Αθήνα

 

18 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του
Αποχωρούν οι αγρότες από τα μπλόκα και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις υπό άλλη μορφή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αγρότες επιστρέφουν στα μπλόκα και απορρίπτουν μαζικά τις προτάσεις του Τσίπρα

Εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέφεραν πως έγινε ουσιαστικός διάλογος, παρουσίασαν τις προτάσεις τους, το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός, και πως θα επιστρέψουν στα μπλόκα για να ληφθούν αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Στο κενό έπεσαν οι προτάσεις της κυβέρνησης στους αγρότες, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο αγροτικός κόσμος «βράζει», εκτιμώντας ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μετακίνηση από τον πρωθυπουργό προς την πλευρά των ανθρώπων της υπαίθρου.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, δεν έδωσαν καμία απάντηση. Πάντως, το κλίμα είναι βαρύ, ενώ και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για τα όσα ανακοίνωσε στον αγροτικό κόσμο.

[adsense]

Χαρακτηριστικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από μπλόκα:

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν σε γενική συνέλευση το βράδυ της Δευτέρας οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών, μετά την ενημέρωση που είχαν από τους συναδέλφους τους, οι οποίοι συμμετείχαν στη μαραθώνια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι αγρότες ήδη έκλεισαν τα Τέμπη, ενώ σημειώθηκε ένταση με οδηγούς αυτοκινήτων, οι οποίοι κινούνταν στην εθνική οδό.

Αργά το βράδυ και έπειτα από συνεννόηση με την Αστυνομία, οι αγρότες άνοιξαν τα Τέμπη για λίγο, καθώς μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο, στο οποίο προχώρησαν λίγο πριν τις 23:00, δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων και προς τις δύο κατευθύνσεις του ΠΑΘΕ, από αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε κίνηση την ώρα που αποκλείστηκε εκ νέου η κοιλάδα.

Τα Τέμπη θα παρέμεναν ανοιχτά μέχρι να διοχετευτεί η κυκλοφορία και αμέσως μετά θα έκλειναν εκ νέου και επ’ αόριστον.

Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες θα κλείσουν και τη γέφυρα του Στομίου, αποκλείοντας την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Έντονα δυσαρεστημένος ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δηλώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».

«Όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας και όπως φαίνεται, οι αποφάσεις που εκτελεί είναι καθαρά μνημονίου και τρόικας» δήλωσε.

Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».
Ακόμη, σε νέο μπλόκο στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων – Οροπεδίου, από το πρωί της Τρίτης θα προχωρήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Οι ίδιοι δίνουν ραντεβού στις 10 το πρωί, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στην εθνική οδό για το κλείσιμό της επ’ αόριστον, όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό .

Τι λέει η Αντιπολίτευση

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός έδειξε σήμερα ότι επιθυμεί το οριστικό διαζύγιο με τους αγρότες. Για τα προβλήματα που ο ίδιος με την πολιτική του δημιούργησε, περιορίστηκε ξανά σε προεκλογικού τύπου υποσχέσεις, χωρίς περιεχόμενο. Έτσι ούτε ο Αγροτικός κόσμος θα επιβιώσει, ούτε η χώρα θα προχωρήσει.»

Το ΚΚΕ σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν ελιγμό κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος.

«Είναι μέτρα που δε δίνουν διέξοδο στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Αρμόδιο να απαντήσει σε ένα προς ένα τα μέτρα είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που εκφράζει τις ανάγκες όχι των εύπορων, αλλά των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων των αγροτών.»

Η Λαϊκή Ενότητα τόνισε: «Άνθρακες το αποτέλεσμα της πολυδιαφημισμένης και πολύωρης συνάντησης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των 39 μπλόκων, οι οποίοι προσέτρεξαν σήμερα στο Μαξίμου. Οι αγρότες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα ‘του προσχηματικού ‘διαλόγου διαρκείας’, αλλά να εντείνουν τον αγώνα τους και να τον συνδέσουν ακόμα περισσότερο με τον συνολικό αγώνα για την ακύρωση των μνημονίων.»

Ροή Ειδήσεων

240419085918 φυλακή

19/04/2024 | 08:59

Καλαμάτα: Στη φυλακή για απόπειρα βιασμού 29χρονης στο κέντρο της πόλης

19/04/2024 | 08:46

Ελένη Μενεγάκη: Με τρομάζετε και δεν το θέλω αυτό, είπε μετά την είδηση ότι αποχωρεί από το MEGA

19/04/2024 | 08:27

Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Αθήνας: Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγός μηχανής
 αστρολογικές προβλέψεις 6 1200x720 1

19/04/2024 | 08:14

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

19/04/2024 | 08:00

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 19 Απριλίου

19/04/2024 | 07:54

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα – Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις – Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς
screenshot 17

18/04/2024 | 23:20

Κατερίνα Καινούργιου-Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ποζάρουν αγκαλιασμένες σε βραδινή έξοδο

18/04/2024 | 22:55

Πασαλιμάνι: Η στιγμή που εργάτης βρίσκει νεκρό τον 31χρονο αστυνομικό μετά την κατάρρευση του κτιρίου

18/04/2024 | 22:26

Τζόκερ κλήρωση 2742: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα
240418222000

18/04/2024 | 22:21

Ξεσπά ο Γιώργος Λάγιος για τον Δημήτρη Παπανώτα: «Ποια είναι η ανακρίβεια στη δήλωση του;»

18/04/2024 | 22:00

Απόστολος Ρουβάς: Η σπάνια φωτογραφία με τον επτά μηνών γιο του

18/04/2024 | 21:44

«Μέσα σε πέντε λεπτά ξεφορτώθηκαν τη θυγατέρα μου» – Η μήνυση που κατάθεσε ο πατέρας της Κυριακής κατά των αστυνομικών
screenshot 9

18/04/2024 | 21:11

Μιχάλης Ρακιντζής για Σοφία Αρβανίτη: Δεν ξέρει ο κόσμος αν τα είχαμε, μπορεί και να μην τα είχαμε

18/04/2024 | 20:58

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 16,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια καίει τους πολίτες

18/04/2024 | 20:32

Μπέσσυ Μάλφα: Η τρυφερή εξομολόγηση για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση – «Είναι ο άγγελός μου, τον λατρεύω»
kasselakis tsipras 180424
Γιώργος Τσίπρας για το «θαύμα» στη βάπτιση του Στέφανου Κασσελάκη: «Αυτή η αναφορά ήταν σοκαριστική»
papanotas syrizaps
Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας μετά το σάλο για τις δηλώσεις του
nikos androulakis 020424
Ν.Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ
mitsotakis 180424
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με Τουσκ και Μέτσολα στο Βέλγιο
dimitris papanotas 090424
Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Παπανώτα: «Πρόκειται για προσωπική προσβολή»
sofia mpekatorou 180424
Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κίνηση που πρέπει