημιουργεί ακόμα και όρους ευρύτερης πολεμικής σύρραξης που ευτυχώς έχει αποφευχθεί τόσο με την πρόσφατη εκεχειρία στη Συρία όσο και -κατά τη γνώμη μας- με τη συμφωνία της Διεθνούς Κοινότητας με το Ιράν, είναι σαφές ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να λυθεί το Παλαιστινιακό και να υπάρξουν δύο ισότιμα κράτη στην περιοχή, αναγνωρισμένα και μεταξύ τους και απ’ όλη τη Διεθνή Κοινότητα.

Όλες οι προσπάθειες που γίνονται -και σ’ αυτές συνέβαλε η απόφαση της Ελληνικής Βουλής όπως και οι αποφάσεις άλλων κοινοβουλίων ή και κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια- πρέπει να κατατείνουν στο να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν οι πρωτοβουλίες για διάλογο και ειρήνευση, οι πρωτοβουλίες για να δοθεί επιτέλους βιώσιμη, σταθερή λύση με αναγνώριση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού στην περιοχή και με αναγνώριση τόσο του Ισραήλ όσο και του Κράτους της Παλαιστίνης.

Σ’ αυτήν την υπόθεση σας είναι γνωστό πως οι ελληνικές κυβερνήσεις παραδοσιακά, πόσο μάλλον η παρούσα κυβέρνηση, είναι προσηλωμένες και εργάζονται βήμα με βήμα, έτσι ώστε να υπάρξει ο συσχετισμός δυνάμεων αλλά και η ευρύτερη συναίνεση που απαιτείται για να επιλυθεί και το Παλαιστινιακό μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία.

Ροή Ειδήσεων

6167830

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν
6167625

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς
screenshot 21

28/03/2024 | 21:57

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού- Ένας τραυματίας

28/03/2024 | 21:53

Survivor-Αλέξης Παππάς: Η Χρύσα απείλησε την ομάδα ότι στη μονομαχία θα περπατά

28/03/2024 | 21:47

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι μέλημά μου ήταν να αλλάξω τους διαλόγους;» – Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων
 ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

28/03/2024 | 21:34

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρόταση για αξιοπρεπή αποχώρηση προτού το παρακράτος καταρρεύσει πάνω σας

28/03/2024 | 21:23

ΚΚΕ για παραιτήσεις υπουργών: Αδιαμφισβήτητες οι σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

28/03/2024 | 21:12

Δημήτρης Κόκοτας: Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα
zestos kairos

28/03/2024 | 20:57

Καιρός αύριο Παρασευή: Ανοιξιάτικος σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες μέχρι και 26 βαθμούς Κελσίου

28/03/2024 | 20:51

Αλέξης Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής – Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί

28/03/2024 | 20:40

ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Καλή τύχη στους επόμενους…
geroulanos
Το «αντίο» του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Βαθιά δημοκράτης, ουσιαστικός σοσιαλιστής, ο Ανδρέας τον άκουγε, το κίνημα τον σεβόταν»
elena akrita 081123
Ακρίτα για Βορίδη – Μιχαηλίδου: «Τους έβλεπα στη Βουλή να χαριεντίζονται και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι»
nikos androulakis 140224
Νίκος Ανδρουλάκης για Μιχάλη Χαραλαμπίδη: Αποχαιρετώ έναν ρομαντικό αγωνιστή
kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα
mixalis xaralampidis 270324
Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
tsipras oaka 220324 (2)
Παναθηναϊκός AKTOR – Μπαρτσελόνα: Στο ΟΑΚΑ με την Μπέττυ Μπαζιάνα ο Αλέξης Τσίπρας