Αθήνα

8 oC

αραιές νεφώσεις

Η ώρα της αλήθειας για τους Νεοδημοκράτες - Στην κάλπη για να διαλέξουν: Μητσοτάκης ή Μεϊμαράκης

Η ώρα της αλήθειας για τους Νεοδημοκράτες - Στην κάλπη για να διαλέξουν: Μητσοτάκης ή Μεϊμαράκης

Μία νέα μέρα ξημερώνει από σήμερα για την Νέα Δημοκρατία η οποία αναμένει τον κόσμο της να επιλέξει τον νέο αρχηγό του κόμματος ο οποίος θα κληθεί όχι μόνο να αντιπολιτευτεί σθεναρά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να δείξει εάν είναι ικανός να εκλεγεί και ο νέος πρωθυπουργός.

Οι 404.000 Νεοδημοκράτες που απέκτησαν δικαίωμα ψήφου με τη συμμετοχή τους στον πρώτο γύρο της 20ής Δεκεμβρίου, καλούνται να επιλέξουν μεταξύ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη σε μία μάχη η οποία κατά κάποιο τρόπο θέτει το δίλημμα παλιό VS νέου και καραμανλισμός VS αντικαραμανλισμού.

[adsense]

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, που θυμίζει άνοιξη, η Συγγρού αναμένει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους 404.000 που ψήφισαν την προηγούμενη φορά να προσέλθουν στις 1290 κάλπες για να επιλέξουν εκείνον που τους έπεισε περισσότερο ότι, εκτός από ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος πρωθυπουργός που θα θέσει τη ΝΔ σε τροχιά εξουσίας, μετατρέποντάς την σε αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική δύναμη.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ, εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή. Η εικόνα για το αποτέλεσμα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ. Μάλιστα, αυτή τη φορά- προκειμένου να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις του πρώτου γύρου εξαιτίας της χρήσης fax, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων και οι τοπικές εφορευτικές επιτροπές θα μπορούν να στείλουν το πρακτικό της ψηφοφορίας και με email.

Καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες, όπως και κυρίως το αν ανάμεσά τους θα είναι εκείνοι που στον πρώτο γύρο στήριξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%. Είναι αυτοί οι 128.000 ψήφοι που ίσως κρίνουν το αποτέλεσμα εάν η μονομαχία καταλήξει σε ντέρμπι. Μπορεί ο κ. Γεωργιάδης να συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και να έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του ωστόσο ο κ. Τζιτζικώστας συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση, κλείνοντας, όμως, το μάτι στον κ. Μητσοτάκη. [Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ].

Η ιδεολογική μάχη

Παρόλο που οι δύο μονομάχοι προέρχονται από την ίδια ιδεολογική κατεύθυνση, καθώς παραδοσιακά, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Μητσοτάκης, υπήρξαν θιασώτες του ανοίγματος της ΝΔ προς το Κέντρο, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διαπιστώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αρκετά ζητήματα που αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κεντροδεξιάς: την ανάγκη και τον βαθμό αν ανανέωσης, την αποτίμηση της προηγούμενης τελευταίας κυβερνητικής περιόδου με πρωθυπουργό τον Αντώνη σαμαρά, καθώς και την αντιπολιτευτική τακτική.

Στο κυρίαρχο ζήτημα, πάντως, που ήταν η αντιμετώπιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι πιθανότητες συνεργασίας, οι δύο υποψήφιοι μάλλον συνέκλιναν το τελευταίο διάστημα, αποκλείοντας αμφότεροι κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι τελευταίες δηλώσεις

Στα τελευταία μηνύματα των δύο υποψηφίων, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε ότι από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι: «Το 28% μαζί θα το κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα φέρει τη ΝΔ πρώτο κόμμα και θα την κάνει κυβέρνηση. Η ΝΔ είναι μία. Είναι κόμμα δημοκρατικό, κεντροδεξιό, σύγχρονο, φιλελεύθερο», έγραψε.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ζήτησε την ψήφο των πολιτών με μήνυμά του, στο οποίο υπάρχει ο τίτλος «ψηφίζουμε Πρωθυπουργό». «Ζητώ την ψήφο σου για να κάνουμε πάλι τη ΝΔ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη». Πάντως και ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε να υπηρετεί τις “παρακαταθήκες" του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Ναι είμαι χρήσιμος στη χώρα μου για να διαφυλάξω την ευρωπαϊκή της πορεία».

Λεπτομέρειες επί της ψηφοφορίας

Δικαίωμα ψήφου σήμερα έχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο, της 20ης Δεκεμβρίου. Επιπλέον, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα, ενώ δεν θα πληρώσουν αντίτιμο αυτή τη φορά.

Αναλυτικότερα, οι έξι οδηγίες της ΚΕΦΕ έχουν ως εξής:

1. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, στην Ελλάδα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

2. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον εκείνα τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά την εκλογή της 20ης Δεκεμβρίου 2015 και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

3. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτή την φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους. Για τη διευκόλυνσή τους θα υπάρχουν σχετικές πινακίδες σε όλα τα εκλογικά τμήματα.

4. Κατά την προσεχή εκλογή, οι ψηφοφόροι δεν θα κληθούν να υπογράψουν και να υποβάλουν στην Εφορευτική Επιτροπή δήλωση εγγραφής τους στο κόμμα ή επαναβεβαίωσης της κομματικής τους ιδιότητας. Επίσης, δεν θα τους ζητηθεί να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό προκειμένου να τους επιτραπεί να ψηφίσουν.

5. Για την αναγνώρισή τους από την Εφορευτική Επιτροπή, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την ελληνική ταυτότητά τους (ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής), είτε το ελληνικό διαβατήριό τους (ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει), είτε το ελληνικό δίπλωμα οδήγησής τους.

6. Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να θέσουν σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Προέδρου που θα επιλέξουν.

Send this to a friend