Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα
Η στρατηγική Τσακαλώτου για το Eurogroup και το Excel που θα πείσει τους σκληρούς Ευρωπαίους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική Τσακαλώτου για το Eurogroup και το Excel που θα πείσει τους σκληρούς Ευρωπαίους

Μετά την συνέντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έχει να αντιμετωπίσει στην ευρωομάδα τους «σκληρούς» του ευρωπαϊκού Βορρά, δηλαδή τον Φιλανδό Αλεξάντερ Στουμπ, τον Ολλανδό Γερούν Ντάισεπλμπλουμ και τον Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τους οποίους συναντάται διαδοχικά σήμερα, αύριο και μεθαύριο αντιστοίχως.

Με την πεποίθηση πως οι Ευρωπαίοι θα πειστούν ότι η Ελλάδα έχει καλύψει αρκετό δρόμο όσον αφορά την προσαρμογή της στο πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στο Eurogroup έχοντας ένα «όπλο» μαζί του που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα excel…

[adsense]

Η συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν

Οι δύο υπουργοί παραχώρησαν στη συνέχεια συνέντευξη τύπου και σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες».

Ανέφερε ότι έχει πλέον γεννηθεί εμπιστοσύνη γύρω από την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, γι’ αυτό και πιστεύει ότι ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτισθεί «υπεύθυνη ατζέντα». Σχετικά με το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι γνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «ενάρετου οικονομικού κύκλου».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος υπογράμμισε πως «όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, μέσα σε καλές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας».

Η στρατηγική Τσακαλώτου στο Eurogroup

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έχει τρεις «άσους» στους οποίους ποντάρει είναι οι τρεις πιο «φιλικοί» στην κυβέρνηση υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τους οποίους ήδη είχε απανωτές συναντήσεις από την Παρασκευή μέχρι και χθες, στις πρωτεύουσες των …υπερχρεωμένων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ή φόβους με την Ελλάδα) δηλαδή, διαδοχικά, με τον Πιέρ Κάρλο Πάντοαν της αριστερής κυβέρνησης Ρέντζι στην Ιταλία, με τον Μάριο Σεντένο, υπουργό Οικονομικών του αριστερού συνασπισμού στην Πορτογαλία, αλλά και με τον Μισέλ Σαπέν, της σοσσιαλιστικής κυβέρνησης στη Γαλλία.

Τις συναντήσεις αυτές σκιάζει η επιστροφή του κουαρτέτου στη χώρα μας από το επόμενο σαββατοκύριακο, προκειμένου από Δευτέρα να ξεκινήσει το μεγάλο «παζάρι» για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, το οποίο θα κρίνει την τύχη των συντάξεων και τα νέα φορολογικά μέτρα, αλλά και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έχει αναχθεί σε ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Το βασικό πολιτικό επιχείρημα της κυβέρνησης, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, είναι ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εύθραυστη και πως αν οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέσουν πολύ για το Ασφαλιστικό , τότε μπορεί να προκληθούν τριγμοί και πολιτική αστάθεια που στη χώρα, καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Βουλή δεν υπόσχονται τη σταθερότητα που απαιτεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της χώρας.

Από την άλλη η κυβέρνηση προβάλει την «μεταρρυθμιστική κόπωση» σαν παράγοντα επιτυχίας της. Ο κύριος Τσακαλώτος παρουσίασε μία λίστα με τα όσα ήδη έκανε από τον Ιούλιο και μετά η κυβέρνηση, για να καταδείξει πως δεν αποφεύγει τις υποχρεώσεις της.

«Πιστεύω πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και αυτό μου δίνει τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να συζητήσουμε με τους εταίρους μας σε διαφορετική βάση» είπε ο κ. Τσακαλώτος και απέδωσε τις όποιες διαφωνίες για το ελληνικό ζήτημα σε .. «παρανοήσεις» στις οποίες θα προσπαθήσει να απαντήσει με επιχειρήματα. «Υπάρχουν ζητήματα αλλά δεν πιστεύω ότι θα μείνουν ανεπίλυτα, εφόσον υπάρξουν συζήτηση, επεξηγήσεις και αμοιβαίες παραχωρήσεις» τόνισε.

Ο ίδιος περιέγραψε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα το Ασφαλιστικά και τα δημοσιονομικά-φορολογικά νέα μέτρα.

Όπως είπε χθες από το Παρίσι, «έχουμε αναλάβει μια σημαντική ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Είναι για μας είναι ζήτημα πρώτης γραμμής. Ένα δεύτερο ζήτημα, είναι η υποχρέωσή μας να εξοικονομήσουμε 1% του ΑΕΠ, δηλ. περίπου 1,8 δισ. από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Έχουμε βρει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού αλλά χρειαζόμαστε μερικά περιθώρια ελιγμών ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις φέτος» τόνισε.

Επίσης «υπάρχουν και δημοσιονομικά προβλήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε», αλλά όπως είπε «βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης».

Ροή Ειδήσεων

screenshot 18

29/03/2024 | 13:30

Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία

29/03/2024 | 13:14

«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»

29/03/2024 | 13:05

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Γιατί δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά
screenshot 15

29/03/2024 | 12:33

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram

29/03/2024 | 12:26

Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους
screenshot 12

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο
greenthumb

29/03/2024 | 11:45

Oμόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας – Ισόβια προτείνει η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

29/03/2024 | 11:33

Κολωνός: Η πρώτη αντίδραση της 12χρονης στο άκουσμα της απόφασης – Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα

29/03/2024 | 11:08

Χριστίνα Λαμπίρη: «Δε μπορούσα να διαχειριστώ αυτά τα θέματα, πάλευα μέσα μου»
6078279

29/03/2024 | 11:02

Κολωνός: Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης

29/03/2024 | 10:42

Κολωνός: Ένταση έξω από τα δικαστήρια εν αναμονή της απόφασης για την υπόθεση της 12χρονης – Πέταξαν πέτρες στους κατηγορούμενους

29/03/2024 | 10:22

Βίκυ Κουλιανού: «Ο ρόλος της Κατερίνας Λέχου στο «Είσαι το ταίρι μου» είχε γραφτεί για μένα»
giorgos papandreou 280324
Γ.Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
vouli 29 3
LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας
1963870f3c0f876423be90df31a6e10a xl
Παραιτήθηκαν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
theodoros papatheodorou 280324
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες
6166839
Βουλή: Ακόμη περιμένουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
voula kexagia syriza (2)
Β.Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δύο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;