Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο Μπέος και άλλα τινά της εκλογικής αναμέτρησης

** «Δεν μας ενδιαφέρουν οι ποσοστώσεις, θέλουμε να μας εκπροσωπούν οι άξιοι» είπαν οι Βολιώτες και ψήφισαν τον Αχιλλέα Μπέο σε ποσοστό 55%.

** «Δεν μας ενδιαφέρουν οι ποσοστώσεις, θέλουμε να μας εκπροσωπούν οι άξιοι» είπαν οι Βολιώτες και ψήφισαν τον Αχιλλέα Μπέο σε ποσοστό 55%.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Πανηγύρισε ο άνθρωπος, πήρε το μικρόφωνο της νίκης και είπε στο λαό της Μαγνησίας ότι εν όψει εθνικών εκλογών «θα γίνει της πουτάνας». Και καμάρωναν οι συντοπίτες του.

* Ο άξιος Βολιώτης μεταξύ άλλων έχει καταδικαστεί σε βαθμό πλημμελήματος για δωροδοκία-δωροληψία και παράνομο στοιχηματισμό. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά, κυρίως σε εκείνους που τον επιλέγουν ως εκπρόσωπό τους.

** Δεν τολμάμε να ολοκληρώσουμε μια φράση για τη γυναικεία απουσία στην πολιτική και πετιέται κάποιος να μας αποκαλέσει πεοφοβικές, ανοργασμικές, τριβάδες. Βάσει μελετών μετά από καλό σεξ κανένα θηλυκό δεν αναρωτιέται γιατί οι γυναίκες απουσιάζουν από το πολιτικό σκηνικό. Μετά από καλό σεξ σιγοτραγουδάμε πλένοντας τα πιάτα.

* Τα νούμερα_ έχουμε και λέμε: 331 δήμοι σε όλη την Ελλάδα. Σε 208 δήμους δεν υπήρχε καμία γυναίκα υποψήφια. Κατανοητό. Δεν μας ενδιαφέρουν οι ποσοστώσεις, θέλουμε να μας εκπροσωπούν οι πιο άξιοι.

* Στους 331 δήμους της Ελλάδας αναδείχτηκαν 17 γυναίκες δήμαρχοι.

* Να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Σύνολο συνδυασμών 1.634. Γυναίκες επικεφαλής συνδυασμών 128. Πώς τα το πούμε αλλιώς για να γίνει κατανοητό; Δεν μας ενδιαφέρουν οι ποσοστώσεις, θέλουμε να μας εκπροσωπούν οι πιο άξιοι.

* Κάπου εδώ πετιέται η κακομοίρα που θέλει να γίνεται αρεστή στα αγόρια (ενσωματωμένη πατριαρχία) και λέει «κανένας δεν τις εμπόδισε να πολιτευτούν», «με προσβάλει η ιδέα της ποσόστωσης» επειδή περισσότερο την προσβάλει η ιδέα της ποσόστωσης και λιγότερο η πραγματικότητα της αρσενικής εξουσίας.

* Να επανέλθουμε στον Αχιλλέα Μπέο και στο λεξιλόγιό του, στο «θα γίνει της πουτάνας». Δεν είναι τυχαίες αυτές οι εκφράσεις, δεν είναι τυχαίο ότι σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία η γλώσσα φέρεται προσβλητικά στις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους. Εκείνοι που χρησιμοποιούν συστηματικά τις λέξεις «πουτάνα» και «πούστης» έχουν συγκεκριμένη αντίληψη για τους κοινωνικούς ρόλους των φύλων. Ορισμένοι ασυναίσθητα.

* Αν κάποιος θέλει να προσβάλει στα ελληνικά, θα επιλέξει τον αναρίθμητο συνδυασμό ενός και μόνου ρήματος με χιλιάδες αντικείμενα. «Σου γαμώ το σπίτι» και πάει λέγοντας. Η διείσδυση παρουσιάζεται ως ταπείνωση, η σωματική επαφή παρουσιάζεται ως επιβολή. Ο Μπουρντιέ τα λέει πολύ ωραία στην «Ανδρική κυριαρχία», δεν τα ανακαλύπτουμε αυτά σήμερα.

* Αυτή η έκφραση, «της πουτάνας», δείχνει πολλά περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Ο τρόπος που μιλούν οι Έλληνες, το υβρεολόγιο της καθημερινότητας, μπορεί να αναλυθεί σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν είναι άσχετη η βία της γλώσσας με τα ποσοστά που λαμβάνουν οι γυναίκες και με τη χαμηλή συμμετοχή τους.

* Ως άσκηση χαρακτήρα, όσοι πιστεύουν στην ισότητα των φύλων, μπορούν να αρχίσουν να ελέγχουν όσα βγαίνουν από το στόμα τους. Είναι ένα πρώτο βήμα.

Send this to a friend