Αθήνα

 

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πάτρα: Οι συγγενείς της Πισπιρίγκου άδειασαν το σπίτι όπου έζησε με τον Μάνο Δασκαλάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Καμπανες” Σημίτη για εθνικό ατύχημα με grexit – Τι είπε στις Ιστορίες

Για όλα μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην εκπομπή "Ιστορίες" σε συνέντευξή του στην Σία Κοσιώνη και τον Παύλο Τσίμα.

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην εκπομπή “Ιστορίες” σε συνέντευξή του στην Σία Κοσιώνη και στον Παύλο Τσίμα.


Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για δυσάρεστες εξελίξεις στην οικονομία και ατύχημα το οποίο θα μπορούσε ρίξει την χώρα στα βράχια.

Μερικά από τα σημεία της συνέντευξής του:

  • Δε θέλω να επανέλθω στην ενεργή πολιτική ζωή. Χρειάζεται όμως η εμπειρία κάποιων ανθρώπων. Πρέπει να υπάρξουν νέα πρόσωπα.
  • Δεν με ρώτησαν και δεν με συμβουλεύτηκαν ποτέ μετεπειτα από μένα υπουργοί και πρωθυπουργοί . Ελληνική συνήθεια να θεωρείται περιττός όποιος ολοκληρώνει τη θητεία του.
  • Η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο. Η καταπολέμηση της δεν γίνεται με εξεταστικές και εχθρότητα. Δεν μπορεί να εκτοξεύονται κατηγορίες χωρίς στοιχεία.
  • Δεν είδα διαφάνεια στην κυβέρνηση σε θέματα προσλήψεων, δαπανών.
  • Μεγάλο ψέμα οτι η κρίση στην ελληνική οικονομία προήλθε από τις κυβερνήσεις 1996-2004. Προήλθε από την κυβερνητική πολιτική από το 2008 -2009 αλλά και μετέπειτα.
  • Αναγκαία η συμμετοχή στην Ε.Ε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης
  • Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις και πέτυχε την ένταξή της στην ΟΝΕ . Η απογραφή του Καραμανλή εξευτέλισε την Ελλαδα παγκοσμίως. Σωστες οι εγγραφές της στρατιωτικών δαπανών των κυβερνησεων μου.

Εντύπωση προκάλεσε ο πίνακας που παρουσίασε με τα διαγράμματα της ανάπτυξης αλλά και του δημοσιου χρέους.

Εκλογές

«Χρειάζεται μία πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία να έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εκτιμώντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μία έκτακτη κατάσταση και χρειάζεται «μία λύση με προσφυγή στις εκλογές».

 Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι «το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού», ενώ διαπίστωσε αδυναμία στη χάραξη μιας πολιτικής που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά.

«Φοβάμαι το ατύχημα»

Για το εάν φοβάται έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ανέφερε ότι «σχέδιο δεν πιστεύω να υπάρχει». «Φοβάμαι το ατύχημα. Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση γίνεται επί μήνες. Οι αξιολογήσεις δεν γίνονται. Και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που να μην λέει ότι όσο καθυστερούν οι αξιολογήσεις τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα», πρόσθεσε.

Αξιολόγηση

Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, επεσήμανε ότι, σε ό,τι αφορά τις προθέσεις, «τόσο από ευρωπαϊκής πλευράς, όσο και από ελληνικής πλευράς, θέλουμε η αξιολόγηση να τελειώσει. Αλλά οι μεν Ευρωπαίοι θέτουν ορισμένα θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα αυτή η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, η δε κυβέρνηση για να μην αποδυναμώσει τη θέση της, δεν θέλει να κάνει αναγκαίες υποχωρήσεις».

Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι το 2017 είναι μία μεταβατική περίοδος, καθώς λόγω των εκλογών σε Γερμανία και Γαλλία δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις. Ερωτηθείς εάν θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει τα μέτρα, είπε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει. «Οι ξένοι δεν μπορούν να ανακατεύονται στην πολιτική των κομμάτων, τα κόμματα είναι ελεύθερα να υποστηρίζουν το οτιδήποτε πιστεύουν και οι ξένοι θα πρέπει να αναλάβουν ανάλογα τα ρίσκα, τις ευθύνες κλπ. Αλίμονο τώρα, εάν έρχονται και οδηγίες από τις Βρυξέλλες, από τον οποιονδήποτε στο κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης, θα είναι και αστείο και απαράδεκτο σε σχέση με τη λειτουργία της Δημοκρατίας», σχολίασε.

Χρέος

Για το θέμα του χρέους, είπε ότι «όλα έχουν ρυθμιστεί από το τρίτο μνημόνιο». «Όταν λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση λέει θέλω να διαπραγματευτώ αυτά που έχω συμφωνήσει το ’18, πριν, ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται πώς έχει η κατάσταση (…) Δεν είναι κακό να ζητάει πράγματα να γίνουν πιο ευνοϊκά, αλλά δεν πρέπει να το παρουσιάζει στο κοινό σαν το κεντρικό θέμα που υπάρχει σε κάθε διαπραγμάτευση, όταν οι άλλοι δεν το θέλουν και ξέρουν ότι δεν θα πάνε. Είναι μία παραπλάνηση του κοινού αυτή», συμπλήρωσε ο κ. Σημίτης.

Μιλώντας περί εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Σημίτης, δεν απέκλεισε ένταση και «ατύχημα» στο Αιγαίο, λόγω χειρισμών που θα προέλθουν από την ανάγκη συσπείρωσης της τουρκικής κοινής γνώμης γύρω από την ηγεσία Ερντογάν. Κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία για όλα τα ζητήματα. Θεώρησε δε, λανθασμένη την άποψη για μη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όμως κάτι τέτοιο, μία πολιτική διαλόγου δηλαδή, θα περιόριζε σημαντικά τους εξοπλισμούς. «Γιατί να βρισκόμαστε διαρκώς στην ανάγκη των εξοπλισμών; Γιατί να έχουμε εξοπλισμούς οι οποίοι σε ποσοστιαία αναλογία είναι μεγαλύτεροι μετά της Μεγάλης Βρετανίας;» Πρόσθεσε πάντως ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Εγώ είμαι ένας ιδιώτης, ο οποίος μπορώ να λέω ελεύθερα τη γνώμη μου, η Ελλάδα είναι μία χώρα με ευθύνες και πρέπει να προσέχει τι λέει».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, είπε ότι όλοι οι παράγοντες του χώρου θα πρέπει να συνομιλήσουν με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου σχήματος με νέα ηγεσία, η οποία, όμως, δεν θα αποκλείει και τα παλαιότερα ηγετικά στελέχη.

Ερωτηθείς για τη Νέα Δημοκρατία, θεώρησε θεμιτό να μη δεσμεύεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι των δανειστών, ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι η νίκη στις εσωκομματικές εκλογές ήταν απρόβλεπτη και τώρα ο ίδιος πρέπει να αλλάξει το κόμμα του.

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας. «Είμαι αισιόδοξος γενικά. Και πιστεύω ότι η χώρα μπορεί. Πιστεύω ότι χρειάζεται βέβαια μία μεγάλη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Οι υπολογισμοί προβλέπουν την επάνοδο της Ανάπτυξης το 2030. Πιστεύω ότι όσο πιο σοβαροί είμαστε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, εμμένουμε, προσπαθούμε και δεν ασχολούμαστε με διάφορα δευτερεύοντα, μπορούμε να τα καταφέρουμε και νωρίτερα από το 2030».

Ροή Ειδήσεων

03/07/2022 | 23:32

X Factor – Ψινάκης σε Μπόγδανο: «Πρέπει να… αλλάξετε ρούχα με την κυρία Λιόλιου» – Έμειναν όλοι άφωνοι

03/07/2022 | 23:19

Πάτρα: Η Δήμητρα Πισπιρίγκου κατέθεσε ότι είδε αίμα στο στόμα της Ίριδας

03/07/2022 | 23:05

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί της αποψινής (3/7) κλήρωσης 2461

03/07/2022 | 22:45

«Κατασκευασμένη η υπόθεση» λέει ο Κούγιας σχολιάζοντας το βίντεο με την κλωτσιά Αδαμαντίδη στην σύντροφό του

03/07/2022 | 22:34

Ηλεία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Μαίνεται ανεξέλεγκτα η φωτιά, εκκενώθηκαν περιοχές

03/07/2022 | 22:17

Οικονόμου: Διεκδικούμε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας ώστε οι πολίτες να νιώθουν την απαιτούμενη σιγουριά

03/07/2022 | 22:02

Η Super Κική δημοσίευσε βίντεο από την τουαλέτα! «Έχω βαρεθεί να κατουράω… Δεν κάνω άλλη δουλειά»

03/07/2022 | 21:52

Άννα Ντουντουνάκη: Ασημένιο μετάλλιο και στα 50μ. ύπτιο των Μεσογειακών

03/07/2022 | 21:43

Ο Ρουβίκωνας έκανε «ντου» στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

03/07/2022 | 21:28

Κορονοϊός: Νεκρή 19χρονη στο Σισμανόγλειο

03/07/2022 | 21:17

Ντίνα Κώνστα: «Ντόμπρα προσωπικότητα… Με έμαθες τόσα πολλά»- Το συγκινητικό αντίο της Παπούλια

03/07/2022 | 20:58

Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα: Τι υποστηρίζει ο δράστης

03/07/2022 | 20:49

Δανία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης- Πληροφορίες για τραυματίες

03/07/2022 | 20:36

Θέμης Αδαμαντίδης: Σοκαριστικά ντοκουμέντα από τα χτυπήματα στη Βαρβάρα Κίρκη

03/07/2022 | 20:23

Πανελλαδικές εξετάσεις 2022: Η πανέμορφη μαθήτρια από την Άνδρο που συγκέντρωσε 19.040 με εξ αποστάσεως μαθήματα
N. Aνδρουλάκης στη Βόρεια Εύβοια: «Αυτός ο τόπος δεν πρέπει να ξεχαστεί»
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς ΝΔ: «Τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών δεν γράφονται ερήμην των ψηφοφόρων»
Οικονόμου: Πωτοφανές να παραπέμπεται, ένας ακόμη πρώην υπουργός του και ο Τσίπρας να πανηγυρίζει
Νέα Δημοκρατία για Novartis: Στην Κουμουνδούρου έχουν χάσει την επαφή με τη πραγματικότητα
Τζορτζ Τσούνης: «Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας»
Σκυλακάκης για Power Pass: «Δεν θα υπάρξει παράταση-Τον Ιούλιο τα χρήματα στους λογαριασμούς»