Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άννα Φόνσου: Μου έχει τύχει να μην έχω δουλειά και να φυλάω γάτες – Είμαι 90 plus (vid)

ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΑ

Τουρκία, η κακοποιητική

** Έχει ενδιαφέρον μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε πριν περίπου δέκα χρόνια. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας μια τουρκική κορβέτα έκανε βόλτα στις Κυκλάδες.

Πήγε στη Μήλο, στη Φολέγανδρο, μετά στις ακτές τις Αττικής, κατόπιν έκανε ένα πέρασμα ανάμεσα σε Τήνο και Μύκονο.

* Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούσαν την κορβέτα. Υπογραμμίζουμε: παρακολουθούσαν. Το ίδιο συμβαίνει με τα F-16. Το ελληνικό κράτος τα κοιτάζει όταν μπαίνουν στον εναέριο χώρο.

* Φέτος, δηλαδή το 2020, έχουν γίνει περισσότερες από 100 υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη. Τα μαχητικά επισκέπτονται κατά προτίμηση 15 νησιά και αυτό τις τελευταίες δεκαετίες είναι μέρος της ρουτίνας_ για τους κατοίκους, για τις ένοπλες δυνάμεις και για τις κυβερνήσεις.

* Στα τέλη του προηγούμενου μήνα το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το σκάφος δεν συνοδευόταν από πολεμικό πλοίο οπότε η πορεία του θεωρήθηκε «αβλαβής διέλευση».

* Η κακοποίηση σπάνια ξεκινά από ένα σοβαρό γεγονός. Συνήθως μικρά επεισόδια προαναγγέλλουν τί θα συμβεί. Ας μην το δούμε σε κλίμακα πολεμικής διπλωματίας, ας το δούμε στην κλίμακα ζεύγους. Σπάνια ένας σύζυγος θα σκοτώσει τη γυναίκα του στο ξύλο στα ξαφνικά. Όλα αρχίζουν με ένα απλό χαστούκι που αντιμετωπίζεται με ανοχή, από το θύμα και από τον περίγυρο.

* Το ένα χαστούκι ακολουθεί το άλλο και ο θύτης δοκιμάζει τις δυνάμεις του, για να ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Η Τουρκία έχει δείξει επί δεκαετίες από που συνοψίζεται σε τίτλους ως «προκλητική συμπεριφορά». Η Ελλάδα ανέχεται, δέχεται, υποκύπτει, ψελλίζει.

* Θα θέλαμε μήπως την κατάρριψη ενός πολεμικού αεροσκάφους ή να πάμε σε πόλεμο με έναν αντίπαλο που είναι πιο ισχυρός σε μέγεθος και πιο καλά εξοπλισμένος; Με έναν αντίπαλο που ιστορικά κάνει τις μεγάλες δυνάμεις να χοροπηδάνε; Όχι. Δεν θα θέλαμε μια τέτοια εξέλιξη.

* Η Ελλάδα δεν έχει κοινοποιήσει επαρκώς ότι υφίσταται κακοποίηση εδώ και δεκαετίες. Δεν έχει ζητήσει επαρκώς βοήθεια, δεν έχει ενημερώσει την παγκόσμια κοινότητα, δεν έχει βρει συμμάχους να σταθούν προκαταβολικά στο πλευρό της.

* Μετά είναι αργά. Υπάρχουν καταστάσεις χωρίς επιστροφή. Μέσα σε ελάχιστες λέξεις συμπυκνώνεται αυτό το σκεπτικό: Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, 1974. Ποια ειρηνευτική διαδικασία και ποιο ομοσπονδιακό κράτος… Η κατάσταση στα κατεχόμενα είναι μη αναστρέψιμη.

* Βολικό θα ήταν για τον Ερντογάν να εγκατασταθούν μερικές χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες στα ελληνικά. Είναι πολύ εύκολο, υπερβολικά εύκολο να ανατραπεί ο συσχετισμός των πληθυσμών. Είναι δύσκολο, υπερβολικά δύσκολο να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες όλοι όσοι επιθυμούν να περάσουν με βάρκα στην Ευρώπη.

* Οι αριθμοί βεβαίως είναι σχετικοί. Κάποιοι βλέπουν εκατόν πενήντα χιλιάδες που θα ενσωματωθούν εύκολα όταν φτάσουν στη Γερμανία, κάποιοι βλέπουν τρία εκατομμύρια που θα εγκλωβιστούν εντός της Ελλάδας. Ανεξάρτητα από το πόσους βλέπει ο καθένας, καλό είναι να τοποθετεί το όποιο πλήθος μέσα στο μεγάλο πλαίσιο.

Τσίπρας για Μυκήνες: Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί οργή
Ο Γεωργιάδης στο «Ελληνικό»: Πάνε όλα γρήγορα και όπως τα θέλαμε
Πάρε τον ΕΟΤ στα χέρια σου
Σπίτι όσο χωρείς, πεζούλα όσο θωρείς
Το φίδι αλλάζει δέρμα την άνοιξη
Η Στρεβλή Δημοκρατία των Αθηνών