• Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου
  • 00:39

Αθήνα

7 oC

ελαφρές νεφώσεις

H μπουγάδα του Μητσοτάκη και η Δημοκρατία στη γωνίτσα της ανέχεται τα χτυπήματα του αληταριού

** Με τη μπουγάδα της οικογένειας Μητσοτάκη χρειάζονται μερικές εξηγήσεις. Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι το νοικοκυριό είναι «γυναικεία υπόθεση».

** Με τη μπουγάδα της οικογένειας Μητσοτάκη χρειάζονται μερικές εξηγήσεις. Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι το νοικοκυριό είναι «γυναικεία υπόθεση».

ΓΡΑΦΕΙ Ο Λώρη Κέζα

Ο ίδιος πηγαίνει στη λαϊκή όταν ευκαιρεί αλλά απονέμει ρόλο αρχηγού στη σύζυγό του «η οποία είναι και επιχειρηματίας». Πέρα από τη φαλλοκρατική αντίληψη, θα πρέπει να κάνουμε μια ακόμα επισήμανση για τα οικιακά. Το ζήτημα είναι κυρίως ταξικό.

* Δεν χρειάζεται ο Μητσοτάκης να κάνει λάντζα ούτε η σύζυγός του να κάνει τα πιάτα ούτε χρειαζόταν η μητέρα του να πιάνει σφουγγαρίστρα. Ας μην το κρύβει. Δεν είναι ντροπή η αστική καταγωγή ούτε είναι ντροπή να ζει κάποιος με «υπηρεσία». Αυτή είναι η δομή της κοινωνίας_ στις ευκατάστατες οικογένειες πάντα υπήρχε βοήθεια, από τις μεταπολεμικές ψυχοκόρες ως τις «Φιλιππινέζες» που καταχωρήθηκαν σε λεξικό ως συνώνυμο υπηρετριών.

* Τι να περιμένουμε από αυτόν τον άνδρα όταν θα μοιράζει χαρτοφυλάκια; Εάν η αντίληψή του για τις γυναίκες περιορίζεται στο «ναι, εκείνες είναι αρχηγοί του σπιτιού», δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλές γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο.

* Αποδεικνύεται ότι όσο περισσότερο μιλάνε ορισμένοι, τόσο το χειρότερο για την εικόνα τους.

** Γιατί μπαίνει η Ρουβικώνας στη Βουλή; Επειδή μπορεί. Επειδή το έχει ξανακάνει. Προ διετίας είχαν εισέλθει 16 άτομα στο προαύλιο, ανέβηκαν τα σκαλοπάτια, πέταξαν φειγ βολάν, ανάρτησαν πανό. Ο Νίκος Βούτσης ήθελε να τους κεράσει ένα καφέ, ένα γλυκό, κατιτίς. Πρακτικά: με εντολή του Προέδρου της Βουλής και μετά από συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα τα άτομα που παραβίασαν το χώρο αφέθηκαν ελεύθερα, αφού προηγουμένως έδωσαν τα στοιχεία τους.

* Κατά τα άλλα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την επίθεση. Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει περισσότερες από 45 τέτοιες επιθέσεις υπέρ του Κουφοντίνα. Και όσο οι τραμπούκοι σπάνε, καίνε και τρομοκρατούν το πολιτικό σύστημα ψελλίζει σε μια γωνίτσα «η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».

** Τελικά η «προσωπική αίσθηση» για τις συγκεντρώσεις είναι πολύ προσωπική. Οι μαρτυρίες για τις εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι εντελώς αντιφατικές. Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ ότι μισή ώρα πριν την ομιλία στο Αγρίνιο υπήρχαν μόλις 378 άτομα. Άλλοι μεταφέρουν «παλμό του 1981». Υπομονή. Σε λίγες μέρες θα μιλήσει ο μοναδικό αρμόδιος, δηλαδή η κάλπη.

* Από κάλπη σε κάλπη, η ζωή μπαίνει σε μια παρένθεση. Το επόμενο εξάμηνο θα αναλωθεί σε εξηγήσεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αναγωγές στα αποτελέσματα των περιφερειακών και αναλύσεις για τις δημοσκοπήσεις των εθνικών εκλογών. Η κατάρα της Δημοκρατίας είναι αυτό_ ατέρμονες συζητήσεις κι από πράξεις τίποτα.

Send this to a friend