• Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου
  • 00:13

Αθήνα

10 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ο Τσίπρας φτιάχνει προεκλογικό τουρλού_ δημαρίτες, πασοκοθρεμμένοι, αναρχικοί, όλοι οι καλοί χωράνε

** Ορισμένοι μετράνε τους διαγραφέντες της Δημοκρατικής Αριστεράς: πόσοι έφυγαν από το ΚΙΝΑΛ, ποιοί ήταν στην τάδε επιτροπή, πώς οργανώθηκε η συνάντηση, πότε ακριβώς έγινε η προσέγγιση Τσίπρα Θεοχαρόπουλου.

** Ορισμένοι μετράνε τους διαγραφέντες της Δημοκρατικής Αριστεράς: πόσοι έφυγαν από το ΚΙΝΑΛ, ποιοί ήταν στην τάδε επιτροπή, πώς οργανώθηκε η συνάντηση, πότε ακριβώς έγινε η προσέγγιση Τσίπρα Θεοχαρόπουλου.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

* Ορισμένοι χρησιμοποιούν επιθετικές εκφράσεις ώστε να μειώσουν τον Αλέξη Τσίπρα, «εκμαυλιστή» τον αποκαλούν και υπονοούν ότι προσφέρει ανταλλάγματα, τάζει εκλόγιμες θέσεις. Αυτά όμως ανήκουν στη μικρή εικόνα και είναι κομμάτι του παιγνίου της πολιτικής. Σημασία έχει η μεγάλη εικόνα, να μπορέσουμε να δούμε αυτό που έρχεται από το μέλλον.

* Ο πρωθυπουργός κρατά κοντά του το κοινό που τον ανέδειξε_ καταληψίες πάσης φύσης, εξεγερμένους των Εξαρχείων, ακτιβιστές. Έχει δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό, σε επίπεδο νομοθεσίας (γάμος ατόμων ίδιου φύλου) σε επίπεδο ανοχής (πανεπιστημιακό άσυλο, Ρουβικώνας) αλλά και με τις δηλώσεις του. Ένα το κρατούμενο λοιπόν, η εναλλακτική  βάση παραμένει βάση του.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ τραβά σιγά σιγά κοντά του όλη την «ανανεωτική Αριστερά», πρώτα ο Φώτης Κουβέλης υφυπουργός, μετά ο Θεοχαρόπουλος αγκαλίτσες. Δεν έχει σημασία αν για κάθε στέλεχος που φεύγει από τη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν τρία στελέχη που θυμώνουν ή αποχωρούν ή διαγράφονται. Στη συνείδηση του κόσμου μένει η εικόνα της χειραψίας, αρχηγός με αρχηγό, Τσίπρας με Θεοχαρόπουλο και στο βάθος κυρ-Φώτης.

* Ιδιαίτερη σημασία έχει και η παρουσία του Στέφανου Τζουμάκα. Όσα και να του σύρουν οι αντίπαλοι για την ελαφρότητα, ο Τζουμάκας παραμένει τοτέμ για τα λαϊκά στρώματα. Είναι ο δικός τους άνθρωπος, αυτός που μιλάει τη γλώσσας τους. Όλα αυτά έχουν το συμβολισμό τους και λειτουργούν στη διαμόρφωση κλίματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ευρύ μέτωπο, πιο ευρύ από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

** Στη λογική του Γιάννη Ραγκούση «είμαστε σ' ένα νέο '74» κινήθηκαν ο Θάνος Μωραΐτης και ο Άγγελος Τόλκας οι οποίοι είναι πιο τεχνοκράτες και πιο ευρωπαίοι. Να μετράμε τις ψηφίδες, είχαν προηγηθεί οι Σπίρτζης, Μπόλαρης και Κουρουμπλής. Το ερώτημα είναι αν οι πολιτικοί ακολουθούν τους ψηφοφόρους που έχουν ήδη πάει ΣΥΡΙΖΑ, αν τραβούν μαζί τους κάποιο κοινό ή και τα δυο ταυτόχρονα. Υπάρχει προφανώς η αίσθηση του «μεγάλου».

** Αρκεί να απομακρυνθεί κάποιος λίγο και να δει τι πραγματικά συμβαίνει. Στη Νέα Δημοκρατία επαναπαύονται. Οι δημοσκοπήσεις που δίνουν πρωτιά με τεράστια απόσταση λειτουργούν ως υπνωτικό. Έχουν ήδη αρχίσει να ράβουν τα υπουργικά κοστούμια τους και αρνούνται να δουν τη μεγάλη εικόνα.

** Πάμε παρακάτω, να δούμε κι άλλες παραμέτρους από τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα. Ξεφορτώθηκε την πατριωτική Δεξιά. Η συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο θα παρουσιάζεται εφεξής ως αναγκαίο κακό της ιστορικής συγκυρίας: δεν μπορούσε να κυβερνήσει αλλιώς, ήταν υποχρεωμένος να έχει στο κάθισμα του συνοδηγού τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνει το άσπρο μαύρο, προβλέπουμε ότι θα παρουσιάσει το διαζύγιο με το δεξιό κόμμα ως δική του νίκη.

* Μένει κάτι ακόμα, ο άσος στο μανίκι. Η Χρυσή Αυγή. Το πιθανότερο είναι να γίνει κάποια θεαματική κίνηση, κάποια νομοθετική πρωτοβουλία που πρακτικά θα μπορεί να εφαρμοστεί στο μακρινό μέλλον. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναπτύξει αντιφασιστική ρητορική, συσπειρώνοντας τους προοδευτικούς ψηφοφόρους. Βεβαίως το ναζιστικό κόμμα θα κατέλθει ξανά στις εκλογές ώστε να κόψει λίγο ακόμα από τη Νέα Δημοκρατία.

** Δεν ξέρουμε αν θα του βγει τελικά του πρωθυπουργού, κανείς δεν ξέρει τί θα βγάλει η κάλπη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ισορροπίες αλλάζουν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει περίπατο στις εκλογές.

Send this to a friend