• Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου
  • 19:10

Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το «μετέωρο βήμα» του Σταύρου - Συνέδριο και δαχτυλίδι διαδοχής ως εναλλακτικό σενάριο;

  • Υπέρ της αποχώρησης απο το ΚΙΝΑΛ ο Στ. Θεοδωράκης -  Αν δεν υιοθετηθεί η πρόταση του τότε συνέδριο το Σεπτέμβριο
  • Απουσίες με νόημα του επικεφαλής του Ποταμιού απο δυο κορυφαίες πολιτικές κινήσεις και εκδηλώσεις  του ΚΙΝΑΛ
  • Εύθραυστες ισορροπίες στην Κ.Ο του Ποταμιού  - Τα σενάρια για διαδοχή

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Μεγάλος και έντονος είναι ο προβληματισμός στο Ποτάμι καθώς η επικείμενη (όπως όλα δείχνουν) απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να διαχωρίσει τη θέση του από τη Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ, δημιουργεί νέα δεδομένα  τα οποία σταθμίζουν όλες οι πλευρές εξετάζοντας τα συν και τα πλην μιας τέτοιας εξέλιξης.

Το γεγονός πως ο επικεφαλής του Ποταμιού απουσίασε ή απέιχε από σε δυο κορυφαίες δραστηριότητες του ΚΙΝΑΛ όπως οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων συντονιστικών επιτροπών των οργανώσεων πανελλαδικά την Κυριακή , αλλά και στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά με θέμα την οικονομία τη Δευτέρα το απόγευμα, καταδεικνύει τον δρόμο που φαίνεται πως έχει αποφασίσει να διαβεί.

Φυγόκεντρες δυνάμεις στην Κ.Ο

Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί στέλεχος πρώτης γραμμής του Ποταμιού «το θέμα είναι  τι γίνεται με τους βουλευτές του”. “Κάποιοι  κοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι φλερτάρουν με τη Νέα Δημοκρατία” αναφέρει συνομιλητής του Σταύρου Θεοδωράκη κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα το Ποτάμι να φτάσει στα όρια του. Να φύγουν βουλευτές του με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έτσι, ο επικεφαλής του Ποταμιού βρίσκεται στη μέση μιας οριακής κατάστασης και προσπαθεί να ισορροπήσει πολιτικά πρωτίστως στην Κοινοβουλευτική του ομάδα. Η πρόταση του να αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ δεν είναι μια πρόταση που έπεσε από τον ουρανό ξαφνικά. Έχει να κάνει με όλους τους προβληματισμούς αλλά κυρίως έχει να κάνει με την στάση των βουλευτών του η οποία δεν είναι ενιαία και δεν έχουν όλοι τους ίδιους πολιτικούς αντιπάλους.

Ο κ. Θεοδωράκης αρχικά έθεσε το ερώτημα της αποχώρησης από το ΚΙΝΑΛ σε μια πρώτη σύσκεψη στελεχών του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του στην οδό Σεβαστουπόλεως πριν από δέκα ημέρες περίπου. Το κλίμα που συνάντησε ομολογουμένως  δεν ήταν αυτό που περίμενε. Οι επτά στους δέκα του είπαν ότι δεν πρέπει να αποχωρήσει το ποτάμι από το ΚΙΝΑΛ. Για αυτό και στις εκλογές για την ανάδειξη των ενδιάμεσων κομματικών οργάνων στις νέες κομματικές οργανώσεις ανά τη χώρα, μεμονωμένα στελέχη του Ποταμιού συμμετείχαν στις εκλογές παρά το ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν προσήλθε στις κάλπες να ψηφίσει  και δεν άκουσαν την προτροπή του επικεφαλής για μη συμμετοχή στις εκλογές .

Η... D-DAY της αποχώρησης

Ο ίδιος την 1η Ιουλίου σχεδιάζει να συνεδριάσει η μεγάλη συνέλευση των αντιπροσώπων ( ΜΕΣΥΑ). Όπως όλα δείχνουν, θα εισηγηθεί υπέρ της αποχώρησης και υπέρ του διαζυγίου του με τη Φώφη Γεννηματά. Η ίδια μάλιστα γνωρίζοντας πολύ καλά που το πάει ο κ. Θεοδωράκης φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση της αφήνοντας στον ίδιο να έχει την οριστική απόφαση και φυσικά εξ ολόκληρου την ευθύνη για την αποχώρηση του Ποταμιού απο την ενιαία κεντροαριστερά. «Το ποτάμι του ΚΙΝΑΛ δεν γυρίζει πίσω» ανέφερε.

Ωστόσο, όσο οι μέρες περνάνε τόσο τα διάφορα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Το να βλέπει ο κ. Θεοδωράκης τον έναν του βουλευτή να συνδιοργανώνει κοινή εκδήλωση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, και τον άλλον βουλευτή του με τη Νέα Δημοκρατία ασφαλώς δεν είναι οτι καλύτερο για τον ίδιο και μοιάζει σαν να μην ελέγχει την Κ.Ο, πυροδοτώντας φυγόκεντρες δυνάμεις.

Τα σενάρια της διαδοχής

Έτσι, σύμφωνα με ένα από τα τελευταία σενάρια που ακούγονται έντονα είναι και το εξής:  Στην περίπτωση που η εισήγηση του κ. Θεοδωράκη στη μεγάλη συνέλευση των αντιπροσώπων την ερχόμενη Δευτέρα , δεν περάσει και τα στελέχη του Ποταμιού δεν υιοθετήσουν την άποψη του περί αποχώρησης από το ΚΙΝΑΛ, τότε εναλλακτικά ο κ. Θεοδωράκης σκέφτεται να προκηρύξει συνέδριο του κόμματος. Δεν θα πρόκεται όμως για  ένα απλό συνέδριο , αλλά ένα συνέδριο που θα περιλαμβάνει ακόμη και θέμα διαδοχής. Μάλιστα, όσοι από τους βουλευτές του έχουν γίνει κοινωνοί του σχετικού σεναρίου, το τοποθετούν χρονικά γύρω στον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο λόγος που θα έμπαινε σε αυτή την πολιτική διαδικασία ο κ. Θεοδωράκης , είναι γιατί θέλει να προλάβει τις εξελίξεις και να μην εμφανιστούν σημάδια διάλυσης της Κ.Ο. Στελέχη του Ποταμιού μάλιστα αναφέρουν ότι το δακτυλίδι  της διαδοχής θα δοθεί σε συγκεκριμένο στέλεχος το οποίο θα σηματοδοτήσει αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης του Ποταμιού με προσανατολισμό προς τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Θεοδωράκης που δεν παρέστη στην εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα την βιώσιμη οικονομία με ομιλήτρια τη Φώφη Γεννηματά, προτίμησε να βρεθεί στις Βρυξέλλες για να παραστεί στην εκδήλωση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού κ. Μίλτο Κύρκο, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με την ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Μογκερίνι.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού πολλές φορές έχει επικρίνει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ενώ παραμένει  ένα εκ των βασικών στελεχών που δεν είδε ποτέ  με θετικό μάτι τη σύμπλευση του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ,  και αντίθετα δεν την υιοθέτησε. Σύμφωνα με στελέχη του Ποταμιού μαζί με τον κ. Κύρκο θα μπορούσε να συμπορευτεί και ο κ. Σπ. Δανέλλης.

Αν λοιπόν τα σενάρια αυτά τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση της ηγεσίας του Ποταμιού έχουν δόση αληθείας, τότε ασφαλώς βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτικές εξελίξεις που θα προετοιμάσουν το έδαφος για τις εθνικές εκλογές και με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων να βρίσκονται σε ανακατατάξεις παίρνοντας θέση για την επόμενη ημέρα.

Send this to a friend