Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

H αλλοίωση των αποτελεσμάτων από την ομογένεια και οι αντιφάσεις στην ψήφο των δεκαεξάχρονων

** Ορισμένοι κάτοικοι εξωτερικού δικαιούνται να διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Άλλοι θα πρέπει να το δουν ως αποτέλεσμα επιλογής.Ορισμένοι ζουν σε άλλη χώρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για σπουδές, για εργασία ολίγων ετών. Άλλοι αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε αλλού για τα καλά, μόνιμα.

** Ορισμένοι κάτοικοι εξωτερικού δικαιούνται να διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Άλλοι θα πρέπει να το δουν ως αποτέλεσμα επιλογής.Ορισμένοι ζουν σε άλλη χώρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για σπουδές, για εργασία ολίγων ετών. Άλλοι αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε αλλού για τα καλά, μόνιμα.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

* Δεν γίνεται λιγότερος Έλληνας όποιος ζει σε άλλο τόπο, δεν γίνεται λιγότερο Έλληνας όποιος έχει δυο υπηκοότητες πλην όμως δεν μπορεί να αποφασίζει για τις ζωές των άλλων, εκείνων που ζουν εντός ελληνικής επικράτειας.

*Δεν είναι επιχείρημα το «έχω σπίτι στην Ελλάδα και πληρώνω φόρους». Αν το αποδεχόμασταν ως κριτήριο, θα είχαν δικαίωμα ψήφου μόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ότι θα ρυθμίσει το ζήτημα της ψήφου του απόδημου ελληνισμού. Πρακτικά τίποτα δεν έκανε. Υπάρχουν πάντως πολλά μοντέλα που επιτρέπουν τη συμμετοχή των κατοίκων εξωτερικού χωρίς να αλλοιώνεται το αποτέλεσμα. Πρέπει δηλαδή να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια ομογενείς, δυνητικά υπήκοοι, οι οποίοι γνωρίζουν τη χώρα από τις ταινίες της Βουγιουκλάκη και από τις διακοπές στο χωριό.

* Υπάρχει το μοντέλο των ολίγων εδρών, δηλαδή όσοι κι αν ψηφίσουν αριθμητικά από άλλες χώρες, να επιλέξουν τρεις με πέντε βουλευτές. Υπάρχει το μοντέλο του κατοίκου εξωτερικού ορισμένου χρόνου, δηλαδή να μπορεί να ψηφίσει όποιος ζει αλλού ας πούμε για μια πενταετία.

** Σε άλλο θέμα, ορισμένες επισημάνσεις και για την ψήφο των εφήβων καθώς στους εκλογικούς καταλόγους εντάχθηκαν περίπου 100.000 νέοι ψηφοφόροι με ηλικία 16 χρόνια και 1 ημέρα. Να δούμε πως το ελληνικό κράτος θεωρεί ανώριμο πολίτη αυτόν στον οποίο δίνει δικαίωμα ψήφου.

* Ο δεκαεξάχρονος δεν μπορεί να πάρει βαθμούς από το σχολείο. Πηγαίνει για τον έλεγχο προόδου με τον κηδεμόνα, μέχρι να κλείσει τα 18.

* Ο δεκαεξάχρονος δεν έχει άδεια οδήγησης. Δεν κρίνεται αρκετά ώριμος για το τιμόνι αυτοκινήτου αλλά κρίνεται ώριμος να επιλέξει ποιος κρατά το τιμόνι της χώρας.

* Ο δεκαεξάχρονος δεν μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο χωρίς τη συναίνεση των γονιών του. Ανάλογα με τον προορισμό, η αεροπορική εταιρεία ζητεί έγγραφη βεβαίωση κηδεμόνα, ότι εγκρίνει το ταξίδι. Για να εκδώσει διαβατήριο ο δεκαεξάχρονος πρέπει να υπογράψει τόσο ο ίδιος όσο και οι δυο γονείς.

* Ο δεκαεξάχρονος δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει συμβόλαιο αγοράς ή πώλησης ακινήτου. Κάποιος ενήλικος διαχειρίζεται την περιουσία του ακόμα κι αν την έχει κληρονομήσει και είναι δική του.

* Ο δεκαεξάχρονος δεν μπορεί να πάρει δάνειο από τράπεζα ακόμη κι αν εργάζεται. Επιπλέον για να αποταμιεύσει χρήματα χρειάζεται ενήλικο συνδικαιούχο στο λογαριασμό.

* Ο δεκαεξάχρονος δεν μπορεί να παίξει τυχερά παιχνίδια και να εισπράξει χρήματα αν τυχόν κερδίσει το λαχείο.

* Ο δεκαεξάχρονος δεν μπορεί να καταναλώσει αλκοόλ σε κέντρα διασκέδασης.

Send this to a friend