Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Χιλιάδες σπίτια για τα κοράκια των funds

** Οι τράπεζες θυμίζουν αυτές τις ταινίες καταστροφής, όπου όλα έχουν καταρρεύσει, ο κόσμος βγαίνει σκονισμένος από τα συντρίμμια και μια φιγούρα εμφανίζεται λαμπερή, με τέλειο μαλλί και σιδερωμένο πουκάμισο.

** Οι τράπεζες θυμίζουν αυτές τις ταινίες καταστροφής, όπου όλα έχουν καταρρεύσει, ο κόσμος βγαίνει σκονισμένος από τα συντρίμμια και μια φιγούρα εμφανίζεται λαμπερή, με τέλειο μαλλί και σιδερωμένο πουκάμισο.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

* Τί είχανε, τί χάσανε. Δίνουν τη χασούρα τους στον επόμενο. Κάπως έτσι λειτουργεί αυτό που περιγράφεται ως «μεταβίβαση σε funds χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων άνω των 30 δισ. ευρώ».

* Σε κανονικές συνθήκες θα μπορούσε κάποιος να εστιάσει σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές», σε ιδιώτες που εκμεταλλεύονται τους νόμους που προστατεύουν τους άτυχους. Δεν είναι τέτοιοι όσοι χάνουν τα σπίτια τους. Μιλάμε για 80.000 κατοικίες που θα βγουν σε πλειστηριασμό τους επόμενους μήνες.

* Οι τράπεζες κάνουν τη δουλειά τους με τα δάνεια και η δουλειά τους είναι να πουλάνε λεφτά. Δηλαδή αποδεχόμαστε όλοι ως πελάτες ότι θα πάρουμε προϊόν ένα ευρώ και θα το πληρώσουμε δυο ευρώ. Ελεύθερα.

* Υπάρχουν όμως οι καταχρηστικοί όροι, υπάρχουν τα ρίσκα που αρνούνται να αναλάβουν οι επιχειρηματίες τραπεζίτες. Επειδή έχουν κι εκείνοι τις ευθύνες τους. Κάπου παρεμβαίνει κανονικά ένα κράτος που γνωρίζει ότι η πλειονότητα των πελατών έχει ατυχήσει από την ιστορική στιγμή.

* Ένα τυχαίο παράδειγμα, με ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων. Προ κρίσης μέτρησαν τους μισθούς, μαζί με τα δώρα Χριστουγέννων και τα λοιπά. Ήρθαν οι περικοπές στους μισθούς, μίκρυνε το εισόδημα, αυξήθηκαν οι φόροι, έφυγαν και κάτι χιλιάρικα σε αλληλεγγύη και ξαφνικά τέλη. Δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

* Τους τελευταίους εννέα μήνες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε περίπου 71 δισεκ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 42,1% του συνόλου των δανείων. Το ανακοίνωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

* Είμαστε σε αναμονή. Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα ψηφίσει μέχρι τον Απρίλιο νέο πτωχευτικό νόμο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη ο οποίος εκπνέει. Ο νέος νόμος δεν θα καλύπτει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά θα προστατεύει όσους υπήρξαν θύματα της οικονομικής κρίσης.

* Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος θα κινηθεί πιο γρήγορα: η κυβέρνηση ή τα κοράκια;

Send this to a friend