• Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου
  • 01:04

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Σύννεφα σκεπάζουν την «καθαρή» έξοδο- Οι νέες απαιτήσεις και τα ανοιχτά κεφάλαια της 4ης αξιολόγησης

Πυκνώνουν τα σενάρια πάνω από την «καθαρή» έξοδο κι ενώ οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης ξεκίνησαν από σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια και θα κορυφωθούν από την Τετάρτη με τις επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα ούτως ή άλλως με αυξημένες απαιτήσεις και μια πρώτη γεύση δίνει ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς, Φρανσέσκο Ντρούντι, ο οποίος δηλώνει - στη «Ναυτεμπορική» - πως η Φρανκφούρτη βάζει θέμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής ως αντάλλαγμα για την ρύθμιση του χρέους, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί προς τούτο μετά το μνημόνιο.

Το δρόμο αυτό είχε δείξει, ούτως ή άλλως ο Νίκος Βούτσης με χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για ένα «αυτοδεσμευτικό πλαίσιο» μετά το μνημόνιο, ενώ σε ανύποπτο χρόνο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συστήσει... μετρημένα λόγια στο Μαξίμου και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συνέχιση της εποπτείας μετά το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την τέταρτη αξιολόγηση μόνον περίπατος δεν είναι για την κυβέρνηση, μολονότι δεν περιλαμβάνουν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά εστιάζουν σε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ως τέτοια μέτρα-παγίδες αναφέρονται οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων και οι νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, οι οποίες θα αποτελέσουν βάση για τον αναθεωρημένο ΕΝΦΙΑ.

Το Euro Working Group που συνεδριάζει σήμερα αναμένεται να διαπιστώσει το αναμενόμενο: τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων και να απευθύνει προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση απαιτείται να αλλάξει ταχύτητα προκειμένου να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες έως την αντίστοιχη σύνοδο του Ιουνίου ή το αργότερο του Ιουλίου. Στα ανοιχτά ζητήματα συμπεριλαμβάνονται και αυτά του τραπεζικού τομέα, με νέο «καμπανάκι» από την ΕΚΤ για πωλήσεις κόκκινων δανείων. Προς τούτο μάλιστα βρίσκεται στην Αθήνα η πρόεδρος του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί.

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει και ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι η οικονομία παρουσιάζει σταθερότητα, χωρίς όμως να επιστρέφει στην πραγματική ανάπτυξη. Μάλιστα, εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για το αν μπορεί να επιτευχθεί ο αναπτυξιακός στόχος του 2019 με την περικοπή που επίκειται στις συντάξεις.

Send this to a friend