Αθήνα

23 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άννα Φόνσου: Μου έχει τύχει να μην έχω δουλειά και να φυλάω γάτες – Είμαι 90 plus (vid)

ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΑ

Ρατσισμός τότε και τώρα και οι θλιβερές υποκλίσεις στην έκπτωτη βασιλική οικογένεια

** Στα Σεπόλια τα παιδιά με καταγωγή από το Πακιστάν διδάσκονταν τη γλώσσα των γονιών τους. Την ίδια ώρα οι μανάδες τους έκαναν μαθήματα ελληνικών.

Τα κυριακάτικα σχολεία υπάρχουν παντού στον κόσμο, για να θυμούνται την ιστορία τους οι εθνικές ομάδες που ενσωματώνονται σε ξένο τόπο.

* Ο Δήμος Αθηναίων ανέστειλε τη λειτουργία του πακιστανικού σχολείου. Δεν παραχωρεί φέτος τις αίθουσες.

* Στο Μόντρεαλ το αντίστοιχο ελληνικό σχολείο λειτουργεί πάνω από έναν αιώνα. Ιδρύθηκε το 1909, είχε 25 μαθητές και τα μαθήματα γίνονταν στο υπόγειο της εκκλησίας.

* Έκτοτε ιδρύθηκαν έξι ελληνικά σχολεία, όλων των βαθμίδων. Είναι τρίγλωσσα καθώς διδάσκουν γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά. Η πλειονότητα των μαθητών έχει γεννηθεί στον Καναδά. Υπάρχει τρίτη γενιά και η τέταρτη που μαθαίνει τη γλώσσα και τα έθιμα. Δεν λογίζονται πια ως μετανάστες, έχουν ριζώσει χωρίς να ξεχνούν την καταγωγή τους.

* Οι πρώτοι έλληνες μετανάστες έζησαν περιφρόνηση και ρατσισμό ανάλογο με αυτόν που τώρα ζουν οι Πακιστανοί της Αθήνας. Έζησαν μάλιστα και άγριες επιθέσεις.

* Να θυμηθούμε τα γεγονότα του Αυγούστου 1918, στο Τορόντο, εκεί όπου οι Έλληνες ήταν «οι τεμπέληδες». Άνοιγαν εστιατόρια, γίνονταν μάγειρες και σερβιτόροι ενώ ο αγγλόφωνος πληθυσμός ήθελε τους μετανάστες να κάνουν βαριές δουλειές, να γίνονται ξυλοκόποι και φορτοεκφορτωτές.

* Οι Έλληνες του Καναδά δεν πολέμησαν στον πρώτο παγκόσμιο καθώς υπήρξε απόφαση να μην γίνουν δεκτοί στο στρατό. Όταν λοιπόν επέστρεψαν οι βετεράνοι, είχαν την άποψη «εμείς πολεμούσαμε και οι τεμπέληδες πλούτιζαν». Στο Τορόντο οι Έλληνες αποτελούσαν το 0,5% του πληθυσμού αλλά είχαν το  35% των εστιατορίων.

* Βρέθηκε μια αφορμή για μαζική επίθεση. Επί τέσσερις μέρες γίνονταν επιθέσεις σε Έλληνες και ελληνικές επιχειρήσεις. Δολοφονήθηκαν από τον όχλο 29 γυναίκες και 6 παιδιά. Στις βιαιοπραγίες πήραν μέρος 50.000 άτομα. Έγραψαν ντροπιαστικές σελίδες στην ιστορία του Καναδά, σελίδες που δεν ξεχνιούνται καθώς κάθε Αύγουστο στο Τορόντο, υπάρχουν μέρες μνήμης για τον «Βίαιο Αύγουστο».

** Σε άλλα νέα, η κοσμική Αθήνα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκτήσει λίγο γκλαμ με την παρουσία έκπτωτων. Πώς να τους το εξηγήσουμε, ότι βασιλική οικογένεια δεν υφίσταται, οι τίτλοι δεν αναγνωρίζονται;

* Υπάρχει ένα ακόμη βήμα στη γελοιότητα. Εκείνοι που υποστηρίζουν το δημοκρατικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Δηλαδή εφόσον νιώθει πρίγκηπας, έχει δικαίωμα να δηλώνει πρίγκηπας.

* Η είδηση: ο βράδυ της Τετάρτης ο πρίγκιπας Νικόλαος βρέθηκε στον Ελληνικό Κόσμο, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ελληνική Μόδα, 100 Χρόνια Έμπνευσης & Δημιουργίας». Συνοδευόταν από την μητέρα του Άννα Μαρία. Η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου βρίσκεται στην Ελλάδα και κάνει επιλεκτικές κοσμικές εμφανίσεις.

* Ευτυχώς ορισμένοι θυμούνται το «τέως».

* Σαν να υπάρχει ανάγκη υποτέλειας, στους Παπανδρέου, στους Καραμανλήδες, στους Μητσοτάκηδες, στους Γλύξμπουργκ. Θρόνοι, κληρονομική εξουσία και άλλα ανεξήγητα δίνουν τον τόνο στη δημόσια ζωή.

Τσίπρας για Μυκήνες: Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί οργή
Ο Γεωργιάδης στο «Ελληνικό»: Πάνε όλα γρήγορα και όπως τα θέλαμε
Πάρε τον ΕΟΤ στα χέρια σου
Σπίτι όσο χωρείς, πεζούλα όσο θωρείς
Το φίδι αλλάζει δέρμα την άνοιξη
Η Στρεβλή Δημοκρατία των Αθηνών