Αθήνα

7 oC

σποραδικές νεφώσεις

Κάντε μας τη χάρη όσοι βλέπετε ρατσισμό στην ιδέα της ευρωπαϊκής ζωής, ξέρετε τι εννοούμε…

** «Μυρίζει ρατσισμό η έκφραση ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» λέει ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Μάικλ Χέρτσφελντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των συντακτών (29.09.2019, συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου).

** «Μυρίζει ρατσισμό η έκφραση ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» λέει ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Μάικλ Χέρτσφελντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των συντακτών (29.09.2019, συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου).

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

* Το πλαίσιο της συζήτησης ήταν ενδιαφέρον, σχετικά με την κρυπτο-αποικιοκρατία. Και πάνω στη συζήτηση, βγαίνει και ο κρυπτο-μισογυνισμός.

* Να συνοψίσουμε σε λίγες λέξεις για όσους παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

* Ευρωπαϊκός είναι ο τρόπος ζωής που απαγορεύει τους γάμους δωδεκάχρονων κοριτσιών. Ευρωπαϊκός είναι ο τρόπος ζωής που προβλέπει δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση για αγόρια και κορίτσια. Ευρωπαϊκός είναι ο τρόπος ζωής που επιτρέπει στις γυναίκες να διαλέγουν εραστές και να χωρίζουν. Ευρωπαϊκός είναι ο τρόπος ζωής που δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, το δικαίωμα σε περιουσία και επιχειρηματικότητα.

* Πάρτε μια θέση κύριοι ανθρωπολόγοι και αναλυτές. Όταν εσάς σάς μυρίζει «ρατσισμός» εμένα μου βρομάει ανδρίλα.

** Ο Ανδρέας Λοβέρδος θέλει να συντρίψει τους σκευωρούς που τον ανακατεύουν στο σκάνδαλο Novartis. Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάνθηκε την άρση της ασυλίας για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Να πούμε ότι σε μυθιστόρημα αυτή η πλοκή δεν ευσταθεί, «μου είπε ο ένας που του είχε πει ο άλλος που είχε δει εκείνον που ήξερε ότι το και το». Δεκαεπτά μάρτυρες, εκατό λογαριασμοί, προς το παρόν κανένα αποδεικτικό για πολιτικό πρόσωπο.

* Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την υπόθεση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα, δωροδοκίες για τους μεν και εργαλείο επικοινωνίας για τους δε.

** Σε άλλα νέα μαθαίνουμε ότι συνελήφθη δεκατετράχρονη η οποία περιέφερε ερωτικό βίντεο συμμαθήτριάς της. Δεν ήξερε ότι αυτό είναι παράνομο. Θα μπορούσε το σχολείο να έχει ενημερώσει, αρκούν δυο τρεις ώρες μέσα στο χρόνο για να μάθουν τα παιδιά τα όρια των προσωπικών δεδομένων, να μάθουν τι εστί διαπόμπευση.

* Στην ίδια υπόθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον η μεταχείριση που υφίσταται η κοπέλα η οποία εικονίζεται στο βίντεο. Έχει ήδη αλλάξει σχολείο καθώς ήταν θύμα αρνητικών αντιδράσεων όταν την κατέγραψαν. Δηλαδή αντί να διώξουν τους κουτσομπόληδες, εξανάγκασαν την κοπέλα να φύγει. Το κουτσομπολιό και η κακοήθεια την ακολούθησαν στο νέο σχολείο.

* Υπάρχουν δυο ζητήματα. Το ένα αφορά την παράνομη βιντεοσκόπηση και διακίνηση σκηνών προσωπικής ζωής. Το δεύτερο αφορά την ίδια την ερωτική ζωή. Δεν ακούγεται κάτι αρνητικό για το αγόρι που συμμετείχε στην ερωτική σκηνή. Το αγόρι μπορεί να είναι περήφανο. Ακούγονται αρνητικά για το κορίτσι που συμμετείχε στην ίδια σκηνή. Ο μισογυνισμός στα καλύτερά του.

Send this to a friend