Αθήνα

 

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

60 χρόνια πριν: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γρηγόρης Λαμπράκης μετά τη δολοφονική επίθεση παρακρατικών

ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΑ

Σπίτι όσο χωρείς, πεζούλα όσο θωρείς

** Μερικούς αιώνες πριν ανακαλύψουμε τα κινητά τηλέφωνα, στην Τήνο επικοινωνούσαν ανάβοντας πυρσούς. Γινόταν σε περίπτωση ανάγκης, δηλαδή όταν έβλεπαν πειρατικά καράβια να πλησιάζουν τις ακτές. Στο βορεινό τμήμα του νησιού, στον Πύργο, υπήρχε πύργος όπου έκαναν σκοπιά οι αρβανίτες φύλακες του νησιού.

Δείτε επίσης

Παρέμβαση Παπανδρέου μετά την καραντίνα: Ανάγκη για νέα κοινωνική συμφωνία, ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου
Ανακαλείται από τον ΕΟΦ γνωστή μάρκα με αντισηπτικά μαντηλάκια

* Το σήμα έφευγε από πύργο σε πύργο και το μήνυμα ήταν σαφές για τους κατοίκους. Τρεχάτε στο κάστρο, στο -βούργο. Πώς λέμε Εδιμβούργο, Στρασβούργο; Έτσι και το νησί έχει το δικό του Εξώμβουργο, με τείχη όπου μπορούσαν να καταφύγουν οι Τήνιοι μαζί με τα ζωντανά τους. Υπήρχε χώρος για τα πρόβατα, υπήρχε δεξαμενή νερού και αυτονομία για μήνες, μέχρι δηλαδή να ξεκουμπιστούν οι πειρατές.

* Μπορείτε να δείτε έναν πύργο για σκοπιές φεύγοντας από το Μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας προς τη Μέση, στα δεξιά μετά τη διασταύρωση. Είναι ακριβώς απέναντι από το Εξώμβουργο.

* Το κάστρο συνδέεται με όλα τα χωριά του νησιού, μέσα από ένα θαυμάσιο σύστημα λιθόκτιστων δρόμων και μονοπατιών. Προσπάθησα να το περιγράψω σε δυο γραμμές για να το καταλάβουν τα παιδιά, οι αναγνώστες του μυθιστορήματος «Υπόθεση Laurus»:

* « Αν φανταστούμε το νησί ως ανθρώπινο σώμα, αυτός ο βράχος είναι η καρδιά. Όλοι οι αρχαίοι πετρόχτιστοι δρόμοι, όλα τα μονοπάτια συνδέονται σαν αρτηρίες και φλέβες που με κάποιο τρόπο καταλήγουν στο κέντρο, στην καρδιά».

* Τα μονοπάτια αυτά, τα λιθοστρωμένα, μαζί με τις πεζούλες που συγκρατούν το χώμα έδωσαν στην Τήνο το όνομα του «χειροποίητου νησιού». Είναι συγκινητικό, κάποιος άνθρωπος, ένας Βιδάλης, ένας Απέργης, ένας Δελλατόλας, έφτιαξε πριν από αιώνες αυτά πέτρινα περάσματα που διευκολύνουν τους πεζούς ακόμη και σήμερα.

* Έρχεται λοιπόν το ανθρωποειδές στο νησί, λέει «ωραία φάση», αγοράζει οικόπεδο και φέρνει τη μπουλντόζα. Η πεζούλα, η χειροποίητη, η αιωνόβια, πρέπει να ξηλωθεί για να γίνει γούρνα κολύμβησης. Το ανθρωποειδές δεν καταλαβαίνει ούτε από κλίμακα, δηλαδή ότι τα σπίτια έχουν συγκεκριμένο όγκο στο νησί. Η ομορφιά που απολαμβάνει ακολουθεί κανόνες, δεν είναι ανερμάτιστη.

* Τους κανόνες δόμησης τούς όριζε κάποτε η φύση. Δεν θα δείτε πόρτα στο βορρά ούτε μεγάλα ανοίγματα. Τα σπίτια στα χωριά γυρνάνε την πλάτη στους αέρηδες και είναι χτισμένα ώστε να προστατεύουν το ένα το άλλο, κλιμακωτά.

* Το ανθρωποειδές που θέλει να χτίσει παλάτι, δεν νογάει. Θέλει «να φαίνεται» και θα φαίνεται αν φτιάξει σπίτι που να βγάζει μάτι. Τεράστιο και άσχετο με το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Υπάρχουν αρχιτέκτονες έτοιμοι για το έγκλημα. Έχει χτιστεί μέχρι και τσιμεντένιο μπούνκερ, από το οποίο εξέχει ένα μακρινάρι στο αέρα, υδατοδεξαμενή.

* Στην άκρη χωριού μια τσιμεντένια μοντερνιά με τζαμαρίες και ανοικονόμητο ύψος προσπαθεί να μιλήσει με τους μετρημένους, λευκούς όγκους που στέκουν εκεί εδώ και αιώνες. Πονάνε τα μάτια μας.

* Στον αντίποδα υπάρχουν νέες κατασκευές, με πισίνες και πολλά τετραγωνικά που έρχονται και δένουν με την ιστορία και το τοπίο. Δηλαδή το καινούργιο μπορεί κάλλιστα να συνυπάρξει αρμονικά με το παλιό.

* Η αισθητική, η μόρφωση, η συναίσθηση δεν κυκλοφορούν σε ενέσιμη μορφή. Το ανθρωποειδές πάντα τέτοιο θα είναι και ο εγκληματίας αρχιτέκτονας θα βρεθεί για να εξυπηρετήσει τη μεγαλομανία. Κάπου εδώ παρεμβαίνει κανονικά το κράτος. Όχι μόνο θεσπίζει κανόνες αλλά κάνει τα πάντα ώστε να τηρούνται. Ο Δήμος, η Πολεοδομία και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να ελέγχουν και να απορρίπτουν. Οφείλουν να γκρεμίσουν τα τερατουργήματα που παραβιάζουν τους νόμους.
* Να σώσουμε το νησί από τα ανθρωποειδή. Μπορείτε να υπογράψετε ψήφισμα avaaz: «Τήνος: Η φυσιογνωμία των νέων οικοδομών και άλλα θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος». Έστω αυτό.

Υπογράψτε στο ψήφισμα ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα: 

Ραγδαίες εξελίξεις: Αυτός είναι ο δολοφόνος της μικρής Μαντλίν – Αποκάλυψη «βομβα» της Daily Mail

Δώρο Πάσχα: Πότε θα καταβληθεί – Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

George Floyd: Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία του στη φυλακή – Οι πρώτες εικόνες

 

Ροή Ειδήσεων

screenshot 2

28/05/2023 | 09:50

Ο Πέτρος Συρίγος παντρεύτηκε την σύντροφό του, Ρένα Θωμά και βάφτισαν την κόρη τους

28/05/2023 | 09:28

Στέφανος Μιχαήλ: «Αυτά είναι φτηνά κόλπα, δεν έχω δεχτεί ποτέ παρενόχληση»

28/05/2023 | 08:58

Ορκίζεται σήμερα η νέα Βουλή
726e8c12962511efd186ddb4801ed874 xl

28/05/2023 | 08:42

Ηράκλειο: Συναγερμός για εξαφάνιση 48χρονης στις Αρχάνες

28/05/2023 | 08:22

Απόστολος Γκλέτσος: «Συνέβησαν και δυσάρεστα πράγματα στο Τμήμα Ηθών. Έφυγε… τον χάσαμε»

28/05/2023 | 07:51

Εκλογές Τουρκία: Στην τελική ευθεία Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου – Τι δείχνουν οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις
seismos kriti

28/05/2023 | 07:42

Ηράκλειο: Σεισμός 3,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Κυριακής

28/05/2023 | 07:38

Φεστιβάλ Καννών: Ο Χρυσός Φοίνικας στην Ζυστίν Τριέ για την «Ανατομία μιας Πτώσης»

28/05/2023 | 00:01

Κάιλι Μινόγκ: Το χρυσό κορίτσι της ποπ από την Αυστραλία
 Καιρός σήμερα Πτώση θερμοκρασίας με νεφώσεις με τοπικές βροχές 83415

28/05/2023 | 00:01

O καιρός της Κυριακής

28/05/2023 | 00:01

Tα ζώδια της Κυριακής 28 Μαΐου

28/05/2023 | 00:01

28 Μαΐου: Ημέρα για την Υγιεινή της Εμμηνόρροιας
garmpi kaiti 2705

27/05/2023 | 23:03

Γαρμπή: «Μου έριχναν σαπουνάδα για να μην είμαι γυμνή» – Η αποκάλυψη στο J2US για το βίντεο κλιπ του «Κι αν ξυπόλυτη χορεύω»

27/05/2023 | 22:53

Ξάνθη: Υποχώρησε τοιχίο από το διπλανό σπίτι και καταπλάκωσε την 6χρονη ενώ έπαιζε με τον αδερφό της

27/05/2023 | 22:36

Ναύπλιο: 25χρονος παραπάτησε και έπεσε από το μπαλκόνι 3ου ορόφου – Σώθηκε χάρη σε καλώδιο της ΔΕΗ
Τσίπρας για Μυκήνες: Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί οργή
Ο Γεωργιάδης στο «Ελληνικό»: Πάνε όλα γρήγορα και όπως τα θέλαμε
Πάρε τον ΕΟΤ στα χέρια σου
Σπίτι όσο χωρείς, πεζούλα όσο θωρείς
Το φίδι αλλάζει δέρμα την άνοιξη
Η Στρεβλή Δημοκρατία των Αθηνών