Αθήνα

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό – Στα “κόκκινα” από νέα κρούσματα και διασωληνωμένους σε ΜΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τίποτε δεν έχει αλλάξει και τίποτε δεν είναι όπως παλιά: 3 χρόνια μετά, η κυβέρνηση ζει στον αστερισμό της «εξόδου»

Ανήμερα της επετείου του δημοψηφίσματος του 2015, τίποτε δεν θυμίζει το πολιτικό σκηνικό εκείνου του ταραγμένου καλοκαιριού...

Ανήμερα της επετείου του δημοψηφίσματος του 2015, τίποτε δεν θυμίζει το πολιτικό σκηνικό εκείνου του ταραγμένου καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται μεν να πανηγυρίσει την έξοδο από τα μνημόνια – συμπεριλαμβανομένου και του τρίτου μνημονίου, το οποίο η ίδια δημιούργησε – αλλά έχει ξεκινήσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για το βίο της, με αφορμή το Σκοπιανό και τη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποχωρήσει, εξάλλου, οι άλλοτε σύντροφοι της «Αριστερής Πλατφόρμας», με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη να απειλεί με Ειδικό Δικαστήριο τον Αλέξη Τσίπρα για το «όχι» που έγινε «ναι» στο δημοψήφισμα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη να εκφράζουν τον ίδιο καταγγελτικό λόγο κατά του πρωθυπουργού, έχοντας μεταβληθεί σε επίδοξους τιμωρούς του.

Παρά την ευφορία που δημιουργεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο η προοπτική εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο και η μικρή πολιτική επιρροή που φαίνεται να συγκεντρώνουν όσοι αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι γεγονός ότι το κλίμα για την κυβέρνηση έχει βαρύνει επικίνδυνα. Κυρίως με αφορμή το Σκοπιανό, καθώς η πλειονότητα των πολιτών – ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα – αποδοκιμάζει τη συμφωνία των Πρεσπών και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, με αφορμή τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Παράλληλα, ναι μεν το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία, ωστόσο η προοπτική της αυξημένης εποπτείας και των δεσμευτικών στόχων για τα πλεονάσματα έως το 2060 έχουν προδιαγράψει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την (οποιαδήποτε) επόμενη κυβέρνηση και κυρίως τους πολίτες.

Τη βαριά αυτή εικόνα για την κυβέρνηση αποτυπώνει μία ακόμη δημοσκόπηση: οι εξαμηνιαίες «Τάσεις» της MRB. Δεν πρόκειται, μάλιστα, για μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις θερινές διακοπές, αλλά επιπλέον μια έρευνα κοινής γνώμης με αυξημένη βαρύτητα, δεδομένου ότι προκύπτει από μεγάλο δείγμα και γίνεται σε τακτική βάση. Σε αυτήν, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου αυξάνεται έστω και οριακά (9,8% έναντι 9,4% το Δεκέμβριο του 2017), ενώ η ΝΔ βρίσκεται με τις αναγωγές και την εκτίμηση του τελικού ποσοστού κοντά στα όρια της αυτοδυναμίας (σ.σ.: άνω του 36%).

Η πλειονότητα των πολιτών, εξάλλου, αποδοκιμάζει τη συμφωνία των Πρεσπών – σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες -, δηλώνει απαισιόδοξη για το μέλλον και την οικονομική κατάσταση ως άτομα και ως χώρα, ενώ σχεδόν ένας στους δύο ζητάει πρόωρες εκλογές (σ.σ.: αν και δεν τις προβλέπει). Η Βουλή, εξάλλου, που φαίνεται να προκύπτει είναι εξακομματική, με τους ΑΝΕΛ να μένουν εκτός και στο όριο να κερδίζει μια θέση σε αυτήν η Ένωση Κεντρώων. Ως προς το Κίνημα Αλλαγής, φαίνεται επίσης να «κλειδώνει» την τρίτη θέση, ωστόσο το ποσοστό του είναι πεσμένο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017 (8,9% έναντι 10,1%). Εξέλιξη η οποία, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται ως ένα βαθμό ως αναμενόμενη, εξαιτίας της απόφασης του Ποταμιού για αποχώρηση.

Η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία: Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και υπεράσπισης κυριαρχίας – Τους αρχηγούς ενημερώνει ο Μητσοτάκης
Ετοιμάζεται νέα παρέμβαση Μέρκελ στην ελληνοτουρκική ένταση; Για «δραματική κατάσταση», κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές
Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης- Ακυρώνεται η ΔΕΘ! Σε ποιες περιοχές θα κλείνουν τα μπαρ στις 12
Ελληνοτουρκικά: Τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη με Σακελλαροπούλου- Γεννηματά
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό – Στα “κόκκινα” από νέα κρούσματα και διασωληνωμένους σε ΜΕΘ
Παρέμβαση Ε.Ε. κατά της Τουρκίας ζητάει η Ελλάδα – Τι είπαν Μητσοτάκης-πολιτικοί αρχηγοί