Αθήνα

 

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

6208654
Κασσελάκης: «Μην λέτε ότι είμαι η ελπίδα σας. Δεν θέλω να γίνω μακάβριος αλλά ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να είναι η ελπίδα. Κάτι μπορεί να μου συμβεί εντάξει;»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μαύρα σύννεφα» πάνω από το Μαξίμου φέρνει η αβεβαιότητα της αξιολόγησης

Ο πρωθυπουργός, που επιστρέφει αργά απόψε το βράδυ από το Ιράν, αναμένεται να έχει πυκνές συσκέψεις προκειμένου να καθοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές με ορίζοντα το Eurogroup της Πέμπτης.

Όλο και πιο πίσω πηγαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία επιστροφής που άφησαν ανοιχτή φεύγοντας οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών, με συνέπεια να ανεβαίνει και ο λογαριασμός των μέτρων για τα οποία καλείται να αποφασίσει η κυβέρνηση.

Εν μέσω σφοδρών πιέσεων για νέα μέτρα και περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις, οι αγρότες ετοιμάζουν κάθοδο των τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή. [Διαβάστε σχετικλά ΕΔΩ]. Ασφαλιστικό και φορολογικό, επομένως -αν, τελικά, έρθουν προς νομοθέτηση, είτε «πακέτο» είτε μεμονωμένα- θα αποτελέσουν το μεγάλο κρας τεστ, ενώ στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί αν και με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα μπορέσει βγει αλώβητη.

[adsense]

Έτσι, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός (πριν μία εβδομάδα) προέβλεπε να επιστρέψει το κουαρτέτο στις 15 Φεβρουαρίου και ο β’ γύρος της αξιολόγησης να τελειώνει στις 26-28 Φεβρουαρίου, την Παρασκευή που αναχώρησαν από την Αθήνα οι επικεφαλής η ελληνική πλευρά εκτιμούσε ότι θα επιστρέψουν περί τις 17 ή 18 Φεβρουαρίου. Τελευταίες πληροφορίες όμως λένε πως μπορεί να μην επιστρέψουν τελικά πριν τις 20 του μηνός. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως θα απομένει λιγότερο ίσως από μία εβδομάδα για να κλειστεί η συμφωνία ή, όπως φοβούνται στην κυβέρνηση, να μην υπάρξει καν συμφωνία μέσα στον Φεβρουάριο.

Στην κυβέρνηση σκέφτονται πλέον «​πονηρά​»​ και φοβούνται ότι οι δανειστές χρονοτριβούν επίτηδες και την αφήνουν να ​έρθει στην ανάγκη να… προτείνει μόνη της τα σκληρά μέτρα που ξέρει πως θέλουν να ακούσουν οι θεσμοί (όπως αυτά που προανήγγειλαν την περασμένη Πέμπτη η έκθεση της Κομισιόν και η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ) ώστε να εκτεθεί στους ψηφοφόρους, χωρίς να της τα επιβάλει ο «μπαμπούλας» της Τρόικα – που βόλευε πολύ πολλούς ως τώρα να επικαλούνται ως «πολιτικό άλλοθι».

Εμπλεξαν τις… γραμμές

Τα έτσι και αλλιώς ταραγμένα νερά ήρθε να αναστατώσει κι άλλο η προειδοποίηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ότι «αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις, που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τον ελληνικό λαό, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο», διευκρινίζοντας, βέβαια, ότι ο λαός «έχει απαντήσει πολύ πρόσφατα» (συνέντευξη στη Realnews).

Ο Γιάννης Δραγασάκης προχώρησε σε μια αμφίθυμη δήλωση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά ηρωική έξοδο. Ωστόσο, όπως είπε, «τα αδιέξοδα, πάντα, τα λύνει η Δημοκρατία. Δεν πρέπει να υπάρχει μια φοβία μη τυχόν και προσφύγουμε στον λαό» (Αθήνα 9,84).

Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα: «Αν χάσουμε την κοινωνική στήριξη, τον ξέρουμε τον δρόμο… Δεν θα χρειαστούμε κανέναν να μας πει το τι θα κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε “δεμένοι” στις καρέκλες μας» (Kontranews).

Η κυβερνητικής εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, εμφανίστηκε πιο κατηγορηματική και διεμήνυσε πως «ενδεχόμενο οικουμενικής ή εκλογών δεν υπάρχει». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος δήλωσε στην Καθημερινή πως «σε καμία περίπτωση δεν απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα».

«Κλειδί» το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης

Οι διαπραγματεύσεις πάντως συνεχίζονται εξ αποστάσεως, με βάση τη λίστα των εκκρεμοτήτων που άφησαν πίσω τους φεύγοντας οι επικεφαλής. «Κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, όπου θα φανεί αν οι οι δανειστές έχουν διάθεση να επιστρέψουν γρήγορα ή όχι στην Αθήνα.
Όσο χάνεται χρόνος, η Αθήνα πιέζεται πολλαπλά. Ειδικά το ΔΝΤ δείχνει διάθεση να μην βιάζεται να βγάλει εισιτήριο επιστροφής, βάζοντας «φωτιά» στην αξιολόγηση. Σε τέτοια περίπτωση, θα ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο και η «κόντρα» της Αθήνας με τους δανειστές, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, την ώρα που συνεχώς θα αυξάνεται ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων που ζητούν οι πιστωτές.

Ήδη πάντως η Τρόικα πιέζει για πρόσθετα μέτρα 1,8-2 δισ. ευρώ για τη διετία 2016-2017, πέραν από όσα περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Αυγούστου που ψήφισε η ελληνική βουλή. Αν αθροιστούν μάλιστα και οι εκκρεμείς μνημονιακές δεσμεύσεις (1,305 δισ. ευρώ για το 2017 και 435 εκατ. ευρώ για το 2018), τότε ο «λογαριασμός» με τα νέα βάρη πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ, πλέον των 5,7 δισ. ευρώ που κομίζει ο φετινός προϋπολογισμός.

Και ενώ όσοι έβγαιναν από τις συσκέψεις με την Τρόικα την περασμένη εβδομάδα έλεγαν πως «το κλίμα ήταν καλό, δεν απέρριψαν τις προτάσεις μας, δείχνουν κατανόηση, συζητάμε κάποιες παραμέτρους» κλπ, προέβλεπαν ταυτόχρονα ότι «θα είναι πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, θα έχουμε πρόβλημα όταν επιστρέψουν, μέγα θέμα θα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2016».

Ροή Ειδήσεων

02/05/2024 | 14:12

Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβίασε τη συνθήκη για την απαγόρευση χημικών όπλων στην Ουκρανία

02/05/2024 | 14:05

Στο Μαρούσι ο Μητσοτάκης: Μίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες – Δείτε εικόνες

02/05/2024 | 13:50

Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρός 62χρονος, έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του
mpakodimou 3

02/05/2024 | 13:41

Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο, ταράχτηκε η μαμά μου»

02/05/2024 | 13:32

Σκρέκας: Μάρτιο και Απρίλιο είχαμε μηδενικές ανατιμήσεις στα προϊόντα – Τα μέτρα αποδίδουν

02/05/2024 | 13:25

Κορυφώνεται η πασχαλινή έξοδος – Καθυστερήσεις άνω της μισής ώρας στην Αττική Οδό
kikilias 020524

02/05/2024 | 13:15

Κικίλιας: Οι εμπρησμοί πλέον δεν είναι πλημμελήματα, είναι κακουργήματα

02/05/2024 | 13:07

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Γαλακτομπούρεκο

02/05/2024 | 13:01

Λίβερπουλ: «Τσιμίκας, Ντίαζ στη λίστα των υπό παραχώρηση παικτών»

02/05/2024 | 12:52

Ο Όζι Όσμπορν θέλει να κερδίσει Όσκαρ

02/05/2024 | 12:42

Βάνδαλοι κατέστρεψαν δέντρα που φυτεύτηκαν για τα θύματα των Τεμπών

02/05/2024 | 12:32

Αυξομειώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος του Μαΐου
dimitris kokotas

02/05/2024 | 12:22

Δημήτρης Κόκοτας: Συγκινεί η σύζυγος του, Κατερίνα – «Νιώθω ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν, σαν να μην έχουν γίνει»

02/05/2024 | 12:13

Διάσωση 38 μεταναστών και προσφύγων νότια της Γαύδου – Μεταφέρονται στα Χανιά

02/05/2024 | 12:05

Σε ανοιχτή συζήτηση για την έμφυλη βία συμμετείχε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
6208654
Κασσελάκης: «Μην λέτε ότι είμαι η ελπίδα σας. Δεν θέλω να γίνω μακάβριος αλλά ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να είναι η ελπίδα. Κάτι μπορεί να μου συμβεί εντάξει;»
nikos androulakis 010524 (2)
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο Καισαριανής: «Κρατάμε τη θυσία τους ως πυξίδα»
screenshot 12
Ο Στέφανος Κασσελάκης στο Σκοπευτήριο Καισαριανής την Πρωτομαγιά – Κατέθεσε στεφάνι
kourakis moralis 010524 (3)
Συνάντηση Κουράκη με Μώραλη: «Στην Αυτοδιοίκηση κρίνεται η ικανότητα Ελλάδας και Ε.Ε. να δώσουν λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών»
kasselakis syriza 120424 (7)
Κασσελάκης: Αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει
xaritsis mitsotakis 020224 (2)
Νέα Αριστερά: Στη λαϊκή αγορά της Κυψέλης ο Αλέξης Χαρίτσης μαζί με υποψήφιους ευρωβουλευτές