Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Γκρι παντελόνι στο σχολείο, ευπρέπεια και υποκρισία

** Το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου θυμίζει τις εποχές των τεντιμπόηδων. Τέρμα το μακρύ μαλλί για τα αγόρια, τέρμα τα σκουλαρίκια και τα γένια. Τέρμα τα κολάν για τα κορίτσια, θα πρέπει να μάθουν να κρύβουν το σώμα τους, τέρμα και το ροζ μαλλί και τα μακριά νύχια.

** Το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου θυμίζει τις εποχές των τεντιμπόηδων. Τέρμα το μακρύ μαλλί για τα αγόρια, τέρμα τα σκουλαρίκια και τα γένια. Τέρμα τα κολάν για τα κορίτσια, θα πρέπει να μάθουν να κρύβουν το σώμα τους, τέρμα και το ροζ μαλλί και τα μακριά νύχια.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

* Να θυμηθούμε πόσο ευπρεπής ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μέσα στα τριζάτα κοστούμια του. Αναφερόμαστε μόνο στον πρώην υπουργό καθώς αν γράφαμε ένα ένα τα ονόματα των καλοντυμένων, φρεσκοξυρισμένων απατεώνων, θα τυπώναμε κατάλογο πάχους Χρυσού Οδηγού.

* Κάποτε θεωρούνταν απαράδεκτες οι γυναίκες που φορούσαν παντελόνια. Όχι το πάλαι ποτέ_ στη γενιά των μανάδων και των γιαγιάδων μας. Αλλάξανε όμως τα πράγματα, η κοινωνία προχώρησε. Και παντελόνια φορέσαμε και δικαίωμα ψήφου αποκτήσαμε και το οικογενειακό δίκαιο άλλαξε. Η κοινωνία προχώρησε χάρη σε εκείνους που αψηφούν τους κανόνες.

* Υπάρχουν πολλές πτυχές στο ζήτημα γκρι φούστα- άσπρο πουκάμισο. Για τα κορίτσια είναι πάντα η σεξουαλικότητα. Ο όφις της χριστιανοσύνης, η μαντήλα του ισλάμ προδίδουν κοινή αντίληψη. Το θηλυκό προκαλεί, αναστατώνει. Άρα αντί να εκπαιδεύσουμε τα αγόρια να μην κοιτούν τις γυναίκες στους γλουτούς, πρέπει να μάθουμε τα κορίτσια να τους καλύπτουν. Αν στη συνέχεια τα αγόρια ταράζονται από τα μπράτσα, θα εφαρμοστεί νέος κανόνας, τα μακριά μανίκια.

* Όταν την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2016 είχαν γίνει ομαδικοί βιασμοί έξω από τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας, η δήμαρχος συνέστησε στις γυναίκες να μάθουν να κρατούν τις αποστάσεις από τους άντρες και να ντύνονται ευπρεπώς. Στο βάθος της σκέψης διακρίνουμε την ίδια αντίληψη.

* Υπάρχει και μια άλλη πτυχή για τους υπέρμαχους της στολής: η κατάργηση των ταξικών διακρίσεων. Έτσι λένε, ότι τα παιδιά θα είναι όλα ίδια, «ομοιόμορφα». Πόσο μεγάλη αυταπάτη! Να ξεκινήσουμε από το βασικό: υπάρχουν γειτονιές ευκατάστατων και γειτονιές ευπαθών. Τα παιδιά συναναστρέφονται ομοίους τους. Υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία τα οποία βάζουν ένα ακόμη σύνορο ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα. Η κοινωνία που υπερασπίζεται την ομοιομορφία χάριν ισότητας έχει ήδη απομακρύνει τον γιο του εργάτη από την κόρη του εργοστασιάρχη. Θα συναντηθούν μόνο σε ταινία της Βουγιουκλάκη.

* Η διάκριση λοιπόν έχει συντελεστεί πολύ πριν φορεθεί η στολή. Ακολουθούν τα υπόλοιπα. Υπάρχουν αθλητικά παπούτσια με τιμή όσο το εβδομαδιαίο εισόδημα των καθηγητών. Υπάρχουν τσάντες των 200 ευρώ και τσάντες των 20 ευρώ. Υπάρχουν ακριβά ρολόγια, ακριβά γυαλιά, ακριβά κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον υπάρχουν γκρι παντελόνια φετινά και γκρι παντελόνια προπέρσινα. Τα παιδιά ξέρουν ποιος έρχεται από σπίτι που ξοδεύει και ποιος έρχεται από σπίτι με δυσκολίες.

Send this to a friend