Αθήνα

15 oC

βροχοπτώσεις μέτριας έντασης

Νεκροί στους δρόμους, νεκροί στη θάλασσα, ατιμωρησία παντού

Άφωνη η Ελλάδα μπροστά στην νέα ναυτική τραγωδία στο Πόρτο Χέλι, όπου ταχύπλοο εμβόλισε βάρκα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επί τόπου δυο άτομα.

Άφωνη η Ελλάδα μπροστά στην νέα ναυτική τραγωδία στο Πόρτο Χέλι, όπου ταχύπλοο εμβόλισε βάρκα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επί τόπου δυο άτομα.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

** Άφωνη η Ελλάδα μπροστά στο θάνατο του εφήβου που είχε βγει βόλτα με το ποδήλατο στον Καραβόμυλο και σκοτώθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

* Μήπως ήρθε η ώρα να βάλει κάποιος τις φωνές; Πίσω από κάθε δυστύχημα τέτοιου τύπου υπάρχει κατάλογος κι άλλων δυστυχημάτων, κατάλογος με νεκρούς. Ποια είναι η τύχη των δραστών μετά τη μοιραία πράξη;  Όχι ότι θα αναστηθούν τα θύματα αλλά για να έχουμε συναίσθηση του πόσο η ατιμωρησία επιτρέπει την επανάληψη παρόμοιων πράξεων.

* Στην τραγωδία της Αίγινας το 2016 προφυλακίστηκε ο γηραιός Θρασύβουλος Λυκουρέζος παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκε δικό του dna στο πηδάλιο, παρά το γεγονός ότι οι μάρτυρες ανέφεραν νεαρό καπετάνιο, παρά το γεγονός ότι η ανακρίτρια έβαλε στην άκρη τα στοιχεία που αφορούσαν 99 τηλεφωνικές κλήσεις των εμπλεκόμενων. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μια γυναίκα έμεινε ανάπηρη και ο δικηγόρος των θυμάτων Αλέξης Κούγιας παρουσιάζει στοιχεία που αν μη τί άλλο δημιουργούν ερωτηματικά.

* Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ανακατεύουμε διαφορετικά θέματα, της ξηράς και της θάλασσας, του αλκοόλ και της ταχύτητας, των ερευνών και των ποινών. Εντούτοις από όλα αυτά και από τη θλιβερή τους επανάληψη στα βάθη των δεκαετιών, μπορούμε να δούμε πανοραμικά ένα νοσηρό τοπίο, το τοπίο της ατιμωρησίας.

* Τα πάντα θα ήταν διαφορετικά αν σε κάθε βήμα υπήρχε ο φόβος των ποινών. Δεν χρειάζεται νεκρός για να τιμωρηθεί ένας επιπόλαιος καπετάνιος. Θα μπορούσε να επιβάλλεται ποινή κάθε φορά που κάποιος ξεπερνά το όριο της ταχύτητας, στο δρόμο και στη θάλασσα. Αφαίρεση διπλώματος για μήνες, κατάσχεσης οχήματος ή σκάφους. Προληπτικά.

* Θα μπορούσε να υπάρχει φόβος των αρχών, του λιμενικού, της αστυνομίας, του ανακριτή. Τώρα κάποιος μπορεί να σκοτώσει αθώους από επιπολαιότητα, να εξαφανιστεί, να βρει δικηγόρο, να βάλει το κοστούμι του να να επιλέξει την ώρα που θα παραδοθεί. Αυτή η πράξη, η εξαφάνιση ώστε να αποφευχθεί η σύλληψη είναι ηθικά χυδαία αλλά αποδεκτή. Λέγεται και γράφεται σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα, σκότωσε δυο αλλά εξαφανίστηκε μέχρι να παρέλθει το 24ωρο του αυτόφωρου. Ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα. Μάρτυρες που εξαφανίζονται, μάρτυρες που πετάγονται από το πουθενά.

* Αν κάποιος σκοτώσει οδηγώντας μεθυσμένος, προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος για 5 χρόνια. Όχι δια βίου. Σε αυτό το μέτρο θα μπορούσαν να προστεθούν κι άλλα, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση επαγγελματικής άδειας αν πρόκειται για εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας, γιατρούς, χειριστές μηχανημάτων έργου και γενικά για άτομα πρέπει να δείχνουν υπευθυνότητα. Δεν είναι ακραία απαίτηση, στους δρόμους υπάρχει πόλεμος. Μόνο στην Κρήτη καταγράφονται 45 νεκροί από τροχαία δυστυχήματα το 2019.

* Άφωνη η Ελλάδα μπροστά στα στοιχεία.

Send this to a friend