• Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου
  • 22:51

Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αν το Πολυτεχνείο γινόταν mall

** Υπάρχει λύση για το Πολυτεχνείο της Πατησίων, ολίγον κυνική: να γίνει σύμπλεγμα Starbucks, Εverest, μικρογεύματα Γρηγόρης και Ηondos των αρωμάτων. Να απλωθούν παντού οι ναοί της βρώσης και στην είσοδο της Στουρνάρη να λειτουργεί πάρκινγκ.

** Υπάρχει λύση για το Πολυτεχνείο της Πατησίων, ολίγον κυνική: να γίνει σύμπλεγμα Starbucks, Εverest, μικρογεύματα Γρηγόρης και Ηondos των αρωμάτων. Να απλωθούν παντού οι ναοί της βρώσης και στην είσοδο της Στουρνάρη να λειτουργεί πάρκινγκ.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Τέρμα οι κουκούλες, τέρμα οι καταλήψεις. Να εδραιωθεί μια και καλή ο πολιτισμός του φρέντο, γιατί όπου υπάρχει καφές και τραπεζοκαθίσματα υπάρχει τάξη, ασφάλεια και χαμογελαστός κόσμος. Για ξεκάρφωμα μπορεί να λειτουργεί και cine-multiplex. Τότε το Πολυτεχνείο θα είναι καθαρό, προσβάσιμο και επικερδές, σαν mall.

* Για όσους δεν το έχουν προσέξει, οι μόνοι χώροι που λειτουργούν εύρυθμα την σήμερον είναι τα εμπορικά κέντρα. Αν επικρατήσει η άλλη άποψη, η ρομαντική, να γίνει δηλαδή το Πολυτεχνείο ένα μουσείο, υπάρχει κίνδυνος: θα ψάχνουμε κάποιον να μας σώσει από την προχειρότητα, την ανοργανωσιά και έτερα δεινά του δημόσιου χώρου. Εδώ κοτζάμ Παρθενώνας δεν είναι επισκέψιμος απρόσκοπτα, θα λειτουργήσει Μουσείο Φοιτητικού Κινήματος;

* Τα παραπάνω γράφτηκαν προ δεκαετίας. Παραμένουν επίκαιρα.

** Διάφορες προτάσεις για τη χρήση του χώρου έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, από υπουργούς και δημάρχους. Υπάρχει πρόταση Σκανδαλίδη, σύμφωνα με την οποία τα κάγκελα φεύγουν και το Πολυτεχνείο συνδέεται με το Εθνικό Μουσείο. Είναι τόσο απλό, μπροστά στα μάτια μας: από τη συνένωση των προαύλιων χώρων και του πεζοδρόμου της Τοσίτσα προκύπτει ωραιότατο πάρκο- μεγαλούτσικο κιόλας.

* Ο Σκανδαλίδης πρότεινε επίσης ενδεικτικές χρήσεις των κτισμάτων. Η Πρυτανεία να γίνει Μουσείο Αγώνων του Φοιτητικού Κινήματος και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το Κτίριο «Γκίνη» να διατεθεί σε ομάδες νέων με κοινωνικές αγωνίες. Για να ζωντανέψουν τα ντουβάρια προτείνει να γίνονται εκθέσεις και συνέδρια όπου θα εκφράζονται πρωτίστως οι νέοι. Να λειτουργήσει φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας για ξένους. Τέλος, να παραδοθεί χώρος στα παιδιά για «δημιουργική απασχόληση».

** Υπάρχουν άτομα που θεωρούν προσβλητική τη μετατροπή του ιστορικού χώρου σε καφενείο. Οι καταληψίες, καταστροφείς, βομβιστές έχουν ακριβώς την ίδια άποψη.

Send this to a friend