Αθήνα

 

17 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: η συζήτηση που δεν έγινε #openGreece

Τη “συζήτηση που δεν έγινε ποτέ” και τα πραγματικά κρίσιμα ζητήματα που έμειναν στο σκοτάδι του διαλόγου για τον εκλογικό νόμο , θέτουν με κοινό άρθρο τους πέντε νέοι επιστήμονες που προέρχονται από τη δραστήρια νέα γενιά της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Πρόκειται για τους Δ. Αγανίδη, Π. Αγανίδη, Ο. Κετικίδου, Γ. Νικολού και Σ. Παραστατίδη .

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κείμενο τους “η προσχηματική επικέντρωση γύρω από το θέμα του συστήματος μας εμπόδισε να δούμε τις πραγματικές βάσεις των προβλημάτων που απορρέουν από τον εκλογικό νόμο. Όπως, για παράδειγμα, την ανάγκη κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών”. Παράλληλα, επισημαίνουν οτι “μια πραγματική μεταρρύθμιση της εκλογικής μας νομοθεσίας θα επέτασσε επιπλέον, δίχως άλλο, και τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού”

Διαβάστε το ολόκληρο το κείμενο-παρέμβαση των 5

Εκλογικός νόμος: η συζήτηση που δεν έγινε #openGreece

Την προηγούμενη Πέμπτη ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος, ο όγδοος κατά σειρά της περιόδου της Μεταπολίτευσης. Ωστόσο, τόσο η κοινοβουλευτική συζήτηση όσο και ο δημόσιος διάλογος που προηγήθηκαν δεν μπόρεσαν να αναδείξουν -ακόμη περισσότερο, απέκρυψαν- τα κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με την εκλογική νομοθεσία.

Κατ’ αρχάς, το θέμα του εκλογικού συστήματος, το οποίο μονοπώλησε προκλητικά -και δυσανάλογα ως προς την ουσία που κόμιζε- την ατζέντα, θα μπορούσε να λυθεί συναινετικά με την υιοθέτηση ενός κλιμακωτού, αναλογικού μπόνους εδρών (κάθε επιπλέον έδρα να αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό λαϊκής ψήφου) για το πρώτο κόμμα. Μια τέτοια επιλογή θα διασφάλιζε από τη μια τη συγκρότηση βιώσιμων κυβερνητικών σχημάτων, χωρίς να αγνοεί την ιστορική παράδοση της χώρας, και από την άλλη, μέσω της σύνδεσης του ποσοστού με το bonus, θα απέτρεπε ακραία παράδοξα, όπως αυτά των εκλογών του Μαΐου του 2012 (108 έδρες για τη ΝΔ με το 19% των ψήφων). Η προσχηματική επικέντρωση γύρω από το θέμα του συστήματος μας εμπόδισε να δούμε τις πραγματικές βάσεις των προβλημάτων που απορρέουν από τον εκλογικό νόμο.

Όπως, για παράδειγμα, την ανάγκη κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αρχετυπικό παράδειγμα των οποίων αποτελεί η Β΄Αθήνας, οι οποίες συντηρούν με την ύπαρξή τους την εξάρτηση των υποψηφίων από μείζονα μιντιακά και οικονομικά συμφέροντα, αφού δίχως τη στήριξη των τελευταίων η ανάδειξη στο βουλευτικό αξίωμα είναι περίπου αδύνατη. Μια γνήσια εκλογική μεταρρύθμιση θα όφειλε να έχει στο επίκεντρό της (στα πρότυπα της πρότασης της Επιτροπής Αλιβιζάτου) την υιοθέτηση ενός μικτού συστήματος μονοεδρικών και ευρειών περιφερειών, αλλά και σταυρού προτίμησης και λίστας (δεσμευμένου εκλογικού καταλόγου). Η εισαγωγή του στοιχείου της λίστας θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα κατά του πελατειακού συστήματος, το οποίο εδράζεται στην αμοιβαία εκδούλευση μεταξύ βουλευτή και εκλογέα με συνάλλαγμα το σταυρό προτίμησης. Παράλληλα, με την κατάτμηση των περιφερειών θα επιτυγχανόταν και η αποδέσμευση των υποψηφίων από διάφορα εξωθεσμικά κέντρα, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούνταν ισχυρός δεσμός εκπροσώπησης των μικρότερων περιφερειών με τους τοπικούς βουλευτές τους, ο οποίος απουσιάζει σήμερα από τις αχανείς περιφέρειες.

Μια πραγματική μεταρρύθμιση της εκλογικής μας νομοθεσίας θα επέτασσε επιπλέον, δίχως άλλο, και τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού. Σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι συμπατριώτες μας που μετανάστευσαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες, το δικαίωμα ψήφου όσων παραμένουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας θα μπορούσε κάλλιστα να ασκείται είτε στις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία του εξωτερικού, είτε επιστολικώς, χωρίς αυτοί αναγκάζονται κάθε φορά να ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν∙ το ίδιο το Σύνταγμα εξάλλου προβλέπει ρητά τη σχετική δυνατότητα του κοινού νομοθέτη στο άρθρο 51 παρ. 4.

Την ίδια γνήσια προοδευτική μεταβολή του νομοθετικού εκλογικού πλαισίου υπηρετεί άλλωστε και η χορήγηση του δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους, οσοδήποτε καιροσκοπικά κι αν προτιμήθηκε από την κυβερνητική σκοπιά. Οι παραστάσεις πολιτικής ωρίμανσης και οι κοινωνικές προσλαμβάνουσες των 17χρονων της ψηφιακής εποχής είναι σίγουρα πολύ πληρέστερες σε σχέση με τις αντίστοιχες των 18χρονων του 1981, οπότε και μειώθηκε για τελευταία φορά το ηλικιακό κατώφλι του δικαιώματος ψήφου. Αποτελεί, ωστόσο, λογική αναγκαιότητα της μείωσης του ηλικιακού ορίου της ψήφου η ανάλογη προσαρμογή και άλλων δικαιικών εκφάνσεων της ενηλικίωσης (όπως η ικανότητα προς δικαιοπραξία και η ικανότητα προς καταλογισμό).

Οι δύο τελευταίες προτάσεις διευρύνουν το εκλογικό σώμα, υπηρετώντας από κοινού την αντίληψη μιας σύγχρονης ανοιχτής δημοκρατίας, που διέπεται από τις αξίες της διαφάνειας και της συμμετοχής. Μιας δημοκρατίας η οποία δεν είναι περίκλειστη και φοβική, αλλά αγκαλιάζει τόσο τα πιο απομακρυσμένα όσο και τα νεαρά μέλη της, εκπέμποντας την αυθεντική πολιτειακή βούληση να προσανατολίσει το βλέμμα της στο μέλλον και την εξωστρέφεια.

Ο υποκριτικός διάλογος του πολιτικού μας συστήματος, με προεξάρχουσα την κυβερνητική πλειοψηφία, επέλεξε να αγνοήσει τα παραπάνω, όπως και πολλά άλλα συναφή ζητήματα (κομματική χρηματοδότηση, εξορθολογισμός της εκλογικής διαδικασίας, διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος εκλέγειν των ΑμεΑ κ.α.). Στο χέρι μας είναι να τα αναδείξουμε με σοβαρότητα και στις κρίσιμες διαστάσεις τους.

Από την κλειστή δημοκρατία των συμφερόντων καλούμαστε να οδηγηθούμε στην ανοιχτή δημοκρατία της εμπιστοσύνης. Το άνοιγμα των θεσμών που δίνει φωνή σε όλο και περισσότερους και βγάζει τους πολίτες από τις σκιές είναι το πρώτο βήμα για να βγούμε από την κρίση #openGreece.

Δ. Αγανίδης, δικηγόρος

Π. Αγανίδης, οικονομολόγος

Ολγ. Κετικίδου, δικηγόρος

Γ. Νικολού, μετ. φοιτ. Νομικής

Στ. Παραστατίδης, ιατρός

Ροή Ειδήσεων

nafplio arvanitia 210324

19/04/2024 | 20:58

Μονοήμερη στο Ναύπλιο: 6 προτάσεις για μία σούπερ εκδρομή

19/04/2024 | 20:56

Θανάσης Αλευράς: «Διάβασα για την Eurovision όσο δεν έχω διαβάσει για τις Πανελλήνιες»

19/04/2024 | 20:41

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες
xardalias 190424

19/04/2024 | 20:30

Ν.Χαρδαλιάς: Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα «φακελάκια»

19/04/2024 | 20:23

Παπανώτας κατά Πανόπουλου: «Βασιλικότερος του βασιλέως ο πιτσιρικάς;»

19/04/2024 | 20:18

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο
kasselakis 190424 (2)

19/04/2024 | 20:09

Κασσελάκης στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου: Δε θα καταφέρετε να με τσακίσετε!

19/04/2024 | 20:02

Ευρωεκλογές 2024: Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ

19/04/2024 | 19:54

Δόμνα Μιχαηλίδου: Στηρίζουμε τις μη μισθωτές μητέρες – Αποκαταστήσαμε μία μεγάλη αδικία
mystylerocks 190424

19/04/2024 | 19:46

Λάκης Γαβαλάς για το φόρεμα της Θεοδώρας: «Επέλεξες ένα χρώμα ίδιο με τη σημαδούρα στο σκάφος»

19/04/2024 | 19:38

Μαρινάκης στους παίκτες: «Πρέπει να κυνηγάτε τα όνειρά σας, μπορείτε να γράψετε ιστορία»

19/04/2024 | 19:29

Δώρα Τσαμπάζη για Δημήτρη Παπανώτα: «Στο αμοντάριστο υλικό βρίσκω και άλλα προβληματικά σημεία»
metro000

19/04/2024 | 19:21

Μετρό: Κλείνει προσωρινά ο σταθμός «Νίκαια» στη γραμμή 3

19/04/2024 | 19:12

Π.Μαρινάκης: Η χώρα δεν περιμένει θαύματα, αλλά σκληρή δουλειά με αποτέλεσμα

19/04/2024 | 19:04

Συμμετοχή της ΓΣΕΕ σε εργαστήριο για την Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση Friedrich-Ebert-Stiftung και DGB
kasselakis tsipras 180424
Γιώργος Τσίπρας για το «θαύμα» στη βάπτιση του Στέφανου Κασσελάκη: «Αυτή η αναφορά ήταν σοκαριστική»
dimitris papanotas 090424
Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Παπανώτα: «Πρόκειται για προσωπική προσβολή»
papanotas syrizaps
Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας μετά το σάλο για τις δηλώσεις του
screenshot 2
Δημήτρης Παπανώτας: Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, γιος της Κατερίνας Παπακώστα, παίρνει τη θέση του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
sofia mpekatorou 180424
Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κίνηση που πρέπει
nikos androulakis2 050424
Ανδρουλάκης: «Στις 9 Ιουνίου να υπάρχει δύναμη αποδοκιμασίας σε ένα σύστημα εξουσίας»