Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Tα αγρίμια που εκφοβίζουν πανεπιστημιακούς και η αντίσταση στα χρυσά καλαμαράκια

Καλά τα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανώτατη εκπαίδευση: «Καταργούμε αμέσως το πανεπιστημιακό άσυλο. Τέλος στους μπαχαλάκηδες και τους τραμπούκους».

Καλά τα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανώτατη εκπαίδευση: «Καταργούμε αμέσως το πανεπιστημιακό άσυλο. Τέλος στους μπαχαλάκηδες και τους τραμπούκους».

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Το ερώτημα είναι πώς τούτο θα εφαρμοστεί καθώς με κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία τα αγρίμια που κυκλοφορούν στα πανεπιστήμια, θα εξαγριωθούν. Πρακτικά πώς θα αλλάξει η κατάσταση;

* Μια παράμετρος αφορά το οργανωμένο έγκλημα, εμπόριο ναρκωτικών και παραεμπόριο. Οι ουσίες πωλούνται ανοιχτά, οι χρήστες τρυπιούνται δημόσια και οι μικροπωλητές αποθηκεύουν τσάντες και παπούτσια μέσα σε σχολές. Μιλάμε για τους μικροπωλητές που είναι ανασφάλιστοι σκλάβοι κυκλωμάτων αλλά τούτο αποτελεί άλλο θέμα, το αφήνουμε στην άκρη προς το παρόν.

* Για το οργανωμένο έγκλημα, θα αναλάβει η αστυνομία. Για τη λειτουργία του πανεπιστημίου όμως, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Η ασυδοσία έχει επιβληθεί επί 30 χρόνια, η βία εναντίον καθηγητών παραμένει ατιμώρητη, οι βανδαλισμοί είναι μέρος της καθημερινότητας και ο φασισμός των αγριμιών υποκαθιστά οποιαδήποτε διοικητική αρχή.

* Έχουν καταγραφεί απίθανες σκηνές. Φοιτητές να πετούν σακούλες με σκουπίδια πάνω στο γραφείο του πρύτανη. Φοιτητές να χτίζουν με τούβλα την πόρτα του καθηγητή που θεωρούν ανεπιθύμητο. Επισκέπτες σχολής να δέρνουν καθηγητή και να το στέλνουν στο νοσοκομείο. Φοιτητές να διακόπτουν συνελεύσεις καθηγητών ώστε εκείνοι να πάρουν αποφάσεις χωρίς να έχουν τη δικαιοδοσία.

* Πρακτικά τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία, όταν ομάδα φοιτητών μπαίνει στο αμφιθέατρο, προσβάλει τον διδάσκοντα και γράφει σύνθημα με το όνομά του στον τοίχο; «Η Ευθυμίου κουβαλάει την σαπίλα του ελληνικού πανεπιστημίου». Για τη Μαρία Ευθυμίου το σύνθημα, σε πολύ πρόσφατη επίθεση εναντίον της. Για τη Μαρία Ευθυμίου που έχει κάνει πράξη τη δημοκρατική άποψη της επιμόρφωσης των πολιτών παραδίδοντας δωρεάν μαθήματα ιστορίας στο ευρύ κοινό.

* Το «Τέλος στους μπαχαλάκηδες και τους τραμπούκους» θα είναι πολύ πιο δύσκολο από την προσέλκυση επενδυτών. Λίγοι θα τολμήσουν να σταθούν απέναντι στα αγρίμια. Οι καθηγητές φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα.

** Σε άλλα νέα, συνεχίζεται η κριτική εναντίον εστιατορίων που χρεώνουν χρυσά τα μπριζολάκια, τα καλαμαράκια, τα κολοκυθάκια. Να πούμε ότι οι εστιάτορες δεν έχουν καμία υποχρέωση να μειώσουν τις τιμές τους και να συμπονέσουν τους πτωχούς. Τουναντίον η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μειώσει τις τιμές σε αγαθά όπως τα φάρμακα, στο ρεύμα, στο νερό. Θα ήταν πολύ πιο λογική η απαίτηση να καταργηθεί ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας παρά να γκρινιάζουν για τις τιμές σε ρεστοράν.

Send this to a friend