Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άννα Φόνσου: Μου έχει τύχει να μην έχω δουλειά και να φυλάω γάτες – Είμαι 90 plus (vid)

ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΑ

Αγνοώντας τις θρησκόληπτες οδηγίες

** Καθένας έχει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Οι δημοσιογράφοι απέναντι στην ενδεχόμενη πανδημία έχουν αυξημένο μερίδιο ευθύνης...

* Από που κι ως που σε περίοδο κρίσης στον τομέα της υγείας έχουν λόγο οι ιεράρχες; Για ποιο λόγο προσκαλούνται στα τηλεοπτικά στούντιο; Για ποιο λόγο έχουν λόγο;

* Λίγη παραπάνω τηλεθέαση, λίγο παραπάνω ντόρος, αρκεί να «γίνει ζήτημα», για την πίστη του παπά ή του επιστήμονα που βάζει την εκκλησία πάνω από το θάνατο.

* Έχουν άραγε ηθική υποχρέωση τα μέσα ενημέρωσης απέναντι το κοινό τους; Υπάρχει άραγε τέτοια παράμετρος στην παρουσίαση των ειδήσεων; Υπάρχει μόνο όταν τα κανάλια και οι εφημερίδες διευθύνονται από ανθρώπους του Τύπου και όχι από επιχειρηματίες. Είναι παγκόσμιο το πρόβλημα και διαχρονικό. Κάποτε υπήρχαν αντιστάσεις σε όσα «πουλάνε» αντί να ενημερώσουν.

* Με τον ιό η ανηθικότητα δεν σχετίζεται με λίγο παραπάνω κέρδος ή με κάποιο πολιτικό όφελος. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Υπάρχουν τραγικά παραδείγματα διασποράς της ασθένειας.

* Η Ιερά Σύνοδος  εξέδωσε κάποια ανακοίνωση σχετικά με τη μετάδοση του ιού. Γιατί πρέπει αυτή η ανακοίνωση να γίνει είδηση; Είναι επιλογή των δημοσιογράφων να πνίξουν την πληροφορία ή να την χρησιμοποιήσουν για να τραβήξουν την προσοχή.

* Να μην ξεχνάμε βεβαίως ότι η Ελλάδα είναι μια θρησκόληπτη χώρα, όπου τον 21ο αιώνα ο κόσμος επιλέγει θρησκευτικό γάμο, βαφτίζει τα παιδιά και κάνει αγιασμό όταν εγκαινιάζει επιχείρηση. Δεν μιλάμε για τη λαογραφία, το πασχαλινό αρνί και το τριήμερο του δεκαπενταύγουστου αλλά για την αληθινή πίστη, που κρατά δεσμούς με την εκκλησία.

* Διαβάζουμε ότι η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας πήρε θέση ανεπίσημα για τη θεία κοινωνία: «Ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι». Γιατί δεν υπάρχει επίσημη θέση; Γιατί δεν λαμβάνεται πολιτική απόφαση να κλείσουν οι εκκλησίες όπως και τα σχολεία;

* Η κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν για να λένε ωραίες ιστορίες. Οφείλουν να λαμβάνουν αποφάσεις. Η επιτροπή δημόσιας υγείας δεν μπορεί να κρύβεται επειδή δεν θέλει «να θίξει το θέμα της πίστης». Δεν θίγει καμία πίστη όταν παίρνει αποφάσεις που σώζουν ζωές. Επιτελεί το έργο που ανέλαβε.

* Είναι πολλές οι απόψεις, είναι πολλά τα μέσα ενημέρωσης, είναι υπερβολικό το μέγεθος της πληροφορίας. Ας επιλέξουμε να διακινούμε τις επιστημονικές θέσεις, δηλαδή ούτε καν τις θρησκόληπτες θέσεις επιστημόνων.

* Η ενημέρωση είναι στα χέρια μας, αυτά τα χέρια που πλένουμε με ευλάβεια.

Τσίπρας για Μυκήνες: Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί οργή
Ο Γεωργιάδης στο «Ελληνικό»: Πάνε όλα γρήγορα και όπως τα θέλαμε
Πάρε τον ΕΟΤ στα χέρια σου
Σπίτι όσο χωρείς, πεζούλα όσο θωρείς
Το φίδι αλλάζει δέρμα την άνοιξη
Η Στρεβλή Δημοκρατία των Αθηνών