Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Από το «όλοι οι καλοί χωράνε» ως το «δεν θέλουμε κανένα τους»

** Ασχολείται το πανελλήνιο με άτομα που ψήνουν χοιρινό και πίνουν αλκοόλ δίπλα από καταυλισμό προσφύγων. Το πιο συγκροτημένο σχόλιο έρχεται από τη Ντόρα Μπακογιάννη.

** Ασχολείται το πανελλήνιο με άτομα που ψήνουν χοιρινό και πίνουν αλκοόλ δίπλα από καταυλισμό προσφύγων. Το πιο συγκροτημένο σχόλιο έρχεται από τη Ντόρα Μπακογιάννη.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Το αντιγράφουμε αυτούσιο.

* «Μια ανύπαρκτη οργάνωση, η οποία ζητά 5 λεπτά δημοσιότητας, δημιουργεί μείζον θέμα, το οποίο δεν έχει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα κόμματα αλλά ανάμεσα στους ανθρώπους. Η ανθρωπιά, η λεβεντιά, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον αδύνατο δεν νομοθετούνται. Δεν υπάρχει νόμος που να σε κάνει άνθρωπο. Αυτό το μαθαίνεις ή στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής σου ή δεν το μαθαίνεις ποτέ. Με ενόχλησε αυτό το θέμα, όχι γιατί υπάρχει περίπτωση να πει κάποιος ότι δεν θα τρώμε χοιρινό ή δεν θα πίνουμε αλκοόλ, αλλά επειδή προκαλείς τον εξαθλιωμένο άνθρωπο και τον πατάς στο θρησκευτικό του συναίσθημα. Αυτό δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψεις»

* Κάπου εδώ βλέπουμε τη διαφορά του πολιτικού προσώπου από το τσόκαρο.

* Άσχετο αλλά να θυμίσουμε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η μόνη πολιτικός, η μόνη και το υπογραμμίζουμε, που έχει εναντιωθεί στη σαρία της Ελλάδας.

* Στο μεταναστευτικό, οι δυο ακραίες ρητορικές μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση.

* Η μια ρητορική είναι η μισαλλόδοξη, εχθρική απέναντι σε καθετί ξένο, εχθρική απέναντι στη φτώχεια. Είναι η ρητορική του «φύγετε δεν σας θέλουμε». Χωρίς κριτήρια, χωρίς συμπόνοια και χωρίς καν πρακτικό πνεύμα. Η Ελλάδα γερνάει, σε λίγα χρόνια θα είναι χώρα συνταξιούχων και το σύστημα θα καταρρεύσει. Είναι κάτι που έχουν υπολογίσει όλα τα κράτη που αποτελούν μεταναστευτικούς προορισμούς.

* Η άλλη ρητορική είναι η αφελής, χωρίς να υπολογίζει την αρμονική αφομοίωση και την ικανοποίηση βασικών αναγκών των νεοεισερχόμενων. Παράδειγμα: χρειάζονται ειδικά σχολικά προγράμματα για την αφομοίωση μαθητών που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Αν είναι ένα δυο παιδιά στο τμήμα, γίνεται μάθημα. Αν τα μισά παιδιά δεν γνωρίζουν αλφάβητο, ζημιώνονται οι συμμαθητές που έχουν προχωρήσει σε άλλο επίπεδο.

* Άραγε πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς στην Ελλάδα και την Ευρώπη; Να έχουν εργασία με ασφάλιση (όχι μεροκάματα με μαύρη αμοιβή), να έχουν στέγη με τα βασικά που δεν είναι αυτονόητα πλέον (ρεύμα, νερό, θέρμανση), να έχουν προοπτική προσωπικής ανάπτυξης.  Να μην αποτελέσουν κοινωνικό στρώμα σκλάβων στου 21ου αιώνα.

* Είναι αποδεκτό να εκφράζει κάποιος την αφελή ρητορική, «ας έρθουν όσοι έχουν ανάγκη». Η πραγματικότητα όμως έχει αριθμούς και οι αριθμοί δεν αφορούν τα γεύματα και τα συσσίτια που καλύπτονται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Η πραγματικότητα σχετίζεται με την προοπτική και τις ροές των μεταναστών. Εφόσον εξασφαλίζεται η διαβίωση, οι πληθυσμοί από Αφρική και Ασία θα μετακινούνται προς την Ευρώπη χωρίς τέλος. Πόσοι ακόμα μπορούν να ευημερήσουν;

* Να βάλουμε και ένα υστερόγραφο με τον παράγοντα του δουλεμπορίου. Η μεταφορά μεταναστών σε ευρωπαϊκά ύδατα και εδάφη είναι επικερδής επιχείρηση. Οι δουλέμποροι είναι Λερναία Ύδρα.

* Η κυβέρνηση οφείλει να περιθάλψει όσους παρέμεναν κρατούμενοι στα νησιά, οφείλει να εξασφαλίσει στους κατατρεγμένους όσα αρνήθηκε η φιλόπονη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα να ορίσει τα μεγέθη.

Send this to a friend