Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πολύ καλό για το τίποτα στο οβάλ γραφείο

Από τα δεκαεπτά λεπτά ενημέρωσης στο Λευκό Οίκο, περίπου ένα λεπτό αφορούσε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Από τα δεκαεπτά λεπτά ενημέρωσης στο Λευκό Οίκο, περίπου ένα λεπτό αφορούσε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

* Ο Ντόναλντ Τραμπ στήθηκε μπροστά στις κάμερες μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πλαισιωμένος από τις δίδυμες Μελάνια-Μαρέβα (ίδιο μαλλί, ίδια στάση σώματος, ίδιο σουλούπι). Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ελάχιστα στη διμερή σχέση. Η δολοφονία του Σουλεϊμανί ήταν το θέμα των δημοσιογραφικών ερωτήσεων.

* Στα ελληνικά δευτερόλεπτα ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε τη χαρά του για την έκβαση της συνάντησης. Είναι καλός στις πωλήσεις, θα πασάρει στην Ελλάδα αεροσκάφη. Η αμυντική συνεργασία των δυο κρατών μεταφράζεται στην πώληση F35.

* Ας μην σταθούμε σε μπανάλ λεπτομέρειες, όπως «τιμούλα για το F35;». Στα λεφτά θα κολλήσουμε τώρα που πάει καλά η διπλωματία; Το πολύ πολύ να δανειστούμε ώστε να αγοράσουμε εξοπλισμό.

* Εννοείται ότι δεν υπήρξε κάποιο αντάλλαγμα για την προθυμία Μητσοτάκη να ξοδέψει χρήμα που δεν έχει. Καμία διαβεβαίωση για τα ελληνοτουρκικά.

* Ο καλός πελάτης και καλός σύμμαχος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα: «Η Αθήνα αναμένει την υποστήριξή σας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται».

* Στη διπλωματία ισχύει ένας κανόνας της ερωτικής ζωής. Ο παρτενέρ δεν πρέπει να σε θεωρεί δεδομένο. Άφησέ τον να το παλέψει, να σε διεκδικήσει, να σου προσφέρει. Άφησέ τον να προσπαθήσει.

* Όσον αφορά τις επενδύσεις, έγινε μια επανάληψη του γνωστού ευχολογίου: «Προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά». Δηλαδή τίποτα.

* Ο έλληνας πρωθυπουργός ξέχασε το γκρι παλτό του στο Λευκό Οίκο. Μπήκε φορώντας το, βγήκε μόνο με το κοστούμι. Ας μην αναζητήσουμε συμβολισμούς…

* Στο δια ταύτα, πολύ κακό για το τίποτα στο οβάλ γραφείο. Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι ενισχύει την εικόνα του με την επίσκεψη, πλην όμως ελάχιστοι ενδιαφέρονται για την συνάντηση. Δεν έχει να κάνει με τα λειψά διπλωματικά αποτελέσματα. Ο διπλωματικός τουρισμός δεν αλλάζει τη σκληρή καθημερινότητα των πολιτών.

** Να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Υπάρχει πάντα το Κατάρ. Αν δεν επενδύσουν οι Αμερικανοί, ο Μητσοτάκης θα αναζητήσει πετροδολάρια, όπως έκαναν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

Send this to a friend