Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Καιρός σήμερα: Που θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΑ

Ο καλός τραμπούκος, ο κακός ρουφιάνος και η νίκη του «θεριακλή»

** Ο νόμος για το τσιγάρο υπάρχει εδώ και δεκατρία χρόνια αλλά δεν εφαρμόζεται. Οι καπνιστές το ανάβουν παντού. Φυσάνε τον καπνό στα μούτρα των άλλων, βρίσκουν γωνίτσες στα νοσοκομεία, στα σχολεία, παντού. Υπάρχει ένταση σε προσωπικό επίπεδο.

Δείτε επίσης

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο!
«Απασφάλισε» η Κανέλλη! «Χαφιεδισμός και ρουφιανιλίκι Μπογδάνου» – Τι απαντά ο βουλευτής της ΝΔ

* Ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας ότι θα λειτουργήσει τριψήφιο τηλεφωνικό νούμερο όπου θα απευθύνονται ανώνυμα όσοι ενοχλούνται από τον καπνό σε δημόσιους, κλειστούς χώρους. Το νούμερο υπάρχει από παλιά απλά τώρα συνδέεται με την αστυνομία.

* Αντανακλαστικά: «εγώ ρουφιάνος δεν γίνομαι». Οποιοσδήποτε επιθυμεί την εφαρμογή νόμου χωρίς να τσακωθεί προσωπικά, λογίζεται ως «ρουφιάνος». Αγαπημένο αφήγημα, «ρουφιάνος, καταδότης, κουκουλοφόρος, ο παππούς σου ήταν δοσίλογος».

* Με αυτά τα μυαλά και με αυτό το άλμα λογικής λειτουργούν ανενόχλητα παραβάτες και εγκληματίες. Θεωρείται ηθικό να ανεχόμαστε τους τραμπούκους και την παρανομία αν δεν έχουμε τα μπράτσα να τσακωθούμε.

* Πόσο και πόσοι φονιάδες δεν ήταν γνωστοί στην μικρή κοινωνία τους, επειδή πριν γίνουν φονιάδες ήταν οι τραμπούκοι του χωριού, οι νταήδες της πολυκατοικίας; «Εγώ δεν θα βάλω κουκούλα ρουφιάνου να πάρω την αστυνομία». Κάπως έτσι δολοφονήθηκε το κοριτσάκι στη Ρόδο, κάπως δολοφονήθηκε η επιστήμονας στην Κρήτη. Επειδή κανείς δεν έγινε «ρουφιάνος». Οι δολοφόνοι είχαν δώσει δείγματα συμπεριφοράς, κανείς όμως δεν μιλούσε.

* Πόσοι και πόσοι δεν έχτισαν παράνομα στο δάσος και στην ακρογιαλιά, πόσοι και πόσοι δεν οδηγούν μεθυσμένοι σκοτώνοντας αθώους στο δρόμο; Πόσοι και πόσοι δεν βάζουν ανήλικα πάνω στο μηχανάκι τους, χωρίς κράνος; Πόσοι και πόσοι δεν χτυπούν τα παιδιά και τη γυναίκα της κι ακούγονται σε όλη τη γειτονιά;  Η σιωπή των μαρτύρων θεωρείται από καλύτερη. «Εγώ δεν θα βάλω κουκούλα ρουφιάνου να πάρω την αστυνομία».

* Μια χυδαία αδιαφορία, μια ασυνείδητη στάση, ένα προσκύνημα του τραμπούκου: αυτά αποδέχονται αλλά όχι την παρέμβαση. Όχι να ζητείται η βοήθεια των αρχών. «Εσένα τί σε κόφτει;»

* Όσοι μιλάνε για κουκούλες και ρουφιάνους γίνονται συνένοχοι στις παραβάσεις και τα εγκλήματα. Σκύβουν το κεφάλι στη δύναμη του τραμπούκου, που θα ανάβει το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο και θα απαντήσει «έχεις κανά πρόβλημα, τραβάς ζόρι;». Ποιος μας προστατεύει από όλους αυτούς τους τραμπούκους, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εκδίκησης; Το τριψήφιο του Κικίλια.

* Το τσιγάρο, τα φανάρια, η βία στα σπίτια είναι δείκτες που μπορούμε να συμβουλευόμαστε αν θέλουμε να υπολογίσουμε πότε θα βγει η Ελλάδα από την κρίση. Όσο είναι αδύνατον να εφαρμοστούν νόμοι που αφορούν όλο τον πληθυσμό της χώρας, όσο η επιπολαιότητα μετριέται σε χιλιάδες καθημερινές παραβιάσεις του κόκκινου, δεν υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης. Από κάτι τέτοια μικρά κρίνεται η λειτουργία ενός κράτους και όλα τα μικρά συντελούν στην εικόνα του απόλυτου χάους.

Ο Γεωργιάδης στο «Ελληνικό»: Πάνε όλα γρήγορα και όπως τα θέλαμε
Πάρε τον ΕΟΤ στα χέρια σου
Σπίτι όσο χωρείς, πεζούλα όσο θωρείς
Το φίδι αλλάζει δέρμα την άνοιξη
Η Στρεβλή Δημοκρατία των Αθηνών
Η αστυνομία που θέλουμε