• Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου
  • 02:19

Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πιπέρι στο στόμα και ο ρατσισμός πέρα από τις λέξεις

* Ο ρατσιστής θα είναι χολερικός ακόμη κι αν χρησιμοποιεί τον πολιτικά ορθό όρο «παράτυπος μετανάστης». Ο συμπονετικός άνθρωπος, εκείνος που δεν έχει μίσος μέσα του, εκείνος που νοιάζεται για την ουσία, δεν θα κολλήσει στους τύπους.

* Ο ρατσιστής θα είναι χολερικός ακόμη κι αν χρησιμοποιεί τον πολιτικά ορθό όρο «παράτυπος μετανάστης». Ο συμπονετικός άνθρωπος, εκείνος που δεν έχει μίσος μέσα του, εκείνος που νοιάζεται για την ουσία, δεν θα κολλήσει στους τύπους.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Οι γιαγιάδες στα ακριτικά νησιά δεν έχουν μίσος όταν αναφέρονται σε «αραπάκια» ή «μαυράκια». Δεν έχουν μίσος και τούτο το καταλαβαίνει κανείς από τον τόνο της φωνής τους και από τις πράξεις τους.

** Η λέξη «λαθρομετανάστης» δημιουργεί αντιδράσεις εξίσου έντονες με τις αντιδράσεις για την έλευση ανθρώπων που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Δηλαδή απασχολεί εξίσου ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αναφορά στο καθεστώς διαμονής τους σε ένα κράτος.

* Δεν γίνεται «πιο ανθρωπιστής» αυτός που επιδεικνύει την εμμονή με το λεξιλόγιο. Αν θέλουμε να περιγράψουμε μια συνθήκη μετακίνησης πληθυσμών, υπάρχει ανάγκη προσδιορισμού των λεπτομερειών. Κάποιοι έχουν διαβατήριο, κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι διαθέτουν βίζα για να μπουν σε μια χώρα, κάποιοι άλλοι διασχίζουν τα σύνορα χωρίς άδεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα και απαιτεί η πραγματικότητα απαιτεί λέξεις. Αν δεν είναι η λέξη «λαθρομετανάστης» θα είναι κάποια άλλη που περιγράφει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

** Στον Καναδά θεωρείται έγκλημα να αρθρώσει κάποιος τη λέξη «ινδιάνος» ακόμη κι αν έπαιζε κάποτε καουμπόηδες και ινδιάνους. Έτσι το έλεγαν το παιχνίδι. Είναι υποχρεωτική πλέον η χρήση του όρου «αυτόχθονες». Για ένα διάστημα ο δημόσιος διάλογος επικεντρώθηκε σε αυτές τις λέξεις_ την απαγορευμένη και την πολιτικά ορθή.

* Την ίδια εποχή, από το 2001 ως το 2015,  τα ποσοστά γυναικοκτονιών στους αυτόχθονες ήταν εξαπλάσιος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Σε αυτό να προσθέσουμε τις εξαφανίσεις γυναικών. Δεν υπάρχουν αρχεία που να αναφέρουν τον αριθμό των γυναικών που χάθηκαν ή δολοφονήθηκαν μόνο αποσπασματικές πληροφορίες. Σε επαρχία όπου οι αυτόχθονες αποτελούσαν το 6% των κατοίκων, οι εξαφανίσεις αυτόχθονων γυναικών αποτελούσαν το 60% του συνόλου εξαφανίσεων γυναικών.

* Με τέτοια στατιστικά ορισμένοι επικεντρώνονται στη χρήση της λάθος λέξης, δηλαδή της λέξης που ορίστηκε ως ρατσιστική σε ορισμένο, μεταγενέστερο χρόνο.

** Το ίδιο σκεπτικό, της λάθος λέξης, εξηγεί την αποπομπή μοντέλων της Victoria Secret το 2017. Εκδιώχτηκαν από την εταιρία επειδή σε καμαρίνια στη Σανγκάη, όπου ετοιμάζονταν για ντεφιλέ, τραγούδησαν το λάθος τραγούδι, μια επιτυχία της Cardi B που περιείχε τους στίχους «I don’t wanna choose / And I’m quick cut a nigga off / So don’t get comfortable».

* Τα μοντέλα είχαν λευκή επιδερμίδα, το τραγούδι περιείχε τη λέξη που αρχίζει από «νι» και κανένας λευκός δεν μπορεί να την πει χωρίς να απομονωθεί και να διαπομπευτεί. Μιλάμε για στίχους τραγουδιού, μιλάμε για κορίτσια που έκαναν κέφι χωρίς να έχουν καμία μα καμία διάθεση να υποτιμήσουν τα άτομα με σκούρα επιδερμίδα.

* Απαγορεύεται στους λευκούς η χρήση λέξης που επιτρέπεται σε μαύρους. Θεωρείται κομψή η περιγραφή «λευκός» αλλά όχι τόσο σωστή η λέξη «μαύρος».

* Ναι, υπάρχει πίσω από τις λέξεις ιστορία αιώνων με εμπόριο ανθρώπων, με σκλαβιά, με βασανιστήρια, με υποτίμηση. Αλλά τα μοντέλα των εσωρούχων δεν οικειοποιούνται ούτε επικροτούν τα λάθη των προηγούμενων γενεών. Φτάνουμε όμως στον αντίποδα, να θεωρείται λογική η απαγόρευση σε λευκούς να τραγουδούν ένα είδος μουσικής που περιέχει την λέξη «νέγρος». Η οποία λέξη αφαιρείται από κλασικά λογοτεχνικά βιβλία, γραμμένα πριν δεκαετίες.

* Διαγράφοντας λέξεις δεν διαγράφεται ο ρατσισμός.

Send this to a friend