Αθήνα

18 oC

αραιές νεφώσεις

Αυτοκίνητα που έχουν αισθήματα και η ζωή στο «Κουρδιστάν»_ ο πλανήτης των αντιφάσεων

** Φτάσαμε στο σημείο όπου τα αυτοκίνητα θα καταλαβαίνουν τα κέφια μας και θα αυτορυθμίζονται. Το καινούργιο Τoyota, μοντέλο LQ θα παρουσιαστεί στην έκθεση αυτοκινήτου στο Τόκιο. Δεν θα βγει στην παραγωγή προς το παρόν αλλά θα δώσει ένα δείγμα από όσα μπορούμε να περιμένουμε.

** Φτάσαμε στο σημείο όπου τα αυτοκίνητα θα καταλαβαίνουν τα κέφια μας και θα αυτορυθμίζονται. Το καινούργιο Τoyota, μοντέλο LQ θα παρουσιαστεί στην έκθεση αυτοκινήτου στο Τόκιο. Δεν θα βγει στην παραγωγή προς το παρόν αλλά θα δώσει ένα δείγμα από όσα μπορούμε να περιμένουμε.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

* Δεν θα σταθούμε στη διαστημική όψη του Toyota LQ αλλά κυρίως στις δυνατότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη του οχήματος θα αντιλαμβάνεται τα αισθήματα του οδηγού. Ο εσωτερικός φωτισμός θα ρυθμίζεται ανάλογα με το τι νιώθει επειδή το αυτοκίνητο θα έχει τον τρόπο να καταλαβαίνει αν είναι στα καλά του. Θα διαλέγει και την ανάλογη μουσική.

* Κι εκεί που πας να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να πεις «τι σου είναι ο άνθρωπος» με όλα αυτά τα επιτεύγματα, έρχεται η κατραπακιά της επίθεσης Τούρκων σε Κούρδους αμάχους. Θηρίο είναι ο άνθρωπος, με τα φουτουριστικά επιτεύγματα να μοιάζουν ασήμαντα μπροστά στη νέα τραγωδία.

* Ποιοι τα αποφασίζουν; Οι ηγέτες. Ποιοι τους επιλέγουν; Οι πολίτες. Εκλεγμένοι είναι όλοι τους, οι μεγαλομανείς ψυχοπαθείς. Επεκτείνεται το φαινόμενο, ο ένας πιο τρελός κι ανίκανος από τον άλλο_ οι αρχηγοί πολεμοχαρών κρατών. Ποιοι είπαμε ότι τους επιλέγουν; Οι πολίτες. Όχι όμως εκείνοι που ψηφίζουν. Φταίνε όσοι δεν σηκώνονται από την ξαπλώστρα να πάνε να ψηφίσουν είτε επειδή βαριούνται είτε επειδή αμφισβητούν την χρησιμότητα του πολιτεύματος. Δε βαριέσαι, δημοκρατία, ξεδημοκρατία, το ίδιο είναι.

** Εκατό χιλιάδες Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Εκατό χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο. Προστίθενται στα εκατομμύρια που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Ταυτόχρονα η Γαλλία στέλνει φρεγάτες στην Κύπρο για να προστατεύσει τα συμφέροντά της που απειλούνται από το τουρκικό γεωτρύπανο.

* Μήπως άραγε ξεκίνησε ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος; Πότε θα πούμε ότι γίνεται παγκόσμιος πόλεμος; Μάλλον όταν αποδεχτούμε ότι κι εκεί στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας, κόσμος είναι. Είναι κόσμος και οι μάχες έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.

* Και τί να κάνουμε πέρα από το να σφυροκοπάμε τα πληκτρολόγια; Να βγούμε στο δρόμο και να κάνουμε πορεία. Μην το παρακάνουμε, βγήκαν εκατομμύρια να διαμαρτυρηθούν για το κλίμα, μην έχουμε απαιτήσεις. Να περάσει το λογικό διάστημα και το οργανώνουμε, ο αγώνας θέλει στρατηγική επικοινωνίας.

** Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα της παγκόσμια ταραχής, έρχεται το ειδησάριο ότι στις παρελάσεις θα είναι ξανά σημαιοφόροι οι καλύτεροι μαθητές. Με αυτά ασχολούμαστε, με αυτά τρωγόμαστε. Και με αυτά.

Send this to a friend