• Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
  • 13:32

Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ο μύθος του Τζούλιαν Άσανζ και ο κίνδυνος για τη ζωή του

** Τη μέρα που θα υποκύψει στα βασανιστήρια, ο Τζούλιαν Άσανζ θα υμνηθεί ως ήρωας της ενημέρωσης, ως Άγιος της Αλήθειας. Όσο παραμένει ζωντανός, οι υποστηρικτές είναι ελάχιστοι.

** Τη μέρα που θα υποκύψει στα βασανιστήρια, ο Τζούλιαν Άσανζ θα υμνηθεί ως ήρωας της ενημέρωσης, ως Άγιος της Αλήθειας. Όσο παραμένει ζωντανός, οι υποστηρικτές είναι ελάχιστοι.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

* Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks. Ο Άσανζ παραμένει φυλακισμένος στο Λονδίνο. «Δεν ξέρω αν έχει παραδεχθεί ότι παραβίασε τους κανόνες ενός πολιτικού συστήματος, όμως τότε, τα τηλεγραφήματα εκείνα είχαν αποκαλύψει πώς λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα».

* Την παραμονή των Χριστουγέννων σε τηλεφωνική συνομιλία ο Τζούλιαν Ασανζ ενημέρωσε ότι τον κρατούν σε καταστολή με φάρμακα και ότι «αργοπεθαίνει στη φυλακή».

* Μια μικρή σύνοψη, για να θυμηθούμε πώς έμπλεξε και γιατί φυλακίστηκε. Ναι, επαναλαμβάνουμε τα γνωστά, για να τα εμπεδώσουμε, να έχουμε επίγνωση.

* Cablegate. Τον Νοέμβριο του 2010 o Άσανζ έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 250.000 απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας, με χρονολογίες από το 1966 ως το 2010. Τον βοήθησαν πέντε μεγάλες εφημερίδες: The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde, El Pais.

* Κατασκοπεία. Τα WikiLeaks αποκάλυψαν ότι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους συμμάχους τους και συγκεκριμένα τον Γάλλο πρόεδρου και τη Γερμανίδα καγκελάριο.

* Collateral Murder. Το εικοσάλεπτο βίντεο που καταγράφει δολοφονίες αμάχων στο Ιράκ από αμερικανούς στρατιώτες το 2010. Η λήψη είναι από ελικόπτερο και φαίνεται πεντακάθαρα ότι οι στρατιώτες ανοίγουν πυρ εναντίον πολιτών, σκοτώνοντας 12 άτομα. Ανάμεσά τους ο φωτορεπόρτερ του Reuters στη Βαγδάτη.

* Κατηγορία βιασμού. Ο Τζούλιαν Άσανζ κατηγορήθηκε για δυο σεξουαλικές επιθέσεις στη Σουηδία, το 2010.

* Στην πρώτη υπόθεση ο κατηγορούμενος «δέχτηκε απρόθυμα να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό» αλλά είχε ολοκληρωμένη επαφή πριν αποκοιμηθεί στο κρεβάτι της καταγγέλλουσας. Το πρωί επιχείρησε να έχει ξανά επαφή μαζί της, ενόσω εκείνη κοιμόταν. Όταν εκείνη ξύπνησε, συναίνεσε εντούτοις έγινε καταγγελία.

* Στη δεύτερη υπόθεση, με άλλη γυναίκα, η παρτενέρ κατηγόρησε τον Άσανζ ότι σκόπιμα κατέστρεψε ένα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια συναινετικού σεξ. Κι έτσι επικηρύχθηκε. Παρά το γεγονός ότι δεν καταδικάστηκε, οι κατηγορίες ήταν αρκετές ώστε να του στερήσουν το δικαίωμα της μετακίνησης.

* Με τούτα και με τα άλλα, ο Τζούλιαν Άσανζ δείχνει ποια είναι η τύχη όσων θέλουν να μαθαίνουν την αλήθεια από την πηγή. Όσων θέλουν να διαδίδουν την αλήθεια.

* Το κυριότερο έγκλημα του Αυστραλού ακτιβιστή είναι ότι απεκάλυψε εγκλήματα άλλων. Η τύχη του λειτουργεί ως μάθημα για τους δημοσιογράφους, για τα μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, «κοιτάξτε να μαθαίνετε». Φυλακισμένος σε κενό εξουσιών, απροστάτευτος από δημοκρατικά κράτη, χωρίς τη δικαιοσύνη που υπερασπίστηκε,

* Είναι καταβεβλημένος και γιατροί υποστηρίζουν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο. Ο μύθος του θα ζήσει, το στόρι του θα γίνει ταινία, οι χειρισμοί της υπόθεσης θα γίνουν θέματα διατριβών.

Send this to a friend