Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Blame Game για το προσφυγικό μεταξύ Ελλάδας-ΕΕ και στο βάθος Grexit από την Σένγκεν

Η τρίμηνη προθεσμία που δόθηκε στην Ελλάδα για να υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της και να αποτρέψει την «έξωσή» της από τη συνθήκη του Σένγκεν, μπορεί να φτάσει στην μορφή της επιβολής συνοριακών ελέγχων για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τα δύο χρόνια.

Προθεσμία μέχρι τον Μάιο δίνει η Κομισιόν στην Ελλάδα προκειμένου να συμμορφωθεί με τις συστάσεις που αναμένεται να της κάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Φεβρουαρίου.

Πίσω από το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο δεν κρύβεται μόνο το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έναντι της Αθήνας λόγω των καθυστερήσεων που έχει επιδείξει στην οργάνωση και λειτουργία των κέντρων υποδοχής (hotspots). Βασικό ρόλο έπαιξαν τα πορίσματα έκθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών και εκπροσώπων της Κομισιόν, που επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά στις 10-13 Νοεμβρίου για επιτόπιους ελέγχους σταθμούς στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, τη Χίο και τη Σάμο.

[adsense]

Η έκθεση παρουσιάστηκε χθες στο Κολέγιο των Επιτρόπων και διαπιστώνει «σοβαρές ελλείψεις» και «σοβαρές υποχρεώσεις που παραμένουν παραμελημένες» σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά της σύνορα. Αναφέρεται στην παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής, στις περιοχές που ελέγχθηκαν, στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών. Για την τελευταία εκτιμά ότι δεν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ασφάλειας για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατηρούν ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων. Συμπεραίνουν δε ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές.

Ενόχληση της κυβέρνησης για το τελεσίγραφο της Κομισιόν

Έντονη ενόχληση αλλά και ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι προειδοποιήσεις και τα τελεσίγραφα της Κομισιόν. Ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση από το Ισραήλ, όπου βρισκόταν την Τετάρτη, και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το «blame game δεν είναι αποτελεσματικό» ενώ πρόσθεσε, πως «το θέμα δεν είναι να μοιράσουμε ευθύνες αλλά να μοιραστούμε τα βάρη είτε το καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες είτε όχι».

tsipras-netaniahou-1010

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ήρθε σε συνέχεια εκείνης της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Ολγας Γεροβασίλη, η οποία αντέδρασε στη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων απόρρητης έκθεση σε σχέση με τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Η κ. Γεροβασίλη κατέστησε απολύτως σαφή τη δυσφορία της κυβέρνησης με την προειδοποίηση αυτή επισημαίνοντας, πως «μόλις πριν δύο ημέρες, οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, κατέληξαν σε απόφαση, για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του Μεταναστευτικού».

Στην πραγματικότητα, όμως, η Ελλάδα έχει πολύ λιγότερο χρόνο στη διάθεσή της. Για την ακρίβεια, έχει πέντε εβδομάδες για να αποδείξει τουλάχιστον ότι τα hotspots που συνδέονται απόλυτα με τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων είναι λειτουργικά.

Τρεις εικονικοί μήνες

Διότι, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, εντός του Μαρτίου αναμένεται να διεξαχθούν στα επίμαχα σημεία νέοι έλεγχοι από τους εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών για να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει πρόοδος. Υπό αυτό το πρίσμα, αν η Ελλάδα επιθυμεί να αποφύγει τα χειρότερα, θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει κάτι απτό στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης, η οποία ούτως ή άλλως θα εξέταζε την πρόοδό της όχι μόνο για τα hotspots αλλά και για τους χώρους πρώτης και προσωρινής υποδοχής, καθώς και σε ό,τι αφορά τους παράνομους μετανάστες και την πορεία των αποφάσεων επιστροφής.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 13

19/04/2024 | 11:39

Χριστίνα Μηλιού: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού η αδελφή της τραγουδίστριας από τον σύντροφό της

19/04/2024 | 11:32

«Επίθεση» από Δανάη Μπάρκα σε Δημήτρη Παπανώτα: «Με ένα απλό γκουγκλάρισμα μπορείς να δεις ποιον επιλέγεις»

19/04/2024 | 10:55

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Έχω εταιρεία με πωλήσεις πετρελαίων στο ναυτιλιακό κομμάτι»
droneirantoyrkia

19/04/2024 | 10:43

Εκρήξεις στο κεντρικό Ιράν – Πιθανή ισραηλινή επίθεση – Άλμα στην τιμή του πετρελαίου

19/04/2024 | 10:27

Κρήτη: Έκλεψαν ολόκληρο κοπάδι πρόβατα – Πώς τους χάλασε τα σχέδια η αστυνομία

19/04/2024 | 10:18

Δημήτρης Παπανώτας για ΣΚΑΪ: «Κοροϊδεύουν τον κόσμο μπροστά στα μάτια του» – Για ΣΥΡΙΖΑ: «Με έφαγαν, καλή χώνεψη»
stai prwtagwnistes

19/04/2024 | 09:49

Έλλη Στάη: Είμαι 70 χρονών, υπήρξα σκληρή επίτηδες, δεν κάνω διατροφή αλλά γυμνάζομαι

19/04/2024 | 09:43

Αφροδίτη Γραμμέλη σε Γιώργο Λιάγκα: «Μη μας κουνάς το δάχτυλο κάθε πρωί, για όνομα του Θεού δηλαδή – Ξαφνικά βγήκε ο Γιώργος και έκανε πάλι διάγγελμα»

19/04/2024 | 09:31

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Δημήτρη Παπανώτα: «Βρέθηκε εκτός με συνοπτικές διαδικασίες»
240419085918 φυλακή

19/04/2024 | 08:59

Καλαμάτα: Στη φυλακή για απόπειρα βιασμού 29χρονης στο κέντρο της πόλης

19/04/2024 | 08:46

Ελένη Μενεγάκη: Με τρομάζετε και δεν το θέλω αυτό, είπε μετά την είδηση ότι αποχωρεί από το MEGA

19/04/2024 | 08:27

Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Αθήνας: Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγός μηχανής
 αστρολογικές προβλέψεις 6 1200x720 1

19/04/2024 | 08:14

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

19/04/2024 | 08:00

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 19 Απριλίου

19/04/2024 | 07:54

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα – Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις – Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς
kasselakis tsipras 180424
Γιώργος Τσίπρας για το «θαύμα» στη βάπτιση του Στέφανου Κασσελάκη: «Αυτή η αναφορά ήταν σοκαριστική»
papanotas syrizaps
Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας μετά το σάλο για τις δηλώσεις του
dimitris papanotas 090424
Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Παπανώτα: «Πρόκειται για προσωπική προσβολή»
nikos androulakis 020424
Ν.Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ
sofia mpekatorou 180424
Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κίνηση που πρέπει
mitsotakis 180424
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με Τουσκ και Μέτσολα στο Βέλγιο