Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η εκδίκηση του Σπύρου Παπαδόπουλου στον ΣΚΑΪ: Το φυσάνε και δεν κρυώνει στο κανάλι με το «Στην υγειά μας ρε παιδιά»

ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΑ

Ακόμα μια σέλφι για τους ψηφοφόρους

** Χαμόγελα σε θεατρική πρεμιέρα. Κλικ, σέλφι. Κοπή πίττας του Συλλόγου Τραχαγύρεβε. Κλικ, σέλφι. Στο σπίτι με τα παιδιά. Κλικ, σέλφι. Ανά πάσα στιγμή ξέρουμε πού βρίσκονται...

* Δεν ξέρω αν υπάρχει ψηφοφόρος ο οποίος να αναρωτιέται πού πάνε οι βουλευτές τα βράδια ή τί κάνουν στη διάρκεια της ημέρας. Εκτός βέβαια αν η κοινοποίηση βγάζει γέλιο, όπως για παράδειγμα μια φωτογραφία της κυρίας πρωθυπουργού με την ηλεκτρική σκούπα.

* Υπάρχουν πολιτικοί που χειρίζονται με σοβαρότητα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανεβάζουν βίντεο από τις ομιλίες τους, ανεβάζουν φωτογραφίες με χειραψίες, ανεβάζουν περισπούδαστα ποστ για τον πεθαμένο της ημέρας. Σαν να μην καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει επιτελείο που τα γράφει αυτά. Εκτός αν κοινοποιηθεί μια ανοησία και βρεθεί δικαιολογία «πήρε το παιδί μου το κινητό».

* Η επικοινωνία έχει αντικαταστήσει την πολιτική. Κάθε φωτογραφία λειτουργεί ως υπενθύμιση της ύπαρξης. «Εδώ είμαι και σας παρακαλώ να μην με ξεχάσετε». Εστιάζουν οι αιρετοί στα δευτερεύοντα και παράγουν περισσότερη επικοινωνία από όση αντέχουμε να καταναλώσουμε.

* Επί της ουσίας ελάχιστα. Όλη αυτή η δημοσιότητα, όλος ο κεκαλυμμένος ναρκισσισμός, για την εντύπωση της στιγμής. Ελάχιστα για το βάθος του χρόνου, ελάχιστα για την διακυβέρνηση, για τις σημαντικές αποφάσεις, για τις τομές.

* Οι καταναλωτές της εφήμερης δημοσιότητας, έχουν διαμορφωμένη γνώμη. Αν δηλαδή ο πρωθυπουργός φωτογραφηθεί με ροζ πουλόβερ και ανακοινώσει «σήμερα φοράμε όλοι ροζ για να δείξουμε ότι είμαστε κατά του εκφοβισμού», κάποια θα πατήσουν το λάικ επειδή θα το πατούσαν σε κάθε περίπτωση. Καλό ή κακό, βλακεία ή εξυπνάδα, οι οπαδοί παραμένουν οπαδοί και οι επικριτές παραμένουν επικριτές.

* Χρειάζονται νέα κανάλια επικοινωνίας. Χρειάζεται χώρος για την ανάλυση, για την ανάπτυξη της σχέσης, για την έκθεση επιχειρημάτων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται σιγά σιγά ο σκουπιδοτενεκές της καθημερινότητας, γίνονται ο σκουπιδοτενεκές της πολιτικής εσωστρέφειας.

Τσίπρας για Μυκήνες: Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί οργή
Ο Γεωργιάδης στο «Ελληνικό»: Πάνε όλα γρήγορα και όπως τα θέλαμε
Πάρε τον ΕΟΤ στα χέρια σου
Σπίτι όσο χωρείς, πεζούλα όσο θωρείς
Το φίδι αλλάζει δέρμα την άνοιξη
Η Στρεβλή Δημοκρατία των Αθηνών