• Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου
  • 10:44

Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

H έπαρση πάνω από τις φλόγες, η χαρά στα αποκαΐδια

Η μισή χώρα καίγεται, η άλλη μισή πνίγεται στα σκουπίδια, αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας που θέλει να λέγεται «τουριστικός προορισμός»

Η μισή χώρα καίγεται, η άλλη μισή πνίγεται στα σκουπίδια, αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας που θέλει να λέγεται «τουριστικός προορισμός»

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

** Από την τραγωδία στη Πελοπόννησο με τη «ασύμμετρη απειλή» ως την τραγωδία στο Μάτι, από την πρώτη ως την πεντηκοστή φωτιά σε δυο μέρες με 8 μποφόρ, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο μηχανισμός τους κράτους δεν λειτουργεί, «είναι καθηλωμένα τα καναντέρ», κακός συντονισμός, έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού. Οι ίδιες δικαιολογίες πάνω από τους νεκρούς.

* Θα πουν ορισμένοι ότι δεν είχαμε νεκρούς φέτος με τις πενήντα και πλέον πυρκαγιές. Είχαμε όμως νεκρές χελώνες, νεκρούς λαγούς, νεκρές αλεπούδες. Κι αυτά ζωές είναι. Πώς μπορούμε να πανηγυρίζουμε με την επιτυχία της διάσωσης, όταν τόσα πλάσματα έγιναν κυριολεκτικά κάρβουνο; Πόση έπαρση περισσεύει άραγε στο ανθρώπινο είδος ώστε να γίνονται τέτοιες ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης;

* Θα πουν ορισμένοι ότι δεν κάηκαν πολλές κατοικίες, ήταν μικρές οι απώλειες. Κάηκαν όμως δεκάδες χιλιάδες δέντρα, είναι κι αυτά η περιουσία μας, εθνική περιουσία, πολύ πιο σημαντική από τα ντουβάρια ενός εξοχικού. Το εξοχικό έχει αξία όταν βρίσκεται στην εξοχή, όχι όταν βρίσκεται στα αποκαΐδια.

* Την ώρα που πολιτικά πρόσωπα φωτογραφίζονται δίπλα από τα πυροσβεστικά οχήματα, (καθότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια μπαρουτοκαπνισμένη σέλφι), οι εθελοντές πυροσβέστες πληρώνουν διόδια για να φτάσουν στον τόπο της καταστροφής. Ούτε καν αυτή τη ρύθμιση δεν έχει κάνει κάποιος από τους αρμόδιους. Να περνούν δωρεάν τα διόδια όσοι δείχνουν την κάρτα εθελοντή.

* Όταν οι εκπαιδευμένοι εθελοντές φτάσουν στο μέτωπο της φωτιάς, όταν βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, θα αναμετρηθούν με μια ακόμη έκφανση της ασκητικής ζωής. Θα μείνουν νηστικοί καθώς ο κρατικός μηχανισμός προβλέπει ένα σάντουιτς για τον καθένα.

** Δεν είχε δουλειά ο Τσίπρας στο κέντρο επιχειρήσεων, ήταν άλλωστε κακό το σόου. Δεν έχει δουλειά ούτε ο Μητσοτάκης να τρέχει να δει από κοντά τί γίνεται. Ναι, ας ενημερώνονται οι πρωθυπουργοί από τον επικεφαλής των επιχειρήσεων χωρίς όμως να τρώνε το χρόνο των αξιωματικών και χωρίς να απασχολούν τον μηχανισμό με τις ερωτήσεις τους.

** Δεν είναι ξεκομμένη η νοοτροπία της φωτιάς με τη γενική νοοτροπία των πολιτικών προσώπων. Η μισή Ελλάδα καίγεται, η άλλη μισή πνίγεται από τα σκουπίδια. Στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο οι λόφοι από σκουπιδοσακούλες ξεπερνούν τα δυο μέτρα. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και δεν έχουν βρει τον τρόπο ούτε να διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε οργανικά και ανακυκλώσιμα, ούτε να τα μαζεύουν ούτε να τα διαχειρίζονται. Είχαν συνηθίσει να τα πετούν στον μεγάλο κάδο των Αθηνών. Γέμισε ο σκουπιδότοπος της πρωτεύουσας, αναμένονται τα χειρότερα.

** Με τούτα και με τα άλλα είναι να απορούμε που ακόμα πατάνε το πόδι τους τουρίστες στη χώρα.

Send this to a friend