Αθήνα

 

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

simos vasilis
Βασίλης Σίμος: Ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς Αθηνών αναλαμβάνει πολιτικός εκπρόσωπος στο κόμμα Δημοκράτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γεννηματά στο πλευρό των νέων: Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια γενιά στον βωμό του νεοφιλελευθερισμού

Αρχικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση: «

Στην οικονομική κρίση, την παγκοσμιοποίηση, τους νέους και τα οφέλη του σοσιαλισμού αναφέρθηκε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της συνδιάσκεψης των PES Activists. 

Ζούμε σε ένα Παγκόσμιο χωριό. Αυτό το ορίζει η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, της μετακίνησης των κεφαλαίων, της γνώσης, της πληροφόρησης» και τόνισε πως οι αλλαγές γίνονται με μεγάλη ταχύτητα. Κάνοντας την σύγκριση με τις αλλαγές του παρελθόντος, είπε πως είχαν προοδευτικό πρόσημο, «ενέπνευσαν αγώνες, ιδέες αξίες ρεύματα που χαρακτήρισαν τον Δυτικό Κόσμο  μέχρι και την εποχή της Παγκοσμιοποίησης».

Όπως είπε, σε αντίθεση με τότε σήμερα ζούμε μία επανάσταση η οποία όμως έχει μια  «ιδιομορφία,  ζούμε  μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που αλλού προκαλεί φτώχεια, αλλού άνοδο του βιοτικού επιπέδου, χωρίς όμως και εκεί που παρατηρείται άνοδος να σημαίνει ότι προσεγγίζουμε μία κοινωνία της ευημερίας» ενώ για την Ελλάδα είπε πως αποτελεί αρνητικό πρωταγωνιστή αυτής της κρίσης «γιατί βρέθηκε την κρίσιμη στιγμή με Υψηλό δανεισμό, χαμηλή παραγωγικότητα, μεγάλα ελλείμματα, διαλυμένες παραγωγικές δομές».

Επίσης αναφέρθηκε στους νέους λέγοντας πως «δεν κάνουν όνειρα ή φεύγουν από τη χώρα. Δεν εμπιστεύονται την πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν συμμετέχουν στην πολιτική ζωή γιατί δεν βρίσκουν νόημα σε αυτό. Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά. Και σήμερα αυτό που καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό είναι η διαγενεακή αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Πρέπει να ανοίξει με τόλμη αυτό το κεφάλαιο γιατί πλέον είναι θέμα επιβίωσης για τη χώρα».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως οι λύσεις πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «γιατί κατανοούμε ότι στο σύγχρονο κόσμο, κανένα κράτος, δεν μπορεί μόνο του».

Ολόκληρη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά: 

Φίλες και φίλοι

Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να βρίσκομαι εδώ ανάμεσά σας. Ανάμεσα σε νέους ανθρώπους με προοδευτικές ιδέες που δρουν σε Εθνικό Επίπεδο και σκέφτονται σε Ευρωπαϊκό

Η δυναμική των PES Activists της Ελλάδας είναι εντυπωσιακή. Με τεκμηριωμένες προτάσεις, χωρίς λαϊκισμό, με παρουσία στις τοπικές κοινωνίες αλλά και καίριες παρεμβάσεις σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση έχετε κατακτήσει τη δική σας, ποιοτική,  θέση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Φίλοι και φίλες

Ζούμε σε ένα Παγκόσμιο χωριό. Αυτό το ορίζει η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, της μετακίνησης των κεφαλαίων, της γνώσης, της πληροφόρησης.

Οι αλλαγές γίνονται με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα.

Στο παρελθόν αυτές οι αλλαγές, είχαν ένα προοδευτικό πρόσημο χαρακτηριστικό παράδειγμα  Η Γαλλική Επανάσταση.

Ενέπνευσαν αγώνες,  ρεύματα, ιδέες και αξίες, που χαρακτήρισαν τον Δυτικό Κόσμο  μέχρι και την εποχή της Παγκοσμιοποίησης.

Σήμερα ζούμε μία νέα Επανάσταση,  που  στηρίζεται στην τεχνολογική εξέλιξη και στην ταχύτατη μεταφορά και τοποθέτηση κεφαλαίων.

Έχει όμως  μία ιδιομορφία,  ζούμε  μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που αλλού προκαλεί φτώχεια, αλλού άνοδο του βιοτικού επιπέδου, χωρίς όμως και εκεί που παρατηρείται άνοδος να σημαίνει ότι προσεγγίζουμε μία κοινωνία της ευημερίας.

Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε αρνητικό πρωταγωνιστή, της κρίσης, γιατί βρέθηκε την κρίσιμη στιγμή με Υψηλό δανεισμό, χαμηλή παραγωγικότητα, μεγάλα ελλείμματα, διαλυμένες παραγωγικές δομές.

Αποτελεί ίσως παράδοξο, ότι μία από τις λαμπρότερες περιόδους της Ελληνικής ιστορίας, αυτή της μεταπολίτευσης, στην οποία το

βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε αισθητά,

η δημοκρατία  και οι ελευθερίες διευρύνθηκαν,

το κοινωνικό κράτος απέκτησε σάρκα και οστά,

οι μετεμφυλιακές πληγές έκλεισαν οριστικά,

η Ελλάδα, με την προσπάθεια του Ελληνικού λαού, μπήκε στη λέσχη των ισχυρών, μέσω της συμμετοχής της στην ΟΝΕ, τελειώνει και κλείνει με μία κοινωνική τραγωδία.

Αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση των νέων στη χώρα είναι ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Είναι όμως και πολιτικό και εθνικό πρόβλημα. Πολλοί νέοι και νέες αισθάνονται απογοήτευση και ματαίωση. Δεν κάνουν όνειρα ή φεύγουν από τη χώρα. Δεν εμπιστεύονται την πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν συμμετέχουν στην πολιτική ζωή γιατί δεν βρίσκουν νόημα σε αυτό.

Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά. Και σήμερα αυτό που καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό είναι η διαγενεακή αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Πρέπει να ανοίξει με τόλμη αυτό το κεφάλαιο γιατί πλέον είναι θέμα επιβίωσης για τη χώρα.

Είναι προφανές ότι επιζητούμε λύσεις μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  γιατί κατανοούμε ότι στο σύγχρονο κόσμο, κανένα κράτος, δεν μπορεί μόνο του.

Σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από τον θάνατο του Βίλλυ Μπράντ, μιας εξέχουσας πολιτικής προσωπικότητας, ενός σοσιαλδημοκράτη που οραματίστηκε μια ενωμένη Γερμανία που όμως  έφυγε πριν , βιώσει τους πρώτους κλυδωνισμούς του ενωμένου ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική από τότε, από αυτή που οραματίστηκαν οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της περιόδου εκείνης, όπως ο Βίλλυ Μπράντ ή ο Ούλωφ Πάλμε, ο Μιτεράν ή ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η διεθνής οικονομική κρίση, το «νεοφιλεύθερο παράδειγμα» που λειτούργησε ως πρότυπο και για τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε συνδυασμό με το έλλειμμα ηγεσιών συνέβαλαν αναμφίβολα σε πισωγυρίσματα και σε εσωστρεφείς εθνικές πολιτικές.

Την απουσία του ενοποιητικού αυτού στοιχείου την έχουμε βιώσεις εμείς οι Έλληνες 2 φορές τα τελευταία χρόνια: την πρώτη το 2009-10 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, τη δεύτερη  φορά όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση το 2015.

Φτάσαμε λοιπόν σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων όχι μόνο μεταξύ των κρατών-μελών που την αποτελούν, αλλά μεταξύ των ανθρώπων που τη συνθέτουν. Ελαστικοποιήθηκαν ωράρια εργασίας και εργασιακά δικαιώματα. Κάθε κοινωνική κατάκτηση μπήκε στο μικροσκόπιο, κάθε διεκδίκηση στη μέγγενη.

Το κοινωνικό κράτος έγινε κοστοβόρο, η δημόσια υγεία και παιδεία προκάλεσαν – σύμφωνα με τους νεοφιλελεύθερους – την αφαίμαξη της οικονομίας.

Και ξέρετε ο νεοφιλελευθερισμός απαντά πάντα με αριθμούς και ποσοστά.

Αλλά και εμείς οι σοσιαλδημοκράτες με στοιχεία και αριθμούς απαντάμε: Το 2015 στο σύνολο των 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 όταν ξέσπασε η κρίση.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα έχει διπλασιαστεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος, οι νέοι και οι οικογένειες με παιδιά είναι αυτοί που πλήγηκαν περισσότερο. Κοινωνικός αποκλεισμός και φτώχεια. Και η ακροδεξιά καραδοκεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να εκμεταλλευτεί τη γενικευμένη ανασφάλεια και τον ευρωσκεπτικισμό. 

Ποιος θα ξαναμιλήσει για συνδικάτα και όχι για συντεχνίες. Ποιος θα ξαναμιλήσει για πλήρη εργασία και όχι για ελαστική απασχόληση; Ποιος θα ξαναμιλήσει για πραγματικά δωρεάν Παιδεία και Υγεία;

Ποιος θα μιλήσει για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των προσφύγων και όχι μόνο για τις υποχρεώσεις των πολιτών; Ποιος θα μιλήσει γι αυτούς τους ανθρώπους αν όχι εμείς;

Στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από την ταμπέλα του λαϊκισμού (που κακώς δεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα) χάσαμε τη λαϊκότητά μας. Η πολιτική δεν έχει μόνο την τεχνοκρατική της όψη. Η πολιτική έχει να κάνει κυρίως με όραμα. Το όραμα για μια καλύτερη ζωή. Η πολιτική δεν έχει να κάνει με το να περιγράφεις τη δυσκολία, αλλά να με το να βρεις ρεαλιστικό τρόπο να την υπερβείς.

Οι σοσιαλιστές αποτελούμε μία προοδευτική δύναμη. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πραγματικότητα και να επιστρέψουμε στο Κράτος – Έθνος.

Διότι μικρά και αδύναμα κράτη, με υποτιμημένες  δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, είναι το δώρο που θα ήθελαν οι διεθνείς κερδοσκόποι

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε άλλο να αντιμετωπίζουμε παθητικά την Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα. Δεν μπορεί να εμφανιζόμαστε πολλές φορές, ως ουραγοί της Ευρωπαϊκής Δεξιάς. Δεν θα μας προσδώσουν κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού την αμφισβητούμενη  Προοδευτικότητά μας.

Μετά την «καμπάνα» του Brexit, είναι η ώρα των αποφάσεων. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να αλλάξει. Εμείς οι Σοσιαλιστές πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε.

Απαιτείται, ο σοσιαλιστικός και σοσιαλδημοκρατικός χώρος να διαμορφώσει  μία νέα πολιτική ατζέντα, και να την υπερασπιστεί.

Εμβάθυνση των Δημοκρατικών Θεσμών
Έμφαση στις αναπτυξιακές Πολιτικές, και σε νέο καταμερισμό μεταξύ των κρατών μελών
Χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας
Αντιμετώπιση χρέους των πολιτών και των επιχειρήσεων με έμφαση σε πολιτικές αναδιάρθρωσης.
Έμφαση στην κοινωνική Ευρώπη. Δεν μπορεί να αφήσουμε την υπόθεση στους συντηρητικούς που τα βασίζουν όλα στη λιτότητα και όταν μιλούν για Κοινωνική Ευρώπη εννοούν συσσίτια.
Ποσοτικούς στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας στοχεύοντας στην ανάπτυξη, αναπροσαρμόζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας (για παράδειγμα να εξαιρεθούν οι δαπάνες εκπαίδευσης και κατάρτισης).
Κοινή μεταναστευτική πολιτική στην βάση των αρχών της αλληλεγγύης και ίσης κατανομής των βαρών και όχι μόνο αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
 Συνοπτικά θα μπορούσε κανείς να πει, ότι οι παραπάνω άξονες συνιστούν μία πορεία πραγματικής πολιτικής ενοποίησης και εμβάθυνσης της Ευρώπης.

Είναι υποχρέωση του προοδευτικού χώρου να αρθρώσει μία πολιτική αλλαγών.

Αυτή η ριζοσπαστική πολιτική ατζέντα, θα μας δώσει και πάλι την κυριαρχία των πολιτικών εξελίξεων. 

Οφείλουμε να γίνουμε και πάλι ο χώρος των μεγάλων ιδεών των πράξεων των ανατροπών.

Φίλες και φίλοι,

Ο σοσιαλισμός, είναι η νιότη του κόσμου. Για αυτό και επιβάλλεται ο σοσιαλισμός να βρει και πάλι τη χαμένη δική του νιότη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην Ελλάδα, είναι μία δύναμη, που θέλει και μπορεί να φέρει στο Λαό μας μία νέα μεγάλη Αλλαγή.

Κάθε ημέρα, διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην, αναπτυξιακή έκρηξη και την αποκατάσταση της Κοινωνικής Συνοχής.

Θέλουμε τη δική σας συμβολή ενεργά στην προσπάθειά μας. Θέλουμε τη ματιά σας, θέλουμε την αμφισβήτησή σας, θέλουμε τις απόψεις σας, θέλουμε τις διαφωνίες σας, θέλουμε τη φωνή σας.

Σας θέλουμε πρωταγωνιστές.

Πρωταγωνιστές στη μάχη για μία Νέα Ελλάδα σε μια νέα Ευρώπη.

 

Ροή Ειδήσεων

dani alves

28/03/2024 | 13:51

Πρώτη παρουσία του Ντάνι Αλβες στα δικαστήρια για να τηρήσει τους όρους αποφυλάκισης

28/03/2024 | 13:38

Γιώργος Λιάγκας: «Αυτά που έκανε ο Μάρκος Σεφερλής πριν 20 χρόνια ήταν τέρατα, τώρα έχει λειάνει τον λόγο του»

28/03/2024 | 13:26

Αντίνοος Αλμπάνης: «Μετά την περιπέτεια της υγείας μου έχω αλλάξει λιγότερο από αυτό που πιστεύω»
mitsotakis diloseis maximou

28/03/2024 | 13:18

Δεν θα γίνει το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

28/03/2024 | 13:14

Η Duffy σε μία σπάνια ανάρτηση: «H αληθινή ευτυχία έρχεται από μέσα μας»

28/03/2024 | 13:07

Γιάννης Ραγκούσης: «Βεβαίως και μία επίορκη κυβέρνηση μπορεί να κάνει νοθεία»
xrimata euro

28/03/2024 | 12:56

Αύριο στο υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

28/03/2024 | 12:47

Καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων για τον θάνατο από φωτιά 66χρονου

28/03/2024 | 12:37

Το «αντίο» του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Βαθιά δημοκράτης, ουσιαστικός σοσιαλιστής, ο Ανδρέας τον άκουγε, το κίνημα τον σεβόταν»
petros lagoutis 280324

28/03/2024 | 12:30

Πέτρος Λαγούτης: «Όταν κάποιος γίνεται αδιάκριτος και ξεπερνά τα όριά μου με νευριάζει»

28/03/2024 | 12:17

Tο Dads Retreat έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Villa Amfiario στις 15-17 Ioυνίου!

28/03/2024 | 12:07

Δείτε εικόνες: Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα – Πότε έρχεται το νέο κύμα
despoina kampouri 280324

28/03/2024 | 11:52

Το σαρδάμ της Δέσποινας Καμπούρη που… διέλυσε το πλατό του «Πάμε Δανάη»

28/03/2024 | 11:45

Παναθηναϊκός AKTOR – Αταμάν: «Στόχος μας να υπερασπιστούμε την δεύτερη θέση»

28/03/2024 | 11:36

Νίκος Παππάς: «Υπήρξε συνεννόηση, δεν έγιναν αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα» απαντά μετά την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
simos vasilis
Βασίλης Σίμος: Ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς Αθηνών αναλαμβάνει πολιτικός εκπρόσωπος στο κόμμα Δημοκράτες
bf48c002d3f25d23f1f90663d9b2325d xl
Νέες δηλώσεις Ταμήλου μετά τη διαγραφή του: Εμείς οι Τρικαλινοί δεν ευθυνόμαστε για τις διαδικασίες απονομής της Δικαιοσύνης
margaritis
Θ.Μαργαρίτης για Φλωρίδη: «Δεν σέβεται τον χώρο που τον ανέδειξε, προφανώς σοσιαλιστής δεν υπήρξε ποτέ»
spartiates 1 1 1024x683
Καταψηφίζει την πρόταση μομφής ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς
19284611 ragousis
Ραγκούσης: Εάν η ΝΔ δεν ήταν πλειοψηφία, ο κ. Καραμανλής θα είχε ήδη τεθεί στην κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης
karamanlis 270324
Κώστας Καραμανλής: Δεν κρύβομαι, δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία