Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τα πάντα ώστε να χάσει τις εκλογές

** Ο Αλέξης Τσίπρας διαχώριζε πάντα κοινωνικές τάξεις. Αυτός ήταν ο τρόπος του να πολιτεύεται. Έλεγε, τότε στην αντιπολίτευση, ότι θα φορολογήσει τους εφοπλιστές…

** Ο Αλέξης Τσίπρας διαχώριζε πάντα κοινωνικές τάξεις. Αυτός ήταν ο τρόπος του να πολιτεύεται. Έλεγε, τότε στην αντιπολίτευση, ότι θα φορολογήσει τους εφοπλιστές…

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Σαν να μην ήξερε ότι οι εφοπλιστές βάζουν το καπελάκι τους, αλλάζουν σημαία, χωρίς να δίνουν λογαριασμό. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε πάντα λεξιλόγιο ανάρμοστο για ηγέτη. Έλεγε «οι πλούσιοι» αντί «πολίτες», «φορολογούμενοι», «επενδυτές» ή κάτι άλλο που να κρατά τις αποστάσεις.

* Ο Αλέξης Τσίπρας πολιτεύτηκε με ταξικό μίσος και ταξική περιφρόνηση για οποιονδήποτε μεγαλοαστό, εφοπλιστή, βιομήχανο. Μισούσε όλους τους επιχειρηματίες, ακόμα και τους ψιλικατζήδες. Τους έβλεπε ως «κεφάλαιο» άρα εχθρό. Αυτή ήταν η ρητορική του, αυτή ήταν η προσέγγιση των ψηφοφόρων, «εμείς και αυτοί», «εμείς οι φτωχοί και εκείνοι οι εφοπλιστές», «εμείς οι λαϊκοί και εκείνοι οι αστοί». Η καρδούλα του ήξερε πόσο λαχταρούσε να πάει με «αυτούς». Και πήγε. Στα κρυφά όμως. Εκεί είναι το πρόβλημα.

* Στη χθεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει διαμέρισμα στο Παρίσι. Παρέλειψε να πει ότι ο Μητσοτάκης δεν το έκρυψε ποτέ το «διαμέρισμα του Βολτέρου» σε εμβληματική πολυκατοικία απέναντι από το μουσείο του Λούβρου. Δεν έκρυψε ποτέ καμία παράμετρο από αυτές που βουρλίζουν την Αριστερά «βίλα στην Τήνο», «σπουδές στο Harvard».

* Κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί με τις διακοπές στο σκάφος «της συνεργάτιδας» αν δεν είχαν γίνει κάτω από άκρα μυστικότητα. Τι είχε να κρύψει από τη συναναστροφή; Πέρα από το γεγονός ότι πήγε διακοπές με εκατό νεκρούς στη βάρδια του, ήθελε να κρύψει ότι τελικά γοητεύτηκε από τη μπουρζουαζία. Για να είμαστε πιο ακριβείς, γοητεύτηκε από το χρήμα καθώς εν προκειμένω δεν υπάρχει παράμετρος μπουρζουαζίας.

** Για τους Podemos στην Ισπανία έγινε κάτι αντίστοιχο με την πισίνα του ζεύγους Ιγκλέσιας. Το σπίτι τους αγοράστηκε με δάνειο μισού εκατομμυρίου_ περίπου 250 τμ,  με εντυπωσιακή υδατοδεξαμενή. Αυτό το σπίτι ήταν από τους λόγους που το κόμμα έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. Δεν ήταν ο μόνος λόγος αλλά ήταν καθοριστικός λόγος. Όσοι πολιτεύονται με ρητορική εναντίον της χλιδής, καλό είναι να ζουν λιτά.

* Θα μπορούσε ο Τσίπρας να κάνει μια δήλωση χαμηλών τόνων. Θα μπορούσε να απολογηθεί, ναι, θα μπορούσε να ζητήσει συγγνώμη που απέκρυψε από το λαό του ότι έκανε διακοπές σε θαλαμηγό. Δεν έχει μάθει όμως να ζητά συγγνώμη. Δεν ζήτησε καν για τους νεκρούς στο Μάτι. Αντί να ζητήσει συγγνώμη, εξέδιδε ανακοινώσεις εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, ότι τάχα μου κάνουν πόλεμο επικοινωνίας. Με εκατό νεκρούς πάλι το Σκάι έφταιγε και η διαπλοκή.

Send this to a friend