Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μια κοινωνία έκπληκτη, με κάθε βιασμό ανήλικου

** «Σοκ στη Θάσο: 50χρονος βίαζε επί δύο χρόνια την ανήλικη κόρη της συντρόφου του ενώ εκείνη το γνώριζε». Ένας ακόμη τίτλος, από τους πολλούς, από τους δεκάδες που αναφέρονται σε παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

** «Σοκ στη Θάσο: 50χρονος βίαζε επί δύο χρόνια την ανήλικη κόρη της συντρόφου του ενώ εκείνη το γνώριζε». Ένας ακόμη τίτλος, από τους πολλούς, από τους δεκάδες που αναφέρονται σε παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

* Ο πατέρας, ο πατριός, ο θείος, ο νονός. Σιγά μην ήταν υπεράνω υποψίας. Όλοι ήξεραν και όλοι το βούλωναν. Στην κοινωνία του «μην ανακατεύεσαι». Δεν υπάρχει περίπτωση το παιδί να μην είχε παράξενη συμπεριφορά. Στο σχολείο και έβλεπαν και υποψιάζονταν και συγκάλυπταν.

* Φταίνε οι δάσκαλοι που δεν μιλάνε; Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Φταίνε που δεν έχουν το πλαίσιο να στηρίξουν τα θύματα. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές.

* Αντί για 500 ώρες θρησκευτικά, από το δημοτικό ως το λύκειο, θα ήταν εφικτό ένα πρόγραμμα ενημέρωσης. Να ξέρουν τα παιδιά ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα ακουμπά σε συγκεκριμένα σημεία, κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα γδύνει, κανείς δεν έχει δικαίωμα να δείχνει γεννητικά όργανα, κανείς δεν έχει δικαίωμα να προκαλεί σωματικό πόνο.

* Τυχαίοι, φετινοί τίτλοι ειδήσεων. «Λασίθι: πατέρας 33ετών βίαζε την κόρη του επί τρία χρόνια, από την ηλικία των 5 έως 8 ετών». «Αμαλιάδα: 16χρονη κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τον αδελφό και το θείο της». «Ρόδος: 7χρονη έδειξε με ζωγραφιές της ότι τη βίαζαν». «Μάνη: Στη φυλακή 60χρονος για σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης».

** Στοιχεία: στην Ελλάδα ένα στα έξι παιδιά έχει υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, ένα στα δεκατρία έχει και σωματική επαφή με τους δράστες, ένα στα τριάντα έχει μια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

* Κι άλλα στοιχεία: συνολικά 229 παιδιά, ηλικίας από τριών μηνών έως και δεκαεπτά ετών που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση στη δεκαετία 2005-2015, εντοπίστηκαν από καταγγελίες στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς, στο πλαίσιο έρευνας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

* Υπογραμμίζουμε: «εντοπίστηκαν από καταγγελίες». Υπάρχουν και εκείνα που δεν εντοπίστηκαν.

* Δεν πάμε μακριά να αναζητήσουμε το τέρας. Ο δράστης στο 93% των περιπτώσεων ήταν κάποιος που γνώριζε το θύμα και το προσέγγισε φιλικά ή δωροδοκώντας το.

* Ποιος μιλάει: στο 59% των περιπτώσεων η καταγγελία έγινε από τη μητέρα, τη γιαγιά και την αδελφή του θύματος. Συχνά, στο 24,7% των περιπτώσεων  η καταγγελία έγινε από το νοσηλευτικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σπανιότερα, στο 15,2% των περιπτώσεων, η καταγγελία έγινε από το ίδιο το παιδί.

* Το Υπουργείο Παιδείας, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. Το υπουργείο Υγείας οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. Να βρεθούν οι ώρες στο σχολικό πρόγραμμα, να βρεθούν οι ειδικοί, να υπάρξει πρόληψη. Η Νίκη Κεραμέως και ο Βασίλης Κικίλιας πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

* Η έκταση του φαινομένου εξηγεί πολλά για την επιθετικότητα και την ανασφάλεια των ελλήνων ενηλίκων.

Send this to a friend