Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μέτρα κι αντίμετρα, νόμοι, διατάξεις, αποφάσεις ταράζουν το φορολογικό σύστημα

Διαβάζουμε ότι λίγο πριν κλείσει η Βουλή, η κυβέρνηση κατάργησε μέτρα που αφορούσαν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000

Διαβάζουμε ότι λίγο πριν κλείσει η Βουλή, η κυβέρνηση κατάργησε μέτρα που αφορούσαν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

** Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, δεν έχει σημασία η απομονωμένη είδηση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι για μια ακόμη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν στο κράτος ως και 2.000 παραπάνω από όσα υπολόγισαν.

* Δεν έχει σημασία αν το μέτρο αφορά ελεύθερους επαγγελματίες ή ιδιοκτήτες ακινήτων ή συνταξιούχους ή κατοίκους νησιού.  Το πρόβλημα είναι πως κανένας φορολογούμενος δεν ξέρει τί θα του ξημερώσει. Αυτή τη φορά την έκπληξη, τη δυσάρεστη, την ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ο πρώτος. Όλες οι κυβερνήσεις, ειδικά αυτές των Μνημονίων, ανέτρεπαν τον οικονομικό προγραμματισμό των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

* Δεν αναφερόμαστε στα πολλά ή στα λίγα που ζητεί το κράτος από τον φορολογούμενο. Αναφερόμαστε στους αιφνιδιασμούς. Θα μείνει στην ιστορία τόσο ο «φόρος αλληλεγγύης» που ζητήθηκε στα ξαφνικά Σεπτέμβρη μήνα, τάχα μου για τους ανέργους_ που δεν αποδόθηκε ποτέ στους ανέργους. Θα μείνει στην ιστορία ο φόρος επί των ακινήτων που επιβλήθηκε στα ξαφνικά και εμφανίστηκε μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος.

* Η πρόσφατη απόφαση να αλλάξει η ειδική εισφορά αποτελεί μια μόνο ψηφίδα στο ασταθές φορολογικό πλαίσιο. Νόμοι που επικαλύπτουν ο ένας τον άλλο και βρίσκονται ταυτόχρονα σε ισχύ. Υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν εξαιρέσεις στους νόμους που επικαλύπτουν ο ένας τον άλλο. Τροπολογίες που βρίσκονται στο τέλος άσχετων νόμων και δεν μπορούν να βρεθούν παρά μόνον από όσους που ενημερώθηκαν «ειδικά». Ένα χάος.

* Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο υπάρχει ανάγκη ψήφισης ενός νέου φορολογικού κώδικα. Ολοκληρωμένου, συγκροτημένου, σαφή. Πέρα από τα πολλά ή τα λίγα που θα οριστούν να πληρώνει καθένας, το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και διαύγεια των απαιτήσεων. Ένας κώδικας χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς παραπομπές σε άλλους νόμους, οι οποίοι περιέχουν παραπομπές σε προηγούμενους νόμους με αποτέλεσμα να συνδυάζονται τα ασυνδύαστα από τη δεκαετία του ’30 ως σήμερα.

* Είναι άραγε έτοιμη η Νέα Δημοκρατία να παρουσιάσει νέο κώδικα; Μάλλον όχι. Οι νέοι νόμοι θα έρθουν να καθίσουν πάνω στους προηγούμενους, αλλάζοντας, συμπληρώνοντας, καταργώντας, προσαρμόζοντας. Για νέο κώδικα χρειάζεται πολλή δουλειά, επιτελείο οικονομολόγων, νομικών, εφοριακών να εργάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν ο στόχος είναι ένα σύγχρονο, λειτουργικό κράτος και όχι ένα παζάρι στην εγγύς ανατολή.

Send this to a friend