• Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου
  • 11:42

Αθήνα

10 oC

σποραδικές νεφώσεις

Νησιώτες χωρίς άλλες αντοχές

** Μικρή ιστορία ζωοκτονίας. Μεταφέρουμε επακριβώς ανάρτηση από το φέισμπουκ: «Μπήκαν χτες στο χωράφι του πατέρα μου στη Μόρια κυνηγώντας και μαχαιρώνοντας τα ζώα. Η κατσίκα που σκότωσαν είχε τρία μικρά στην κοιλιά της»

** Μικρή ιστορία ζωοκτονίας. Μεταφέρουμε επακριβώς ανάρτηση από το φέισμπουκ: «Μπήκαν χτες στο χωράφι του πατέρα μου στη Μόρια κυνηγώντας και μαχαιρώνοντας τα ζώα. Η κατσίκα που σκότωσαν είχε τρία μικρά στην κοιλιά της»

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

** Μικρή ιστορία ζωοκτονίας. Μεταφέρουμε επακριβώς ανάρτηση από το φέισμπουκ: «Μπήκαν χτες στο χωράφι του πατέρα μου στη Μόρια κυνηγώντας και μαχαιρώνοντας τα ζώα. Η κατσίκα που σκότωσαν είχε τρία μικρά στην κοιλιά της. Αφιερωμένο στους ντόπιους που πλουτίζουν από τις ΜΚΟ εις βάρος μας. Παιδιά όλα στην ώρα τους».

* Η κατσίκα του γείτονα λοιπόν, σφαγμένη. Όχι για φαγητό, έτσι άνευ λόγου. Οι ντόπιοι λένε ότι το ζώο σκοτώθηκε από ξένους, φιλοξενούμενους στον καταυλισμό. Άλλοι μιλούν για προβοκάτσια. Για ένα είμαστε σίγουροι: η ένταση πλέον περιλαμβάνει το αίμα ενός ζώου. Κακή αρχή.

* Τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα και οι κάτοικοι των νησιών αντιδρούν. Δεν υπάρχει ένα γεγονός που τους ενόχλησε, δεν μιλούν για μια παράμετρο. Άλλαξε η καθημερινότητά τους προς το χειρότερο. Έχει γίνει ο βίος αβίωτος.

* Το πιο εύκολο είναι να βάλει κάποιος ταμπελίτσες. «Είναι ρατσιστές», «πάσχουν από ισλαμοφοβία» και διάφορα τέτοια που είναι εντελώς άσχετα.

* Σήμερα έγιναν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στη Λέσβο, στη Σάμο και στη Χίο με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των ασφυκτικά γεμάτων δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

* Αρχικά οι κάτοικοι πήγαιναν για Νόμπελ. Έφτιαχναν έναν πιάτο φαγητό, έδιναν ρούχα, φέρονταν ανθρωπινά. Κατόπιν οι φιλοξενούμενοι αυξήθηκαν δραματικά και οι συνθήκες διαβίωσης έγιναν άσχημες για όλους.

* Δίδεται έμφαση στις δυσκολίες των ανθρώπων που ζουν στη λάσπη των καταυλισμών. Με ευκολία προσπερνούν όλοι τις δυσκολίες των ντόπιων. Λέγοντας «όλοι» εννοούμε τους πολιτικούς. Η ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική επιδρά στη ζωή των νησιωτών. Είναι παρατημένοι. Δεν μιλάμε για κακή μοίρα αλλά για κακές πολιτικές.

* Οι μικροκλοπές είναι συνεχείς, σε σπίτια και καταστήματα. Και το επίπεδο της ζωής πέφτει διαρκώς. Πόλεις ολόκληρες έχουν γίνει αποχωρητήρια. Αυτό μοιάζει να μην ενδιαφέρει κανέναν. Κι ακόμη χειρότερα. Όσοι τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν, βρέθηκαν απέναντι στους αλληλέγγυους και σε ψυχοπονιάρηδες από την άλλη άκρη της χώρας. Απέναντι σε όσους βλέπουν καταυλισμούς μέσα από φωτογραφίες.

* Τί θέλουν οι κάτοικοι των νησιών; Θέλουν τη ζωή τους πίσω. Τόσο απλά. Δεν είναι ούτε ρατσιστικό ούτε σκληρόκαρδο. Έχουν κι αυτοί τα δικαιώματα και τη ζωή που όλοι θέλουν να εξασφαλίσουν στους ξένους. Τόσο απλά.

Send this to a friend