Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σπόνσορες, ευεργέτες και Νιάρχος

** Να συγκρίνουμε τα μεγέθη: ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2020 είναι το 50% του δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική σκηνή.

** Να συγκρίνουμε τα μεγέθη: ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2020 είναι το 50% του δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική σκηνή.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

* Για το Ίδρυμα αυτή η δωρεά ήταν μια ακόμα στον μακρύ κατάλογο δωρεών, που στον τομέα του πολιτισμού ξεκινούν πριν από εικοσιπέντε χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφονται περισσότερες από 300 πράξεις χορηγιών και δωρεών, μικρού και μεγάλου μεγέθους.

* Ως δωρεά «μικρού μεγέθους» λογίζεται η οικονομική ενίσχυση συλλόγου «για την αγορά μουσικών οργάνων, την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και για τη δημιουργία ορχήστρας». Ως δωρεά «μεγάλου μεγέθους» ξεχωρίζει το Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο αν και η ιστορία δεν σταματά εκεί. Ακολουθεί  Εθνική Πινακοθήκη και δεκάδες δράσεις σε όλους τους τομείς των τεχνών.

* Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Νιάρχος και σε χορηγίες εταιρειών. Η διαφορά δεν έγκειται στα κεφάλαια αλλά στον απώτερο στόχο. Όταν μια εταιρεία εκταμιεύει κεφάλαια για να ενισχύσει ένα φεστιβάλ ή κάποιο αθλητικό γεγονός, ο στόχος είναι η αυτοπροβολή και κατ’ επέκταση η αύξηση του εμπορικού μεριδίου.

* Το Ίδρυμα Νιάρχος δεν πουλάει αναψυκτικά ή παπούτσια ούτε προσδοκά σε επιστροφή χρημάτων με έμμεσο τρόπο. Θα ήταν μάλιστα εντελώς γελοίο να υποστηρίξει κάποιος ότι οι δωρεές γίνονται για φορολογικούς λόγους ή για ίδιον όφελος.

* Πέρα από τον πολιτισμό όπου πλέον το αποτύπωμα είναι καθοριστικό, το Ίδρυμα Νιάρχος επιδρά σε πλήθος τομέων. Στον κατάλογο των ενισχύσεων της Παιδείας, στον ελληνικό χώρο, καταγράφονται περισσότερες από 600 πράξεις. Εξοπλισμός σε σχολεία, υποδομές, προγράμματα εκμάθησης γλώσσας.

* Στη δέσμη δράσεων «Πρωτοβουλία για την Υγεία» υπάρχουν σχέδια για την ίδρυση τριών νέων νοσοκομείων σε Σπάρτη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ανακοινώθηκε η νέα δωρεά για την αναμόρφωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Ευαγγελισμού. Κάθε εβδομάδα λαμβάνεται τουλάχιστον μια απόφαση. Και η απόφαση υλοποιείται άμεσα.

* Η παρουσία του Ιδρύματος Νιάρχος καταγράφεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στον πολιτισμό, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια, στον αθλητισμό. Ήδη στέκεται επάξια ανάμεσα στους μεγάλους ευεργέτες της χώρας, ανάμεσα στον Ανδρέα Συγγρό, τον Γεώργιο Αβέρωφ και αρκετούς που είχαν όραμα. Στέκεται επάξια ανάμεσα σε διεθνή ιδρύματα.

* Δεν μπορεί καθένας να είναι γενναιόδωρος και να συμβάλει στην ανάπτυξη των συμπολιτών του. Δεν έχει καθένας τα δισεκατομμύρια να διαθέσει για το κοινό καλό. Εντούτοις η νοοτροπία του ευεργέτη μπορεί να επηρεάσει άλλους κροίσους. Τι πιο ωραίο από την υστεροφημία;

* Για τους υπόλοιπους, όσους απολαμβάνουν τα οφέλη των δωρεών, ο στόχος θα πρέπει να είναι η ανατροπή του γνωμικού «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος». Τουλάχιστον αυτό.

Send this to a friend