Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Μόλις χτυπήθηκε ρώτησε τον γιατρό μού απομένουν 5 μήνες ζωής;» – Συγκινεί η σύζυγος του Γιώργου Βασιλείου

ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΑ

Στη χώρα όπου άνετα λένε «η ισότητα μας μάρανε»

** Υπάρχει κάτι χειρότερο από την τελευταία θέση στη λίστα για την ισότητα των δυο φύλων. Χειρότερο ότι για πολύ κόσμο, άνδρες και γυναίκες, δεν έχει καμία σημασία η κατάταξη αυτή. Χειρότερο ότι θεωρούν τις γυναίκες υπεύθυνες για την τελευταία θέση: εκείνες δεν διεκδικούν, εκείνες δεν αξίζουν.

* Η Ελλάδα βρέθηκε τελευταία θέση στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμενόμενο. Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου «προοδευτικά» άτομα υποστηρίζουν ότι «προέχουν άλλα» όταν ο πρωθυπουργός σχηματίζει κυβέρνηση αρσενικών. Είναι η χώρα όπου πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, σκεπτόμενοι άνδρες όχι μόνο ξεχνούν να καλέσουν γυναίκες στους φορείς τους αλλά θυμώνουν όταν τούς το επισημαίνουμε.

* Ορισμένοι άνδρες το θεωρούν φυσικό, ορισμένες γυναίκες θέλουν να είναι αρεστές, θέλουν ένα πατ-πατ στον ώμο, «εσύ γλυκιά μου καταλαβαίνεις ότι φταις για την ανισότητα».

* Ο σχετικός δείκτης μετρά την ισότητα των φύλων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει τους τομείς στους οποίους απαιτείται πρόοδος. Επικεντρώνεται σε έξι θέματα: εργασία, χρήματα, γνώσεις, χρόνο, εξουσία και υγεία. Δύο επιπλέον θέματα είναι η βία κατά των γυναικών και οι οριζόντιες ανισότητες. Η φετινή έκδοση δίνει έμφαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και στον αντίκτυπό της στην ισότητα των φύλων.

* Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει να νοιάζεται για την εκπροσώπηση του «Δεύτερου Φύλου» αλλά αν διαλέξει γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα αλλάξει τις εντυπώσεις. Ας το κάνει έστω για επικοινωνιακούς λόγους. Επειδή οι πράξεις του μέχρι τώρα δείχνουν ότι δεν έχει τις γυναίκες σε υπόληψη.

** Μια είδηση από το αστυνομικό δελτίο διαβάζεται παράλληλα με τους αριθμούς της ισότητας. Γυναίκα 68 ετών στη Μεσσηνία σκότωσε τον άντρα της: έριξε καυτό νερό και τον κοπάνησε με ένα ξύλο. Δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι την κακοποιούσε καθημερινά, μια ζωή. Τα παιδιά της είναι με το μέρος της.

* Ας τα βάλουμε όλα σε μια σειρά, τα στοιχεία της λίστας, την ανδροκρατία στην πολιτική, τις γυναικοκτονίες, τις κακοποιήσεις. Γενικά, δεν λέει κανείς «νά μια ωραία χώρα για τις γυναίκες». Και δεν θα βελτιωθεί όσο πεισματικά η πλειονότητα αρνείται το πρόβλημα. Όσο οι γυναίκες έχουν στάση «με υποτιμά ο φεμινισμός επειδή με δείχνει αδύναμη».

** Σε άλλα νέα, κυκλοφορεί ερώτηση: «Λευκό παντελόνι το φθινόπωρο;». Υπάρχει απάντηση, δημοσιευμένη ανάμεσα σε επισημάνσεις για τα πολιτικά τεκταινόμενα: «Το θέμα είναι πώς θα το συνδυάσεις σωστά ώστε το look να μοιάζει όντως φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο, όπως ακριβώς το φόρεσε η Μαρέβα Μητσοτάκη κι έκλεψε τις εντυπώσεις!».

* Για να το εμπεδώσουμε: δεν ασχολούνται με τη Μαρέβα-επιχειρηματία αλλά μόνο με τη Μαρέβα-παντελόνι, τη Μαρέβα-φούστα-μπλούζα.

Τσίπρας για Μυκήνες: Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί οργή
Ο Γεωργιάδης στο «Ελληνικό»: Πάνε όλα γρήγορα και όπως τα θέλαμε
Πάρε τον ΕΟΤ στα χέρια σου
Σπίτι όσο χωρείς, πεζούλα όσο θωρείς
Το φίδι αλλάζει δέρμα την άνοιξη
Η Στρεβλή Δημοκρατία των Αθηνών