• Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου
  • 22:06

Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εκεί που τον μπάφο τον πουλάει επισήμως το κράτος

** Περπατάμε στον πιο εμπορικό δρόμο του Μόντρεαλ και βλέπουμε κόσμο να σχηματίζει ουρά. Είναι οι πελάτες SCDC, του κρατικού καταστήματος που διαθέτει κάνναβη σε λιανική.

** Περπατάμε στον πιο εμπορικό δρόμο του Μόντρεαλ και βλέπουμε κόσμο να σχηματίζει ουρά. Είναι οι πελάτες SCDC, του κρατικού καταστήματος που διαθέτει κάνναβη σε λιανική.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Είναι πλέον κρατικό μονοπώλιο, περίπου όπως ισχύει με το αλκοόλ, που είναι ολιγοπώλιο. Τα ποτά πωλούνται από ειδικά κρατικά καταστήματα SAQ, με εξαίρεση το κρασί και την μπύρα που υπάρχουν και σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ.

* Διαβάζουμε την είδηση ότι στην Κρήτη συνελήφθη νεαρός για την κατοχή 22 γραμμαρίων κάνναβης. Και πριν λίγες μέρες στη Μακεδονία συνελήφθη ηλικιωμένος επειδή καλλιεργούσε δενδρύλλια. Δηλαδή οι αστυνομικές αρχές ασχολούνται με την προσωπική χρήση ουσιών.

* Παρακολούθησα τη διαδικασία νομιμοποίησης της χρήσης στο Καναδά και ήμουν εδώ όταν ψηφίστηκε ο νόμος από την κυβέρνηση Τρυντό. Δεν ήταν εύκολο καθώς η Γερουσία είχε αντιρρήσεις. Μια συντηρητική προσέγγιση είναι «θέλεις το κράτος να πουλάει ναρκωτικά;», «θέλει οι πολίτες να είναι ντάγκλα;».

* Η συντηρητική προσέγγιση προσπερνιέται από την απλή λογική, ότι έχει μεγαλύτερη σημασία να αποδεχτούμε τί θέλει κάθε πολίτης για τον εαυτό του και λιγότερο τί θέλουμε εμείς από τους άλλους πολίτες. Συνήθως ως «άλλους πολίτες» σκεφτόμαστε τα παιδιά μας, στο αφήγημα «θα αρχίσει από τα μαλακά και θα πέσει στα σκληρά».

* Στο Κεμπέκ δεν μοιάζει να πέφτουν στα σκληρά οι χρήστες κάνναβης. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι δεν συναλλάσσονται με βαποράκια και κυκλώματα. Πάνε στο κρατικό μαγαζί να διαλέξουν την ποιότητα ή κάνουν την παραγγελία στην επίσημη ονλάιν ιστοσελίδα. Οι τιμές διαμορφώθηκαν ώστε να είναι ανταγωνιστικές στο παράνομο εμπόριο.

* Τα νούμερα: από τις 12 Ιουνίου 2018 ως τις 30 Μαρτίου 2019 πουλήθηκαν στο Κεμπέκ 10 τόνοι κάνναβης αποφέροντας φόρους 21,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Η πρώτη ημερομηνία αφορά την υιοθέτηση του νόμου από την Πολιτεία και η δεύτερη το κλείσιμο του οικονομικού έτους. Συμπέρασμα: ο νόμος κάλυψε μια ανάγκη, μια ζήτηση.

* Για κάθε επιχείρημα εναντίον της νομιμοποίησης, αλλάξτε τη λέξη «κάνναβη» και βάλτε τη λέξη «κρασί». Τα επιχειρήματα μάλλον καταρρέουν. Πέρα από την ελευθερία του ατόμου, υπάρχει και αποδέσμευση των αστυνομικών αρχών από το κυνήγι όσων έχουν μικροποσότητες. Η περίπτωση του νεαρού στην Κρήτη με τα 18 γραμμάρια είναι ενδεικτική.

* Από τη Νέα Δημοκρατία ο Νίκος Δένδιας έχει συστηματικά στηρίξει την ιδέα της νόμιμης πώλησης. Είχε δηλώσει: «Μήπως, μέσα από τη νομιμοποίηση μπορέσει η ανθρώπινη κοινωνία να αντιμετωπίσει με πιο επιτυχή τρόπο τη μάστιγα των ναρκωτικών». Επίσης είχε αναφέρει ότι τα 50 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, είναι λογική ποσότητα για ατομική κατανάλωση. Ήταν μπροστά από την εποχή, δηλαδή τα έλεγε αυτά μια δεκαετία πριν ο Καναδάς ψηφίσει το νόμο.

* Οι φυλακές στην Ελλάδα είναι γεμάτες χρήστες. Αυτό πρέπει να το δούμε από την αρχή, συνολικά και σφαιρικά, για όλα τα είδη ναρκωτικών. Εδώ ανοίγει μια άλλη συζήτηση, για το κράτους δικαίου και τη νομοθεσία που επιτρέπει σωφρονισμό για χρήση ουσιών.

Send this to a friend