Αθήνα

 

20 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 11
Μαρίνα Ντοντέρο: Η αδελφική φίλη της Χριστίνας Ωνάση εξομολογείται – «Αφότου πέθανε, δεν ξαναείδα την Αθηνά»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική Αλλαγή: Άγνωστα μικρόβια παγιδευμένα σε παγετώνες που λιώνουν, μπορεί να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες

Η κλιματική αλλαγή, μπορεί να οδηγήσει σε τήξη πανάρχαιων πάγων μέσα στους οποίους είναι «κλειδωμένα» μικρόβια, που εδώ και εκατομμύρια χρόνια δεν έχουν δει το φως της Γης και τα οποία, αν απελευθερωθούν, ίσως προκαλέσουν νέες πανδημίες απειλητικές για την ανθρωπότητα, προειδοποιεί νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας “Nature Biotechnology“, σύμφωνα με το Live Science, μελέτησαν δείγματα πάγων από 21 παγετώνες του Οροπεδίου του Θιβέτ, μιας περιοχής μεγάλου υψομέτρου ανάμεσα στην οροσειρά των Ιμαλαΐων στα νότια και στην έρημο Τακλαμακάν στα βόρεια.

Η έρευνα αποκάλυψε 968 άγνωστα μέχρι σήμερα είδη μικροβίων και η ανάλυση των γονιδιωμάτων τους έδειξε ότι μερικά τουλάχιστον από αυτά έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες, σε περίπτωση που ένα γρήγορο λιώσιμο των πάγων, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα απελευθερώσει από την παγωμένη “φυλακή” τους.

Είναι η πρώτη φορά που αναλύεται πλήρως (γενετική αλληλούχιση) το γονιδίωμα μικροβιακών κοινοτήτων κρυμμένων μέσα σε αρχαίους παγετώνες. Τα μικρόβια που βρέθηκαν, είναι κυρίως βακτήρια, αλλά επίσης αρχαιοβακτήρια, μύκητες κ.α. Το 98% είναι τελείως άγνωστα για τους επιστήμονες, ενώ η μεγάλη μικροβιακή βιοποικιλότητα μέσα στους πάγους εξέπληξε τους ερευνητές.

Οι Κινέζοι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ακριβώς πόσο παλαιά είναι μερικά από αυτά τα μικρόβια των παγετώνων. Προηγούμενες μελέτες πάντως έχουν δείξει πάντως ότι είναι δυνατό να αναζωογονηθούν μικρόβια παγιδευμένα προ τουλάχιστον 10.000 ετών.

Μια προηγούμενη έρευνα του 2020 είχε αναλύσει πυρήνες πάγου από έναν μόνο θιβετανικό παγετώνα και είχε ανακαλύψει 33 διαφορετικές ομάδες ιών μέσα στους πάγους, εκ των οποίων 28 δεν είχαν ποτέ παρατηρηθεί έως τότε.

Η ποικιλία των “παγωμένων” μικροοργανισμών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τήξη των παγετώνων λόγω κλιματικής αλλαγής, αυξάνει τις πιθανότητες δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια – κυρίως βακτήρια – να δραπετεύσουν και να σπείρουν άγνωστες αρρώστιες στη Γη, “οδηγώντας σε τοπικές επιδημίες ή ακόμη και πανδημίες’, σύμφωνα με τους ερευνητές. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως μερικά από αυτά τα άγνωστα βακτήρια μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνα για τους ανθρώπους και όχι μόνο.

Ακόμη κι αν τελικά αυτά τα παθογόνα βακτήρια δεν επιβιώσουν για πολύ χρόνο μετά την απελευθέρωση τους από τους παγετώνες τους, μπορεί παρόλα αυτά να προκαλέσουν προβλήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή τα βακτήρια έχουν τη μοναδική ικανότητα να ανταλλάσσουν μεγάλα τμήματα του DNA τους με άλλα βακτήρια.

Έτσι, ακόμη κι αν τα βακτήρια των πάγων πεθάνουν λίγο μετά τη δραπέτευση τους, μπορεί να έχουν προλάβει να περάσουν σε άλλα βακτήρια μερικούς παθογόνους παράγοντες που κρύβονται στο γενετικό υλικό τους. Αυτή η γονιδιακή αλληλεπίδραση μεταξύ των παγετωνικών αρχαίων μικροβίων και των σύγχρονων μικροβίων “μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη”, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Το Θιβετανικό Οροπέδιο πιθανώς μελλοντικά αποδειχθεί εστία μελλοντικών επιδημιών ή πανδημιών, καθώς οι παγετώνες του – μετά την τήξη τους – τροφοδοτούν με φρέσκο νερό διάφορα μεγάλα και μικρά ποτάμια, όπως τον Γιανγκτσέ, τον Κίτρινο Ποταμό, τον Γάγγη κ.α., που παρέχουν νερό στις δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία. Όπως έδειξε και η Covid-19, οι πανδημίες τείνουν να ξεπηδάνε από περιοχές με μεγάλο πληθυσμό.

Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ασία, καθώς περισσότεροι από 20.000 παγετώνες υπάρχουν στη Γη, καλύπτοντας πάνω από το 10% της επιφάνειας της ξηράς. Κάθε παγετώνας εκτιμάται ότι έχει τις δικές του μοναδικές μικροβιακές κοινότητες.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι από το 2000 έως σήμερα έχει επιταχυνθεί η απώλεια πάγων από τους περισσότερους παγετώνες του πλανήτη, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για τη διαρροή μικροβίων και την πρόκληση νέων πανδημιών κάπου στη Γη.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

wnasi thalamigos

28/03/2025 | 14:36

Αθηνά Ωνάση: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση σε επίσημο γεύμα στο Παρίσι – Δείτε τη φωτογραφία

28/03/2025 | 14:28

«Ο αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος είχε μπει δύο φορές μέσα στο γραφείο μου και με έβριζε» λέει ο Απόστολος Γκλέτσος για τον ιερωμένο που συνελήφθη στη Λαμία

28/03/2025 | 14:17

Η Ελένη Τσολάκη μέσα από το μαιευτήριο: «Δεν μπορώ να βρω λέξεις να το περιγράψω»
screenshot 24

28/03/2025 | 14:08

Σεισμός στη Μιανμάρ: Αρκετοί νεκροί και πολλοί τραυματίες από τη δόνηση των 7,7 Ρίχτερ – Άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων

28/03/2025 | 13:58

Νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις: Από 13% έως 20% οι αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές των στελεχών

28/03/2025 | 13:51

Θεσσαλονίκη: «Δεν ήπια για να σκοτώσω» λέει ο 60χρονος που προκάλεσε το τροχαίο με θύμα την 50χρονη – Ξανά φρουρούμενος στο νοσοκομείο
220331125711 gsee

28/03/2025 | 13:34

Η ΓΣΕΕ στο πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων στη μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας

28/03/2025 | 13:19

ΓΣΕΕ: Περί όνου σκιάς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, μόνη «θεραπεία» για αξιοπρεπείς αποδοχές οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις

28/03/2025 | 13:14

Λάκης Λαζόπουλος: Παραιτήθηκε από την αστική αξίωση στην υπόθεση με τον Αλέξη Κούγια
screenshot 19

28/03/2025 | 12:50

Εξερράγη η Φαίη Σκορδά μετά τα σχόλια του Ανδρέα Μικρούτσικου: «Είσαι εγωιστής, δημόσια δεν μπορείς να λες τέτοια πράγματα»

28/03/2025 | 12:36

Άδωνις Γεωργιάδης: Προχωράμε με μεγάλη ταχύτητα τα μητρώα σπανίων παθήσεων

28/03/2025 | 12:05

Πορτοσάλτε για την επίθεση από Κωνσταντοπούλου: Τέτοια δολοφονία χαρακτήρα έχω υποστεί από Χρυσαυγίτες – Έχει μάρκετινγκ το μίσος
screenshot 17

28/03/2025 | 11:51

Γιώργος Καρκάς – Ξεσπά ο πατέρας του εναντίον του Σπύρου Μπιμπίλα: «Έχει εμμονή, δεν άφηνε τον γιο μου σε χλωρό κλαρί»

28/03/2025 | 11:26

Πραγματογνωμοσύνη για τη μεταφορά παράνομου εύφλεκτου υλικού στα Τέμπη: Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία, είναι απίθανο, μόνο θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς – Τη ζήτησε η οικογένεια Πλακιά

28/03/2025 | 11:01

Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 15 νεκροί ανάμεσά τους και παιδιά από την κατάρρευση τεμένους – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μπανγκόκ
Η ατμοσφαιρική ρύπανση που οφείλεται στις πυρκαγιές συνδέεται με 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως
ap909700361707
Μόνο το 29% των υδάτων της ΕΕ σε «καλή χημική υγεία» – Μείωση των ζιζανιοκτόνων κατά 50% ζητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος
klimatiki allagi 1
Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση καταιγίδων όπως η Μπόρις
Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η υπερθέρμανση του πλανήτη
Ελάχιστη η συμμετοχή των νέων στις δημόσιες διαβουλεύσεις για το περιβάλλον – Τα αποτελέσματα της έρευνας