Αθήνα

15 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Απόστολος Γκλέτσος: Είμαι έτοιμος να αποχαιρετήσω τον μάταιο τούτο κόσμο

ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΑ

Aποδεικτικά για τριάντα χρόνια διαμονής σε άλλη χώρα και άλλα τινά

** Το θετικό είναι ότι συνεδρίασε διακομματική επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων

* Το Κομμουνιστικό Κόμμα έφερε πρόταση για το δικαίωμα ψήφου ατόμων που ζουν τριάντα χρόνια στην αλλοδαπή. Αυτό μονοπώλησε τη συζήτηση. Το ερώτημα είναι πώς πρακτικά αποδεικνύεται η διαμονή σε άλλη χώρα για διάστημα τριών δεκαετιών.

* Ας δούμε ποια είναι τα δικαιολογητικά που θα μπορούσαν δυνητικά να προσκομίσουν.

* Βεβαίωση στέγης. Σε διάστημα τριάντα ετών είναι πολύ πιθανό κάποιος να έχει μετακομίσει αρκετές φορές. Αν έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια σε ιδιόκτητη κατοικία ή σε νέα ενοικιαζόμενο, θα είναι μια περιπέτεια να αναζητήσει παλαιότερα συμβόλαια ενοικίασης. Πόσοι ομογενείς έχουν κρατήσει άραγε τα παλιά τους αποδεικτικά;

* Βεβαίωση φοίτησης σε σχολείο. Οι γονείς που μετανάστευσαν πριν τριάντα χρόνια θα πρέπει να απευθυνθούν στα σχολεία των παιδιών τους που πιθανώς σήμερα έχουν τα δικά τους παιδιά. Μια βεβαίωση για άτομα που τώρα πρόσφατα μετανάστευσαν, μπορεί να ζητηθεί αλλά δεν είναι βέβαιο ότι όλες οι χώρες έχουν αρχείο ώστε να αναζητηθεί το έγγραφο.

* Πιστοποιητικό εργασίας. Μπορεί να είναι η εγγραφή σε επαγγελματικό σύλλογο για ορισμένα επαγγέλματα, μπορεί να είναι βεβαίωση ενσήμων αλλά και πάλι η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

* Φωτοτυπίες διαβατηρίων. Έτσι πιστοποιείται η είσοδος και η έξοδος από την ξένη χώρα αλλά παραμένει το ερώτημα πόσοι έχουν κρατήσει τα παλιά τους διαβατήρια. Γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο για εκείνους που έχουν διπλή υπηκοότητα.

* Αντίγραφο ιατρικού αρχείου. Η εγγραφή σύστημα υγείας άλλης χώρας μπορεί να αποδείξει τη μόνιμη διαμονή εφόσον καταγράφεται η φυσική παρουσία εντούτοις τίθεται ζήτημα απορρήτου αν οι υποψήφιοι προσκομίσουν ιστορικό ιατρικών επισκέψεων, ακόμη κι αν αφορά ετήσιες εξετάσεις.

* Αν υποθέσουμε ότι εγκρίνεται κατάλογος ανάλογων εγγράφων, τίθεται ζήτημα κόστους μετάφρασης. Αυτός ο παράγοντας αφορά όλους τους μετανάστες και ομογενείς απλά για τους πιο πρόσφατους μια βεβαίωση εργοδότη θα έχει μικρότερο κόστος σε σχέση με βεβαιώσεις πέντε εργοδοτών.

** Σε άλλα νέα, παρουσιάστηκαν στατιστικές εγκληματικότητας για την Αττική. Το πρώτο εξάμηνο το 2019 καταγράφονται καθημερινά 10 ληστείες και 129 κλοπές-διαρρήξεις. Επίσης καταγράφεται μια δολοφονία κάθε οκτώ μέρες. Η αστυνομία πηγαίνει σινεμά για να πιάσει ανήλικους που βλέπουν τον Τζόκερ.

* Για όσους ακόμη δεν είδαμε την ταινία, ένα τεράστιο ερωτηματικό θα μάς οδηγήσει στην αίθουσα.

** Όσο παίρνουν φωτιά τα πληκτρολόγια για το σινεμά, στα Βαλκάνια υπάρχει σταθερή αποσταθεροποίηση. Δεν συμφέρει την Ελλάδα η κρίση στη Βόρεια Μακεδονία. Να το σκεφτούμε αυτό…

** Μια προοπτική με την οποία αναστατώνονται οι εργοδότες: Κατατέθηκε πρόταση ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κατώτατο μισθό 750 ευρώ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή χρειάζεται να παρέμβουν τα ευρωπαϊκά όργανα για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την επιβίωση των εργαζομένων που καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερο από τα ελάχιστα.

* Να μην ξεχνάμε τα αυτονόητα, ότι ο βασικός μισθός πρέπει να καλύπτει τα βασικά. Ο λογαριασμός του ρεύματος, το κόστος στέγασης, η ικανοποιητική διατροφή, είναι κάποια από τα βασικά. Δεν εξασφαλίζονται με τον βασικό των πεντακοσίων. Εργαζόμενοι που ζουν ως πένητες δεν λογίζονται ως εργαζόμενοι.

Τσίπρας για Μυκήνες: Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί οργή
Ο Γεωργιάδης στο «Ελληνικό»: Πάνε όλα γρήγορα και όπως τα θέλαμε
Πάρε τον ΕΟΤ στα χέρια σου
Σπίτι όσο χωρείς, πεζούλα όσο θωρείς
Το φίδι αλλάζει δέρμα την άνοιξη
Η Στρεβλή Δημοκρατία των Αθηνών