Αθήνα

15 oC

βροχοπτώσεις μέτριας έντασης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Μόλις χτυπήθηκε ρώτησε τον γιατρό μού απομένουν 5 μήνες ζωής;» – Συγκινεί η σύζυγος του Γιώργου Βασιλείου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δεσμεύσεις Τσίπρα για «λελογισμένες αυξήσεις» στους δικαστές γεννούν… λελογισμένες υπόνοιες για συναλλαγή!

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «υπόνοιες συναλλαγής» με αφορμή τα μισθολογικά των δικαστικών

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, καθώς λίγες μόνον ημέρες ύστερα από την ανακοίνωση της επιστροφής αναδρομικών στους δικαστικούς, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε σήμερα για «λελογισμένες αυξήσεις» στις αποδοχές τους.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στο εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, με αποκορύφωμα τις παραιτήσεις Συμβούλων της Επικρατείας από την Ένωση Δικαστών του ΣτΕ για τους χειρισμούς του προέδρου στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Αλλά και στις ευθείες κατηγορίες από την αντιπολίτευση σε βάρος της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στο έργο των δικαστών για σημαντικές υποθέσεις και την επιλογή προσώπων στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «υπόνοιες συναλλαγής» με αφορμή τα μισθολογικά των δικαστικών, δεδομένης και της εκκρεμότητας στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Πρώτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για το συγκεκριμένο ζήτημα και ακολούθησε αντίστοιχη ανακοίνωση από τη ΝΔ, όμως έντονες ήταν οι αντιδράσεις και για τη δήλωση του προέδρου του ΣτΕ ότι «οι δικαστές αφουγκράζονται το σφυγμό της κοινωνίας». «Οι δηλώσεις του κ. Σακελλαρίου προκαλούν θεσμικό τρόμο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Η Δικαιοσύνη βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη από τους χειρισμούς του κ. Πρωθυπουργού και τα όποια προσχήματα μόνο πανικό προδίδουν. Η κατάρρευση της Κυβέρνησης δεν πρέπει να συμπαρασύρει το κύρος των θεσμών», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στους προέδρους των δικαστηρίων ότι με την τελική πρόταση της κυβέρνησης για τα Ειδικά Μισθολόγια, θα διατηρηθούν ως έχουν οι αμοιβές των δικαστικών, ενώ θα δοθούν και «λελογισμένες αυξήσεις».

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, από τη Γ.Γ. Εσόδων ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν αναδρομικά στους δικαστές με την επανεκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων από το 2012 έως σήμερα, καθώς αρχικά δεν είχε εφαρμοστεί κατ’ αναλογία με τους βουλευτές το αφορολόγητο του 1/4 της αποζημίωσής τους.

Όπως σημειώνουν πολιτικοί και νομικοί κύκλοι, οι συγκεκριμένες συμπτώσεις δεν μοιάζουν με… συμπτώσεις, τη στιγμή που εκκρεμεί η δίκη για το κορυφαίο πολιτικό ζήτημα των τηλε-αδειών και συνεχίζονται οι καταγγελίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Προς τούτο, η επικείμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαφθορά και τη διαπλοκή φαίνεται ότι θα αποκτήσει νέο ενδιαφέρον, με την αντιπολίτευση να σφυροκοπεί την κυβέρνηση και εκείνη να είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στις αιτιάσεις αυτές.

Το ρεκόρ κρουσμάτων φέρνει τοπικά lockdown σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα – Τι μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
Πέθανε ο Πέτρος Κουναλάκης, ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς
ΠτΔ: Η ιστορία μας διδάσκει ότι η πατρίδα μας δυναμώνει και υπερβαίνει κάθε εμπόδιο όταν είναι ενωμένη
28η Οκτωβρίου: Γεννηματά – «Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά»
ΣΥΡΙΖΑ: Αντί για έκτακτη ενίσχυση του ΕΣΥ ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε διαφημιστικά σποτ
Μητσοτάκης: «Να επιστρατεύσουμε τις ίδιες αρετές που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη όπως στο έπος του 40» (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)