Αθήνα

 

7 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

2
Κακοκαιρία: Σε ποιους δρόμους υπάρχουν προβλήματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spiegel: Οι ηγέτες του Νότου μπορούν να φέρουν τα πάνω – κάτω!

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο – αποτίμηση της Συνόδου των Ηγετών του Νότου φιλοξενεί σήμερα το Spiegel και εκτιμά μεταξύ άλλων ότι στην Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα θα φανεί αν οι προσκεκλημένοι ηγέτες του Αλέξη Τσίπρα θα εμφανισθούν και πάλι ενωμένοι και αποφασισμένοι. Μετά την σύνοδο των μεσογειακών χωρών την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα οι χώρες […]

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο – αποτίμηση της Συνόδου των Ηγετών του Νότου φιλοξενεί σήμερα το Spiegel και εκτιμά μεταξύ άλλων ότι στην Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα θα φανεί αν οι προσκεκλημένοι ηγέτες του Αλέξη Τσίπρα θα εμφανισθούν και πάλι ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Μετά την σύνοδο των μεσογειακών χωρών την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος εμφανίζονται ως συγκροτημένη ομάδα. Το Club Med, όπως αποκαλείται σκωπτικά, ζητά απομάκρυνση από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας. Επικρίνεται από κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς και εισπράττει χαιρέκακα χαμόγελα από το βορρά.

Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση όμως θα διαθέτει την μειοψηφία αρνησικυρίας και θα μπορεί πραγματικά να μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις της. Στην προσεχή σύνοδο κορυφής θα φανεί πώς θέλουν να την χειριστούν, γράφει η διαδιακτυακή σελίδα τουSpiegel.

Οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών έχουν κάνει συχνά προτάσεις οι οποίες κοστίζουν πολλά χρήματα. Δεν κατάφεραν όμως να τις επιβάλουν. Ηταν μεταξύ τους διχασμένοι και επίσης δεν τους έπαιρναν σοβαρά στις Βρυξέλλες. Γι αυτό του χλεύαζαν ως Club Med. Tώρα τα πράγματα είναι ξαφνικά διαφορετικά.

Hδη αυτή τη βδομάδα θα εμφανιστούν στην ευρωπαϊκή σκηνή με νέα αυτοπεποίθηση. Πόσο (η κοινή τους εμφάνιση) θα είναι θέαμα και πόσο πολιτική την οποία πρέπει να την πάρει κανείς στα σοβαρά μένει να αποδειχθεί.
Στη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας, την Παρασκευή, θα διεκδικήσουν συγκεκριμένα πράγματα, γι αυτό και στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο επικρατεί άγχος και ανησυχία. Αποφάσεις δεν θα ληφθούν στη Μπρατισλάβα, πρόκειται για ανεπίσημη συνάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το Brexit. Kαι όμως εκεί θα χαραχτεί η πορεία για το μέλλον της Ευρώπης, θα διερευνηθούν οι πλειοψηφίες γι αυτό ή εκείνο το θέμα και θα εξεταστούν οι δυνατότητες σχηματισμού ομάδων μεταξύ των χωρών, σημειώνει το Spiegel online.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα πάει να πει “χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης”. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει μάλιστα μιά συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου 50 δισ. ευρώ: κάθε μέλος της Ε.Ε να καταβάλει το 0,5% του ΑΕΠ του και χώρες με υψηλή ανεργία ή πολύ χαμηλή ανάπτυξη να δανείζονται από αυτό χρήματα για να αναθερμάνουν την οικονομία τους. Μέχρι τώρα μια τέτοια πρόταση δεν θα είχε ταράξει τον ύπνο κανενός στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες. “Δεν το κάνουμε, μπάστα”, θα έλεγαν και θα συνέχιζαν με το επόμενο θέμα. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Για την ακρίβεια είναι διαφορετικά μετά την περασμένη Παρασκευή. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσκάλεσε τους ηγέτες της μεσογειακών χωρών της Ευρώπης σε μια ίσως ιστορική συνάντηση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. τα μεσογειακά κράτη μέλη ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μιαν αυτόνομη ομάδα.

Δίπλα στον οικοδεσπότη Τσίπρα κάθισαν ο Ολάντ, ο Ρέντσι και οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Στην Αθήνα ανακάλυψαν ένα νέο αίσθημα κοινής αντίληψης. Ο Ρέντσι και ο Τσίπρας αγκαλιάστηκαν, ο Ολαντ έλαμπε. Ενω μέχρι τώρα ο Γάλλος πρόεδρος προτιμούσε να κρατά αποστάσεις από τους μεσογειακούς γείτονές του, τώρα βλέπει τον εαυτό του ως τον “αρχαιότερο ηγέτη” της νέας πολιτικής ομάδας. Αν και η Πορτογαλία δεν είναι κυριολεκτικά μεσογειακή χώρα νοιώθει άνετα σε αυτόν τον κύκλο πολιτικών.

Εάν ο νότος της Ευρώπης παραμείνει μόνιμα ενωμένος, τότε τα πράγματα θα γίνουν ενδιαφέροντα στην Ε.Ε. Μέχρι τώρα τον τόνο στο στιλ και το περιεχόμενο, από συντηρητικό έως παραδοσιακό, τον έδιναν οι Γερμανοί και οι βόρειοι σύμμαχοί τους. Με το Brexit έχασαν έναν ισχυρό σύμμαχο. Οι ανατολικές χώρες Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία μαζί με την Αυστρία και τη Σλοβενία θέλουν “λιγότερη Ευρώπη”.

Ακριβώς το αντίθετο επιδιώκουν οι αριστερές κυβερνήσεις της Μεσογείου. Η Ευρώπη, λένε, χρειάζεται ένα νέο όραμα και μια νέα πολιτική. Τέλος με την βλακώδη πολιτική λιτότητας, είναι το σύνθημά τους. Ετσι δεν βγαίνεις ποτέ από την κρίση, κατρακυλάς ολοένα και πιο βαθιά. Απαιτούνται επενδύσεις και ανάπτυξη. Δεν θεωρούν καθόλου σωστό το “φρούριο Ευρώπη” με τείχη και στρατό. Κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί ούτως ή άλλως χωρίς να εγκαταλειφθούν οι βασικές ευρωπαϊκές αξίες. Θα μπορούσαν να ανοίξουν ελεγχόμενοι νόμιμοι δρόμοι για τους μετανάστες και να βοηθηθούν οι νότιες χώρες να στεγανοποιήσουν τα σύνορά τους.

“Εκπροσωπούμε πάνω από το μισό της Ε.Ε”, είπε ο Ρέντσι στην Αθήνα, “αυτό έχει ένα βάρος”. Πράγματι, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο νότος διαθέτει την μειοψηφία αρνησικυρίας και μπορεί να μπλοκάρει τα πάντα.
Φυσικά και έχει να κάνει αυτή συμπεριφορά των Τσίπρα, Ολάντ, Ρέντσι και ΣΙΑ με επικείμενες εκλογές και δημοψηφίσματα, οπότε ο καθένας θέλει να κερδίσει πόντους με το νέο προφίλ και το διεθνές βάρος το οποίο αποκτά. Σε τελευταία ανάλυση όλοι αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση στην πατρίδα τους. Αλλά η απόφαση της Μέρκελ να μην διαπραγματευτεί προ των εθνικών εκλογών του 2017 θέματα όπως η περαιτέρω ελάφρυνση το ελληνικού χρέους είναι αναλόγως πολιτικός εγωισμός.

Ο ευρωπαϊκός νότος έχει πράγματι προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λύσουν μόνες τους οι χώρες αυτές. Η επίδειξη δυνάμεως της νότιας Ευρώπης ανησυχεί τη βόρεια. Εξ ού και οι δηλητηριώδεις αντιδράσεις του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Μάνφρεντ Βέμπερ κατά Τσίπρα και Ολάντ.

Ομοίως απαξιωτικά αντέδρασε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι όταν συνέρχονται οι σοσιαλιστές δεν βγαίνουν συνήθως πολλές έξυπνες ιδέες. Ο Σόιμπλε έχει σφάλει συχνά. Πιθανόν να σφάλλει και τώρα.

Ροή Ειδήσεων

27/01/2023 | 00:55

Χρήστος Σταϊκούρας: «Καλοδεχούμενη η συζήτηση, όχι για να συγκρουστούμε αλλά για να συγκριθούμε»

27/01/2023 | 00:50

Γιώργος Χρυσοστόμου: Έπινα κάθε μέρα και γινόμουν εύφλεκτος

27/01/2023 | 00:41

Ε. Αχτσιόγλου: «Όσα είπε ο κ. Βορίδης εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση»
5790229

27/01/2023 | 00:27

Σαρωτικός στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ισοπέδωσε στο ΟΑΚΑ τη Ζάλγκιρις

27/01/2023 | 00:22

Ξαφνιάζει ο Στρατής Χατζησταματίου: «Δεν έχει νόημα να συνεχίσει ο Σασμός για τρίτη χρονιά επειδή έχει επιτυχία»

27/01/2023 | 00:18

27 Iανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

27/01/2023 | 00:14

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή

27/01/2023 | 00:09

Τα ζώδια της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου

27/01/2023 | 00:05

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Ο αιώνιος μύθος της κλασικής μουσικής
kairos kakokairia

27/01/2023 | 00:01

Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Πώς θα κινηθεί την Παρασκευή, ποιες περιοχές θα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα

26/01/2023 | 23:53

Θεσσαλονίκη: Νέα ληστεία σε ψιλικατζίδικο – Απείλησαν με μαχαίρι τον υπάλληλο

26/01/2023 | 23:42

Περιστέρι: Και πάλι υποψήφιος με τον δήμαρχο Παχατουρίδη ο Γιώργος Τσαλίκης
tilefoniki apati

26/01/2023 | 23:28

Πάτρα: Νέα απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Πως την έπεισαν να βάλει 20.000 ευρώ σε κάδο

26/01/2023 | 23:22

Στα χέρια της ΕΛΑΣ οι διαρρήκτες που είχαν ρημάξει τον Ωρωπό

26/01/2023 | 23:04

ΕΕ: Επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το μεταναστευτικό εν όψει της Συνόδου Κορυφής
8
Δημοσκόπηση MRB: 30,2% συγκεντρώνει η ΝΔ, 24,3% ο ΣΥΡΙΖΑ και 10,5% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Πρόταση δυσπιστίας: Μυρίζει μπαρούτι η Βουλή – Η στρατηγική της κυβέρνησης
Πιερρακάκης σε Ραγκούση: Αστείο να λέγεται ότι το κράτος στέλνει μολυσμένα SMS στους πολίτες
Ο Ραγκούσης ζητά εξηγήσεις από Πιερρακάκη: Κινητό πολίτη μολύνθηκε με Predator μέσω sms για εμβόλιο
230126113257
Πρόταση δυσπιστίας- Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Προσοχή, γιατί η λάσπη στον ανεμιστήρα μπορεί να γυρίσει σε αυτούς που την εκτοξεύουν – Live η συζήτηση
Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για Χρήστο Ράμμο: Κανένας δεν εμφανίζεται στη Βουλή αυτόκλητος