Αθήνα

 

20 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμπανάκι από τον Μουζάλα: Μας διώχνουν από την Σένγκεν – Θα δει τους πολιτικούς αρχηγούς

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Εξαιρετικά ανήσυχος είναι ο υπουργός Μεταναστευτιής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς και προειδοποιεί πως η χώρα μας είναι ένα βήμα πριν από την έξοδο από την συνθήκη Σένγκεν.

Μπορεί επισήμως η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει εκφράσει την άποψη εκδίωξης της Ελλάδας από την Σένγκεν, ωστόσο πολλά είναι αυτά που συνηγορούν πως οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να μας σπρώξουν… στον γκρεμό. Από την μία η τρίμηνη διορία που δόθηκε στην Ελλάδα για συμμόρφωση στους όρους της συνθήκης και από την άλλη η στήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην πρόταση της Σλοβενίας για κλείσιμο των συνόρων από την πλευρά των Σκοπίων δημιουργούν ένα κοκτέιλ δίχως προηγούμενο.

Η ανησυχία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη και την φανερώνει και στα Μέσα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του το πρωί της Παρασκευής στο MEGA όπου αποκάλυψε πως θα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με το κλίμα που επικρατεί.

Μιλώντας στο Μega και την εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», ο κ. Μουζάλας ανέφερε «δεν μπορώ να σας πω αν υπάρχει πιθανότητα επιβολής αποκλεισμού των συνόρων, αλλά η κυβέρνησή μας πρέπει να δρα σαν να υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό. Αυτό που εγγυώμαι είναι ότι παλεύουμε για να φύγει από το τραπέζι αυτή η συζήτηση. Γίνεται ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πίσω από το τραπέζι ακούγονται τέτοια πράγματα και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Προσπαθώ να πω ότι, φοβόμαστε ή δεν φοβόμαστε, πρέπει συσπειρωμένα να το αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα παλέψουμε τέτοιες προτάσεις, που δεν είναι επίσημες προτάσεις, ώστε να φύγουν από το τραπέζι» τόνισε, ζητώντας συσπείρωση όλων των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

[adsense]

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (τη Δευτέρα στις 11.30), ο οποίος ο ίδιος ζήτησε ενημέρωση, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η άποψη που στοχοποιεί την Ελλάδα, που λέει να βγούμε από την Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη θέση της Κομισιόν και το θέμα δεν συζητήθηκε στην σύνοδο της Ολλανδίας. Εμείς παλεύουμε ενωμένοι, όλα τα ελληνικά κόμματα μαζί στην Ευρώπη, κι αυτό είναι το θετικό», συνέχισε και ανέφερε: «Ο Ντομπρόφσκις διατύπωσε προσωπική του άποψη με την προειδοποίηση των τριών μηνών, άλλωστε ξέραμε ότι θα είναι μια κακή έκθεση γιατί βασίστηκε σε στοιχεία των αρχών του Νοεμβρίου. Οι καινούριες εκθέσεις θα είναι καλές».

Ο κύριος Μουζάλας παραδέχθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά τόνισε ότι βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο: «Υπάρχει μία αλήθεια, το ότι έχουμε καθυστέρηση στα hotspots, αυτό μερικώς είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Έχουμε τελειωμένο το κέντρο της Μυτιλήνης και μέχρι 10-15 Φλεβάρη, θα είναι στην Σάμο, Χίο και Λέρο. Το πέμπτο είναι στην Κω, υπάρχει η γνωστή εμπλοκή εκεί, το έχουμε πει στην Κομισιόν και δεν θα είναι πρόβλημα αυτό».

Υπάρχει μια σκοπιμότητα και μια χρησιμότητα, με την έννοια ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή μπορεί να διαπιστώσει τις ελλείψεις και να σε βελτιώσει ή να σε καταγγείλει. Η έκθεση έχει δίκιο, όταν λέει ότι στις 13 Νοεμβρίου η καταγραφή γινόταν κατά 60% περίπου. Είχαμε ζητήσει 100 μηχανήματα και μας είχαν στείλει 48, αυτό δεν το λέει η έκθεση, τώρα που έχουμε την βοήθεια και τα μηχανήματα εργαζόμαστε κανονικά.

Το συνολικό κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού είπε ο κύριος Μουζάλας, εκτιμάται περισσότερο από ένα δισ. ευρώ: «Τα χρήματα που έχουμε πάρει είναι λιγότερα από αυτά που χρειαζόμαστε, μας έχει κοστίσει πάνω από ένα δισ. ευρώ, εκτός από τις παράπλευρες απώλειες, τα πλαστικά σωσίβια, τις βυθισμένες βάρκες». Επίσης ο υπουργός επισήμανε ότι οι ροές δεν έχουν μειωθεί καθόλου, παρά όσα ανέμεναν κάποιοι λόγω του χειμώνα, αλλά και της συνεργασίας με την Τουρκία: «Μέσα στο Γενάρη έρχονται 2.500 την ημέρα, έχουν έρθει γύρω στις 50.000 και το 2015 συνολικά 850.000. Έχει αποδειχθεί ότι η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις ροές».

Οι πρόσφυγες, εξήγησε, δεν ξεκίνησαν ξαφνικά από την Τουρκία αυτό το ταξίδι, αλλά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπήρξαν συγκεκριμένοι λόγοι: Κατέπεσαν τα οικονομικά των στρατοπέδων στην Τουρκία, ο πόλεμος συνεχίστηκε και δημιουργήθηκαν καινούριοι πρόσφυγες, οι οποίοι άλλωστε με το χρόνο συνειδητοποίησαν ότι δεν θα επιστρέψουν σύντομα στην Συρία και άρα αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ζωή αλλού.

Βίτσας: «Δεν φοβάμαι την έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν»

«Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο θέμα των προσφύγων, περισσότερο από ότι έχουν ανταποκριθεί οι εταίροι στις ανάγκες της Ελλάδας για το θέμα» τόνισε Δημήτρης Βίτσας, ενώ εκτίμησε πως «η χώρα δεν μπορεί να μεταβληθεί σε χώρα δεσμοφύλακα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι δεν φοβάται έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν και απέρριψε την κριτική ότι η χώρα καθυστερεί. Σημείωσε ότι 4 από τις 5 δομές είναι σχεδόν έτοιμες και θα παραδοθούν σε λειτουργία τις επόμενες μέρες, ενώ τόνισε ότι ήδη λειτουργεί στη Λέσβο.

Ροή Ειδήσεων

seismos 5 600x337 1.jpg 1 2

29/03/2024 | 09:23

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στην Αττική

29/03/2024 | 09:05

Ευρωεκλογές 2024-ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι

29/03/2024 | 08:42

Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε
screenshot 2

29/03/2024 | 08:31

Πύργος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου – Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

29/03/2024 | 08:27

Καρδίτσα: Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη στο Καταφύλλι Αργιθέας – Έρευνες της αστυνομίας για το ενδεχόμενο εγκλήματος

29/03/2024 | 08:11

Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζεται σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του
genikes provlepseis

29/03/2024 | 08:04

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

29/03/2024 | 07:58

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου

29/03/2024 | 07:47

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού
6167830

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν
6167625

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς
vouli 29 3
LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας
giorgos papandreou 280324
Γ.Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
voula kexagia syriza (2)
Β.Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δύο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;
pasok kinal 130723
Διαψεύδει τον Ν.Παππά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας
theodoros papatheodorou 280324
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες
syriza sima 220324
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: “Στην Βουλή έπεσαν οι μάσκες – Το έγκλημα των Τεμπών θα διαλευκανθεί”