Αθήνα

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η «Ευρωπαϊκή» που δεν αντιδρά ως «Ένωση» και η δυσανεξία του Τσίπρα στους βιομηχάνους

** Η Τουρκία έχει επινοήσει τον όρο «γκρίζες ζώνες» ειδικά για την Ελλάδα και την Κύπρο. Γκρίζα ζώνη είναι «ό,τι δεν συμπεριλαμβάνεται ρητώς στις διμερείς συμφωνίες που καθόρισαν τα σύνορα της Ελλάδας με άλλες χώρες»…

** Η Τουρκία έχει επινοήσει τον όρο «γκρίζες ζώνες» ειδικά για την Ελλάδα και την Κύπρο. Γκρίζα ζώνη είναι «ό,τι δεν συμπεριλαμβάνεται ρητώς στις διμερείς συμφωνίες που καθόρισαν τα σύνορα της Ελλάδας με άλλες χώρες»…

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Με βάση αυτόν τον ορισμό, που επινοήθηκε προ εικοσαετίας, τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τις Οινούσσες και μια φρεγάτα μπορεί να πλέει στα στενά Τήνου Μυκόνου.

* Ας φανταστούμε τί θα γινόταν αν την ίδια έννοια και την ίδια συμπεριφορά είχε επιλέξει για άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει φυσικά «υποθετική διπλωματία» αλλά ας κάνουμε μια γεωπολιτική υπέρβαση ως σενάριο πολιτικής φαντασίας. Να πετούν τα αεροσκάφη πάνω από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία. Να κάνουν γεωτρήσεις στα ύδατα του Ισραήλ.

* Δεν υπάρχει υποθετικό σενάριο όπως και δεν υπάρχουν εν τέλει αξιώματα για την κυριαρχία των εδαφών. Χωρίς πολιτικούς όρους, την Κύπρο την πνίγει το άδικο. Συστηματικά και ιστορικά βιώνει μια συνεχή πρόκληση. Θα υπέθετε κανείς ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα την προστάτευε. Ο Πορθητής όμως άρχισε τις εργασίες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

* Το αρκτικόλεξο ΑΟΖ σημαίνει «αποκλειστική οικονομική ζώνη» και είναι η θαλάσσια περιοχή 200 ναυτικών μιλίων μετά τα χωρικά ύδατα, τα οποία τελειώνουν στα 12 μίλια από την ακτογραμμή.

* Υποτίθεται ότι θα υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τα μέλη του πληρώματος του Πορθητή ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε κυρώσεις για τις εταιρείες που εμπλέκονται στις έρευνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίζεται στα λόγια. Ανακοινώσεις και όχι μέτρα είναι η αντίδραση.

* «Ευρωπαϊκή» μπορεί να είναι αλλά «Ένωση» καθόλου.

** Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραμένει πρωθυπουργός τούτη εδώ την ώρα, προσκλήθηκε και θα πήγαινε στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην πάει. Δεν ταιριάζει με το αριστερό προφίλ του να συναγελάζεται βιομηχάνους. Ακύρωσε στο παρά πέντε.

* Να θυμίσουμε ένα από τα περιστατικά που είναι χαρακτηριστικά της ιδεοληψίας του. Στην αρχή της θητείας του είχε κλείσει ραντεβού με τον εκπρόσωπο της Βιοχάλκο Μιχάλη Στασινόπουλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita, Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Ιωάννη Λύρα. Όλοι μαζί την ίδια ημέρα, στο ίδιο ραντεβού στο γραφείο του. Ακύρωσε την τελευταία στιγμή και δεν επεδίωξε ξανά να τους δει. Δεν τους αξιολόγησε ως σημαντικούς για την ελληνική οικονομία.

* Μια μικρή υποσημείωση. Παρά την ιδεοληψία του, παρά το μίσος για όσους ελέγχουν τη βιομηχανία και την παραγωγή, αποφάσισε να στείλει το παιδί του στο Κολέγιο Αθηνών. Εκεί ορισμένοι από τους συμμαθητές θα είναι τα παιδιά όσων μισεί. Λίγο σχιζοφρενικά όλα αυτά, και Κολέγιο και σκάφος Αγγελόπουλου και αποστάσεις από τον ΣΕΒ. Όλα μαζί δεν ταιριάζουν. ΄Όχι;

* Το εν λόγω σχολείο δεν επιβεβαιώνει την εγγραφή.

Send this to a friend