Αθήνα

7 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Εγκλήματα και αντιρατσισμός

** Διαβάζουμε είδηση από συμπλοκή στην οδό Μενάνδρου, στο κέντρο της Αθήνας:

** Διαβάζουμε είδηση από συμπλοκή στην οδό Μενάνδρου, στο κέντρο της Αθήνας:

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

* Ένα άτομο έχασε τη ζωή του, ενώ ένα ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά. Η συμπλοκή σημειώθηκε ανάμεσα σε Πακιστανούς και Αφγανούς και αιτία ήταν διακίνηση ναρκωτικών και λαθρεμπόριο τσιγάρων.

* Η είδηση από μόνη της είναι ένα σχόλιο για το ζήτημα της ενσωμάτωσης των αλλοδαπών.

* Από το αστυνομικό δελτίο του περασμένου μήνα: Συνελήφθη για δέκατη φορά Αλγερινός που έκλεβε επιβάτες στο αεροδρόμιο. Άλλη είδηση: Συνελήφθη Αλγερινός που διέρρηξε 42 αυτοκίνητα στο Σούνιο.

* Κι άλλη μια είδηση, της ώρας: συνελήφθη στην Κυψέλη Αλγερινός ο οποίος τον τελευταίο μήνα έχει συλληφθεί άλλες τρεις φορές αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

* Κάπου εδώ θα πεταχτεί ο υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να πει ότι και οι Έλληνες κάνουν διαρρήξεις και οι Έλληνες σπάνε τζάμια αυτοκινήτων και οι Έλληνες κάνουν εμπόριο ναρκωτικών. Ισχύει.

* Άραγε μπορεί κάποιος να ανοίξει δημόσια τη συζήτηση για το θέμα χωρίς να κατηγορηθεί για ρατσισμό και μισανθρωπία; Λέγοντας «δημόσια συζήτηση» εννοούμε σε πολιτικό και κυβερνητικό επίπεδο.

* Πάντοτε υπάρχει μια νομική απάντηση, ότι το σπάσιμο ενός τζαμιού δεν είναι ποινικό αδίκημα, ότι η σύλληψη δεν είναι απόδειξη διακίνησης ουσιών και ότι σε ένα κράτος δικαίου δίδονται υπάρχει ίση μεταχείριση για όλους. Τα πράγματα όμως δεν είναι μονοδιάστατα, ούτε για όσους διάκεινται εχθρικά ούτε για όσους το βλέπουν φιλικά.

* Να αναλογιστούμε τί πιθανότητες έχει ένας μετανάστης που καταφέρνει να φτάσει στην Ελλάδα με τα πόδια ή με σαπιοκάραβο. Δεν εξετάζουμε αν θέλει να μείνει ή να φύγει ούτε αν κατέχει κάποιο έγγραφο διαμονής. Να αναλογιστούμε τί κάνει κάθε μέρα και πώς τα βγάζει πέρα για τη στέγη και την τροφή του.

* Υπάρχει η κατηγορία των σκλάβων. Στα χωράφια με τις φράουλες, με μεροκάματο ένα ευρώ την ώρα και βάρδιες των είκοσι ωρών. Ύπνος σε παραπήγματα, θέρμανση με πρωτόγονα μέσα, όλα άθλια.

* Υπάρχει η κατηγορία των απελπισμένων, εκείνων που στην πατρίδα τους είχαν μια κανονική ζωή, όπως όλοι μας αλλά έχουν βρεθεί στο δρόμο, χωρίς δουλειά, χωρίς σπιτικό και μοναδική διέξοδο επιβίωσης τις παράνομες πράξεις.

* Καλό είναι να έχουμε όλες τις παραμέτρους όταν αναλύουμε την κατάσταση. Καλό είναι πριν υιοθετήσουμε απόψεις για ανοιχτά σύνορα και φιλοξενία κατατρεγμένων, να ξέρουμε τί λέμε. Έχει παρέλθει η εποχή της «ενσωμάτωσης» και οι αριθμοί, οι νέοι πληθυσμοί δηλαδή, δεν επιτρέπουν ενσωμάτωση.

* Αρέσκονται ορισμένοι στην ιδέα μιας νέας τάξης, υπόφτωχων. Το σκεπτικό τους είναι «Ας έρχονται ξένοι κι ας πεινάνε, ας έρχονται κι ας καταδικάζονται σε μια ζωή στο περιθώριο». Όλο αυτό πασπαλισμένο με τσάμπα ανθρωπισμό του βολεμένου.

Send this to a friend