Αθήνα

 

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του
Πέρασε με 154 «ναι» η τροπολογία για τις άδειες των καναλιών – Τσίπρας: Και πολλές είναι 4 άδειες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Και πολλές είναι 4 άδειες – Πέρασε με 154 «ναι» η τροπολογία για τις άδειες των καναλιών

Με την θετική ψήφο 154 βουλευτών εγκρίθηκε η κυβερνητική τροπολογία που επιχειρεί να αναδιατάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο περιορίζοντας σε τέσσερις τους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα εκπέμπουν πανελλαδικά. «Όχι» ψήφισαν 102 βουλευτές και «παρών» επέλεξαν 14 βουλευτές.

Θυελλώδεις ήταν οι αντεγκλήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής με την αντίδραση τής αντιπολίτευσης να είναι σύσσωμη για την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Την ρύθμιση στήριξε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, χωρίς ωστόσο η στάση του Αχαιού βουλευτή να ερμηνεύεται ως επιστροφή στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης καθώς για τα κρίσιμα νομοσχέδια του ασφαλιστικού και του φορολογικού έχει ξεκαθαρίσει ότι καταψηφίζει.

Καταψήφισαν 102 βουλευτές από την ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων ενώ ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης δήλωσαν «παρών». Από την διαδικασία απουσίαζαν συνολικά τριάντα βουλευτές, ωστόσο «ηχηρή» θεωρείται αυτή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να επέμβει στον χώρο των ΜΜΕ εισάγοντας τον περίφημο «βασικό μέτοχο».

[adsense]

Άγρια κόντρα στην Βουλή

Πάντως, κατά την συζήτηση κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδόθηκαν σε σφοδρή σύγκρουση τόσο για την διαδικασία που εισήχθη στην Βουλή η ρύθμιση όσο και για το περιεχόμενό της. Από το ξεκίνημα της διαδικασίας στην Ολομέλεια, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για ευθεία και κατ’ επανάληψη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να καταθέσει την τροπολογία σε «κύρωση συμφωνίας» της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας που, εκ του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, απαγορεύεται.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στην επιλογή της σύνθεσης του ΕΣΡ και διαβεβαίωσε ότι θα βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα πατάξει τη διαπλοκή.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προαναγγελία από τον πρωθυπουργό, στην Ολομέλεια, ότι εφόσον δεν κατατεθεί τέτοιο αίτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση, θα το καταθέσει το κυβερνών κόμμα. Αντίστοιχο αίτημα πάντως κατέθεσαν και βουλευτές της ΝΔ.

Στο βήμα, μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ακολούθησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ξεκίνησε με αναφορά στο τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο αλλά και στο αγροτικό θυμίζοντας στον Πρωθυπουργό τις προεκλογικές του υποσχέσεις στους αγρότες. Κατηγόρησε δε ευθέως τον Πρωθυπουργό: «Εσείς είστε η διαπλοκή κ. Τσίπρα».

Τσίπρας: Βάζουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την τοποθέτησή του επιχείρησε να σηματοδοτήσει τη βούληση της κυβέρνησης να επιβάλει τη νομιμότητα, αλλά και να ολοκληρώσει ένα ακόμα προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά, «είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε», όπως είπε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους, μιλώντας για «χρεοκοπημένα κανάλια» που δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, και εγκαλώντας, μεταξύ άλλων, τη ΝΔ, για το ό,τι δεν επέδειξε συναίνεση για τον ορισμό της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ, οδηγώντας στη σημερινή διαδικασία. Παράλληλα, απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για την «σπουδή» που δείχνει πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είχε συμπεριληφθεί στις προγραμματικές εκδηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου όσο και έπειτα από αυτές του Σεπτεμβρίου του 2015. «Θα ήταν σαν να πήγαινες να πουλήσεις άμμο στην έρημο ή πάγο στον Βόρειο Πόλο» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε ανοιχτό διαγωνισμό για τα κανάλια, αλλά επιλέγει να πάει σε έναν «κλειστό» διαγωνισμό, με δημοπράτηση μόλις τεσσάρων αδειών. Επικαλέστηκε, δε, το ευρωπαϊκό παράδειγμα και ανέφερε ότι τα οκτώ κανάλια λειτουργούν σήμερα σε καθεστώς ανομίας. «Όχι μόνο δεν είναι λίγες, αλλά είναι και πολλές οι τέσσερις άδειες» συμπέρανε ο πρωθυπουργός, καλώντας τη ΝΔ να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει τη χώρα «ευρωπαϊκή μπανανία». Παράλληλα, απαντώντας, όπως είπε, στη νεοφιλελεύθερη επιχειρηματολογία, αναρωτήθηκε γιατί η αγορά δεν έχει προχωρήσει, 27 χρόνια τώρα, σε αυτορρύθμιση και τα «υπερχρεωμένα κανάλια συντηρούνται από τις τράπεζες, όταν η υπόλοιπη οικονομία έχει στεγνώσει». Ακόμη, χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την στάση της ΝΔ ως προς τον ορισμό της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ και είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το Σύνταγμα, ενώ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας. Διερωτήθηκε, ακόμη, εάν το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει ρύθμιση για τις ζημιογόνες εφημερίδες και τόνισε ότι η λύση δεν είναι να κλείσουν κανάλια, αλλά να ευνοηθεί ο ανταγωνισμός.

Κυριάκος: Στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε – Εσείς είστε η διαπλοκή

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας το λόγο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, τονίζοντας ακόμη ότι οι κυβερνώντες έχουν πει πολλά ψέματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

«Μπορείτε να μετακινηθείτε από το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή και πίσω, αλλά στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και των επιστημονικών φορέων για το ασφαλιστικό. Μιλώντας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι υπέρ της διαφάνειας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ως τον απόλυτο κυρίαρχο των μέσων ενημέρωσης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό, ρωτώντας τον χαρακτηριστικά: «Αφού επικαλείστε τους νόμους της αγοράς, γιατί δεν ορίζετε και ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, σούπερ μάρκετ, κομμωτηρίων;», προκαλώντας χειροκροτήματα από τα έδρανα της ΝΔ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς διαπλοκής, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τον κ. Τσίπρα: «Εσείς είστε η διαπλοκή. Είστε πιο παλιό και από το παλιό». Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί ένα ιδιότυπο «θεσμικό Grexit», στο οποίο, όπως είπε, θα βρει απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση και όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 9

19/04/2024 | 10:55

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Έχω εταιρεία με πωλήσεις πετρελαίων στο ναυτιλιακό κομμάτι»

19/04/2024 | 10:43

Εκρήξεις στο κεντρικό Ιράν – Πιθανή ισραηλινή επίθεση – Άλμα στην τιμή του πετρελαίου

19/04/2024 | 10:27

Κρήτη: Έκλεψαν ολόκληρο κοπάδι πρόβατα – Πώς τους χάλασε τα σχέδια η αστυνομία
screenshot 6

19/04/2024 | 10:18

Δημήτρης Παπανώτας για ΣΚΑΪ: «Κοροϊδεύουν τον κόσμο μπροστά στα μάτια του» – Για ΣΥΡΙΖΑ: «Με έφαγαν, καλή χώνεψη»

19/04/2024 | 09:49

Έλλη Στάη: Είμαι 70 χρονών, υπήρξα σκληρή επίτηδες, δεν κάνω διατροφή αλλά γυμνάζομαι

19/04/2024 | 09:43

Αφροδίτη Γραμμέλη σε Γιώργο Λιάγκα: «Μη μας κουνάς το δάχτυλο κάθε πρωί, για όνομα του Θεού δηλαδή – Ξαφνικά βγήκε ο Γιώργος και έκανε πάλι διάγγελμα»
screenshot 4

19/04/2024 | 09:31

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Δημήτρη Παπανώτα: «Βρέθηκε εκτός με συνοπτικές διαδικασίες»

19/04/2024 | 08:59

Καλαμάτα: Στη φυλακή για απόπειρα βιασμού 29χρονης στο κέντρο της πόλης

19/04/2024 | 08:46

Ελένη Μενεγάκη: Με τρομάζετε και δεν το θέλω αυτό, είπε μετά την είδηση ότι αποχωρεί από το MEGA
screenshot 2

19/04/2024 | 08:27

Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Αθήνας: Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγός μηχανής

19/04/2024 | 08:14

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

19/04/2024 | 08:00

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 19 Απριλίου
screenshot 1

19/04/2024 | 07:54

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα – Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις – Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

18/04/2024 | 23:20

Κατερίνα Καινούργιου-Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ποζάρουν αγκαλιασμένες σε βραδινή έξοδο

18/04/2024 | 22:55

Πασαλιμάνι: Η στιγμή που εργάτης βρίσκει νεκρό τον 31χρονο αστυνομικό μετά την κατάρρευση του κτιρίου
kasselakis tsipras 180424
Γιώργος Τσίπρας για το «θαύμα» στη βάπτιση του Στέφανου Κασσελάκη: «Αυτή η αναφορά ήταν σοκαριστική»
papanotas syrizaps
Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας μετά το σάλο για τις δηλώσεις του
nikos androulakis 020424
Ν.Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ
dimitris papanotas 090424
Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Παπανώτα: «Πρόκειται για προσωπική προσβολή»
sofia mpekatorou 180424
Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κίνηση που πρέπει
mitsotakis 180424
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με Τουσκ και Μέτσολα στο Βέλγιο