• Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου
  • 19:23

Αθήνα

17 oC

αίθριος καιρός

Ο Σταθάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση

Ο Σταθάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση

Την άποψη πως το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν μπορεί να παραταθεί άλλο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός επεσήμανε πως «υπάρχουν προβλήματα κυρίως με το ΔΝΤ όσον αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα».

Ο Υπουργός τόνισε πως όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, ενώ υπάρχουν αποστάσεις και προβλήματα.

«Εκτιμώ ότι επειδή είναι τέσσερα τα θέματα της διαπραγμάτευσης (σ.σ.ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια, ταμείο αξιοποίησης περιουσίας) η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει και στα τέσσερα θέματα. Υπάρχει πιθανότητα να προηγηθεί σε επίπεδο νομοσχεδίων κάποιο από αυτά τα θέματα αλλά θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε, «και τα τέσσερα θέματα πρέπει να κλείσουν. Υπάρχουν αποστάσεις ακόμα. Έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο το φορολογικό και τα δημοσιονομικά από την περασμένη Τρίτη και τα τέσσερα όμως θέματα έχουν ανοιχτά θέματα που πρέπει να κλείσουν».

[adsense]

Συγκεκριμένα για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια παράταση για τρία χρόνια της προστασίας των δανείων σχετικά με την πώληση στεγαστικών, μικρομεσαίων και καταναλωτικών, ενώ η άλλη πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να απελευθερωθούν πιο γρήγορα.
Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται τη ρήση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι εάν η αξιολόγηση πάει Μάιο-Ιούνιο καήκαμε, απάντησε: «Συμμερίζομαι ότι η πρώτη αξιολόγηση εάν παραταθεί θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής αστάθειας. Το θεωρώ δεδομένο γι' αυτό και πρέπει να κλείσει».

Για τις συντάξεις και για τις επικουρικές ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διατηρεί ακόμα κόκκινη γραμμή και τόνισε ότι η «δέσμευση στο μνημόνιο είναι για ένα συγκεκριμένο μέτρο για τις συντάξεις, 1,8 δισ μέχρι το 2018. Αυτή είναι δέσμευσή μας, βρίσκοντας τον τρόπο μέσω αύξησης των εισφορών ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις. Νομίζω ότι είναι βιώσιμο αυτό που έχουμε προτείνει».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη εκλογών στην κυβέρνηση. «Το 2016 είναι ένα κρίσιμο έτος. Αν κλείσει η αξιολόγηση κλείνει περίπου το 70% του προγράμματος. Οτιδήποτε επιτείνει ή προκαλεί αστάθεια είναι ένας παράγοντας που πρέπει να τον αποτρέψουμε» είπε. «Θεωρούμε ότι η στρατηγική μας είναι προσκόλληση στα συμφωνηθέντα» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η μείωση των συντάξεων δεν ήταν στην συμφωνία.

Send this to a friend